Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Moj izvid
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2010 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mici, verjetno se - glede na izvid - precej slabo počutiš. TSH imaš precej visok (najbolje je, če je med 1 in 2), antiTPO (protitelesa) imaš pa tudi izredno visoka ta trenutek. Sad Ampak z jemanjem predpisanih zdravil se ti bo stanje kmalu izboljšalo. TSH se bo znižal, morda se bodo malo umirila (znižala) tudi protitelesa. Če želiš umiriti avtoimuno obolenje, pa moraš za to veliko narediti sama, saj zdravniki nimajo odgovora na vprašanje, kako pozdraviti takšno stanje v telesu. V tujini se že malce bolj ukvarjajo s tem, ampak bolj v okviru naravne medicine.

Nazadnje urejal/a Katie 07 Sep 2010 19:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
starwind



Pridružen/-a: 06.05. 2009, 20:42
Prispevkov: 14
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo spet nov izvid, ki sem ga dobil ta teden, na pregledu sem pa bil marca:

TSH - 4,498
pT4 - 14,13
pT3 - 6,91
anti TG - >500
anti TPO - > 1300

Mnenje: Ščitnični hormoni so normalni.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer ne vem, kako se počutiš, ampak meni se ta izvid ne zdi "normalen". TSH je za moje pojme previsok (ko sem ga sama imela toliko, sem se počutila obupno), da o protitelesih niti ne govorim. Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
starwind



Pridružen/-a: 06.05. 2009, 20:42
Prispevkov: 14
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie je napisal/a:
Sicer ne vem, kako se počutiš, ampak meni se ta izvid ne zdi "normalen". TSH je za moje pojme previsok (ko sem ga sama imela toliko, sem se počutila obupno), da o protitelesih niti ne govorim. Shocked


Ja ne vem, tako piše na izvidu... V glavnem ne rabim še jemat nobenih tablet za razliko od mojega brata, ki jemlje tablete že 1 leto in pol.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a Katie 07 Sep 2010 19:25; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža



Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Prispevkov: 253
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 23:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...
_________________
Sem kemik in ne zdravnik!
Za svoje zdravje je dobro več vedeti!
Roža


Nazadnje urejal/a roža 12 Nov 2010 15:33; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
stane



Pridružen/-a: 19.04. 2007, 22:29
Prispevkov: 237

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2010 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

roža je napisal/a:

Od kar se v Evropi izvaja prisilno jodiranje, se je Hashimoto tiroiditis povačal kar za 3x.

Ta povezava med porastom bolezni ščitnice in večanjem joda v hrani se samo najbolj vidi, ker o jodu in šćitnici se otroci seznanijo že v osnovni šoli.
Toda, korelacije med večanjem joda in večanjem drugih bolezni, z debelostjo vred, niso nič manjše.
Po mojih podatkih, ki jih vsak dan dobivam že skoraj desetletje v razgovorih z različnimi ljudmi z različnimi težavami, so te korealcije jasne, kot beli dan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2010 00:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, ja, da mnogi vedo za povezavo med jodom in ščitnico. Ravno zadnjič sem se pogovarjala s prijateljem iz Anglije, ki je prišel za nekaj dni v Slovenijo, in sem mu omenila, da imam probleme s ščitnico in da trenutno ne jem glutena. Vprašala sem ga tudi, če v Angliji uporabljajo jodirano sol in je izstrelil kot iz topa: "Ja, seveda! Jod je koristen, jod moraš jesti, ker drugače ti zraste golša!" Seveda sem se morala strinjati, da ga potrebujemo, ampak če ga je pa preveč, pa to tudi ni v redu. No, tu sva potem končala debato, ga nisem hotela (u)moriti s to tematiko. Navsezadnje je (še vedno) zdrav in naj uživa! Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane



Pridružen/-a: 19.04. 2007, 22:29
Prispevkov: 237

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2010 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da, tako napačno prepričanje je splošno.
Ko sem učence 5. razreda osnovne šole vprašal, kaj vedo o soli in jodu, sem dobil enak odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
starwind



Pridružen/-a: 06.05. 2009, 20:42
Prispevkov: 14
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

roža je napisal/a:
Starwind, glede na to, da praviš, da tvoj brat jemlje hormone, bi te vseeno vprašala, kakšne spremembe ste naredili v prehrani. Mislim predvsem na jod v hrani. Poznam gospo, ki se je zdravo hranila, imeli so domače mleko, biološko pridelano mleko, krave hranjene brez močnih krmil. Potem pa so krave prodali in prešli na kupljeno mleko, skuto, sir, jogurte, smetano, maslo, sladolede... in gospa je po dveh letih zbolela za hashimotom! Morda jo je domače mleko toliko časa držalo zdravo, ko pa je še to zamenjala, je bilo preveč.
Mleko pašnih živali vsebuje lahko 29 μg joda/l , mleko krav krmljenih z krmili pa od 93 - 190 μg/l, v ekstermnih primerih pa tudi cca 400μg/l.

Od kar se v Evropi izvaja prisilno jodiranje, se je Hashimoto tiroiditis povačal kar za 3x.
Lep pozdrav!


Vsak dam zjurtaj pojem 0,5 l mleka z musliji... seveda je mleko kupljenega v trgovini, ker živimo v bloku.
Kupljeno mleko, skuto, sir, jogurte, smetano, maslo, sladolede - to vse jem. Od domače hrane jem zelenjavo in sadje, ter še kakšno meso, ostalo pa vse iz trgovine tudi bel kruh... redkokraj polbel, še bolj po redko pa črn.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Starwind, če imaš možnost, se testiraj, če si morda preobčutljiv na gluten, morda tudi na mleko oz. laktozo (veliko tistih, ki so očutljivi na gluten, imajo tudi intoleranco na laktozo). Test temelji na iskanju protiteles v krvi. To ti svetujem predvsem zato, ker si napisal, kaj ješ (musli, bel kruh, mleko itd.) in pa zato, ker si še zelo mlad, pa imaš že ščitnično bolezen in jo pri tebi morda res povzroča kakšna alergija na hrano. Seveda pa hashimotovcem prevelike količine joda še posebej škodujejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane



Pridružen/-a: 19.04. 2007, 22:29
Prispevkov: 237

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie je napisal/a:
Seveda pa hashimotovcem prevelike količine joda še posebej škodujejo.


Katie, nisem sicer specialist kot ti s svojimi izkušnjami za ščitnico, toda pri takem opisu prehrane skoraj ne more biti dvoma, da je jod osnovni sprožilec problema.
Fant si ga dnevno vnese najmanj dva do trikrat preveč.
Evo, za ilustracijo, kakšna kampanja proti soli, namesto proti jodu v njej se z blagoslovom WHO pripravlja.

http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=78&pi=6&_6_id=170&_6_PageIndex=0&_6_groupId=-2&_6_newsCategory=IVZ+kategorija&_6_action=ShowNewsFull&pl=78-6.0.

Slovenci med večjimi porabniki soli v Evropi
Večje količine zaužite soli pomenijo tveganje za zdravje

Podatki kažejo, da ljudje zaužijemo (pre)veliko količino soli. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zaužijemo 5% soli s hrano, ki ni soljena (skoraj vsa hrana namreč vsebuje nekaj natrija), 80% je užijemo s predpripravljeno in konzervirano hrano, 15% pa jo dodamo ob pripravi hrane in pri mizi. Tudi če ne bi dodajali soli živilom, bi z zdravim prehranjevanjem dobili dovolj natrija za potrebe delovanja našega telesa. Zelo hitro lahko prekoračimo vnos soli, če uživamo veliko suhega mesa, salam, konzervirana živila ali druga živila, ki vsebujejo veliko soli. Zato se priporoča, da zaužijemo manjšo količino soli, ki zagotovi zadosten vnos joda, jedi pa začinimo raje z začimbami in dišavnicami.

V Ljubljani je 18. in 19. marca potekalo prvo srečanje predstavnikov mednarodne mreže na področju zmanjševanja soli, ki je nastalo na pobudo SZO. Dogodek sta pripravila Cindi Slovenija in Inštitut za varovanje zdravja RS.

Podatki kažejo, da Slovenci presegamo priporočen vnos soli. Po nekaterih ocenah je povprečna poraba kuhinjske soli v Sloveniji okoli 12-13 gramov na dan, druge ocene pa govorijo o še večji porabi, s čimer se uvrščamo med večje porabnike soli v Evropi (po raziskavi Intersalt je v EU povprečje okrog 11 gramov na dan). Priporočeni dnevni vnos soli (standard SZO) zato navaja uporabo največ šest gramov soli na dan (2,4 grama natrija iz soli) za odrasle, za otroke pa tri grame soli na dan.

V strokovni literaturi je kuhinjski soli namenjeno veliko pozornosti. Zaužitje večjih količin soli s hrano in pijačo pomeni tveganje za zdravje, saj povišuje tveganje predvsem za povišan krvni tlak, ta pa za možgansko kap. Previsok vnos soli je povezan tudi z boleznimi srca, ožilja, ledvic, osteoporoze, astme in raka na želodcu.

Kruh je naša najbolj vsakdanja hrana, ki lahko pomembno prispeva k vnosu soli,. Načini peke v posameznih predelih Slovenije so si zelo podobni. Pri peki kruha še danes poleg moke uporabljamo tudi druge sestavine, med njimi je sol.Ta se dodaja kruhu zaradi samega tehnološkega procesa priprave in zaradi okusa.Seveda se peče tudi neslan oziroma dietni kruh za bolnike, ki slanega kruha zaradi bolezni ne smejo uživati.

Rezultati analize kuhinjske soli v kruhu, ki jo je Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije izvedel v letu 2005, ponovil pa leta 2007, kažejo, da se količina soli v kruhu v dvoletnem obdobju ni zmanjšala in jo je v kruhu odločno preveč. V stotih gramih kruha je namreč v povprečju 1,54 grama soli. Tisti, ki na primer pojedo dnevno dva velika kosa kruha (po 100 gramov), lahko s to količino kruha zaužijejo kar 50% priporočene dnevne količine soli.

Za naše zdravje je najboljše, da se izogibamo predelanim živilom z visoko vsebnostjo soli. Priporočeno je, da predno dodamo sol hrano poskusimo, solimo dnevno samo s priporočeno količino soli in s tem dobimo v telo potreben jod, namesto soli uporabljamo več začimb za izboljšavo okusa (zelo primeren je majaron) ter uporabljamo dodatke kot so limone, česen, čili, paprika in ostalo, kar naredi hrano okusno. Zdravo je uživanje zelenjave in sadja, saj vsebujeta veliko kalija, ki »nevtralizira« učinke natrija. Priporočamo tudi, da hrano za otroke do sedmega leta starosti solimo manj ter da si preberemo tabele hranilnih vrednosti in se podučimo o vsebnosti soli ali natrija v živilih.

Evropska komisija in SZO sta si kot prioritetni cilj zastavili zniževanje vnosa soli s hrano. Nekaj držav EU je z različnimi aktivnostmi že uspelo zmanjšati sol v prehrani svojih prebivalcev. Tako so v Veliki Britaniji za zniževanje porabe soli vzpostavili Food Standard Agency, ki na spletni strani redno objavlja vrednosti natrija pri izbranih prehranskih izdelkih, hkrati pa pripišejo tudi vrednost natrija, ki jo želijo doseči do leta 2010. Za dosego ciljev ozaveščajo potrošnike ter tesno sodelujejo z živilsko industrijo, prodajalci in gostinci.

Slovenija z začetnim programom zmanjševanja soli v prehrani načrtuje ozaveščanje potrošnikov, sodelovanje z industrijo, restavracijami, trgovci in drugimi. Aktivnosti bodo osredotočene na zmanjševanje vsebnosti soli zlasti v izdelkih, ki so bogati s soljo. Predvideno je tudi spremljanje določenih zdravstvenih kazalcev na primarni ravni (merjenje krvnega tlaka), ki bodo pokazale uspešnost programa.

Avtorica: Vida Fajdiga Turk, analitik raziskovalec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
starwind



Pridružen/-a: 06.05. 2009, 20:42
Prispevkov: 14
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 17:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

roža je napisal/a:

Mleko pašnih živali vsebuje lahko 29 μg joda/l , mleko krav krmljenih z krmili pa od 93 - 190 μg/l, v ekstermnih primerih pa tudi cca 400μg/l.


Super bi bilo, če bi bila kakšna preglednica katero mleko vsebje koliko joda/l... Mislim, da bi to pomagalo veliko ljudjem, glede na to, da je zaužijem - zaužijemo toliko joda preveč.
A kdo ve katero kupljeno mleko ima najmanj joda/l?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stane je napisal/a:
Katie, nisem sicer specialist kot ti s svojimi izkušnjami za ščitnico, toda pri takem opisu prehrane skoraj ne more biti dvoma, da je jod osnovni sprožilec problema.


Dvomim, da je jod lahko OSNOVNI sprožilec tako kompleksne bolezni kot je avtoimuno obolenje ščitnice - v tem primeru hashimota. Kot že rečeno je pa jod, ko se hashimoto že pojavi, še posebej problematičen, saj prevelike količne joda (poleg drugih snovi, ki so še bolj problematične) stimulirajo tvorbo protiteles in s tem napade na ščitnične celice, ki se uničijo nepovratno. Sad Sprožilcev je toliko, da si jaz ne bi upala trditi, da je jod "the one". Preden fant ne naredi kakšnih preiskav v to smer (vsebnost joda in morebitne občutljivosti na hrano, testiranje drugih pomembnih hormonov), je prerano trditi kar koli, zato se sama temu izgibam (lahko bi na podlagi njegovega jedilnika kar določila, da ima občutljivost na gluten in da drugega vzroka in razloga ni). Povem pa, kaj je pametno preveriti, mogoče s tem pa le komu pomagam, kaj vem. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane



Pridružen/-a: 19.04. 2007, 22:29
Prispevkov: 237

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie je napisal/a:
stane je napisal/a:
Katie, nisem sicer specialist kot ti s svojimi izkušnjami za ščitnico, toda pri takem opisu prehrane skoraj ne more biti dvoma, da je jod osnovni sprožilec problema.

Dvomim,

Se strinjam, da mora biti človek dvomljivec, cicer bi še danes živel na drevju in pasel banane.
Dvomiti v to, da se je dodajanje joda, najprej v sol, potem pa še v krmila namerno povečevalo zadnjih sto let, gluten pa je zrnju od vekomaj in da je človek kar brez razloga postal alergičen na praktično naravna živila, ne pa na tisto, kar se v njih dodaja, pa ni najbolj modro.
Sploh pa ne pri boleznih ščitnice, saj se je jodiranje začelo ravno zaradi golšavosti.
Jodiranje se je iz dobrih namenov v začetku do danes spremenilo v svoje popolno nasprotje in me nihče ne prepriča, da je karkoli za obolevnost ščitnice večji razlog od mnogokrat prejodirane hrane.
Dvomiti v vse, pa je enako, kot dvomiti v nič, ker ti z menjavanjem več parametrov hkrati v nekem poizkusu iskanja pravega rezultata tega ne moreš odkriti.
Fant je postavil dobro vprašanje, kje bi našel podatke o količini joda v živilu, da bi se ga lahko pričel izogibati, ker če ne bo začel takoj spreminjati hrane, ga bo z raziskavami o protitelesih in drugih parametrih, ali brez njih, doletelo samo to, kar se je večini metuljčic na tem forumu.
Upam, da se mu ne bo.
Tudi tebi se ni, praviš, toda, če nisi iz prehrane izločila tudi preveč joda, namerno ali slučajno, ti brezglutenska živila sama gotovo niso rešila ščitnice.
Preprosto ni logično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.