Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Musli-ji...taki in drugacni
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lencha



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2006 22:04    Naslov sporočila: Musli-ji...taki in drugacni Odgovori s citatom

Hojla! :D Z nasmehom novi temi naproti! :P
Z2Z, navdusena sem nad tvojim znanjem. Ampak...v vsakem postu napises kaj novega ali pa se samo dotaknes kaksne zadeve. Potem pa brskam po tekstih in skusam izluscit kaj je za nas dobro in kaj ne. A imas morda ze kje kak seznam priporocljive hrane in tiste, ki nam skodi? In kombinacije le teh? Recimo...ce jeste jagode, nikar ne jejte zraven breskve...ali...ce jeste puranji zrezek, ne jejte zraven pomfrija. Bi nam zelo prav prisla kaksna tabela ZA in PROTI, plus dobre in slabe kombinacije. In seveda z obrazlozitvami za vse nas, NEVEDNICE. Embarassed
Zdaj pa se k naslovni temi. Kako je z raznimi musliji? Jaz ga jem vsako jutro in sicer (predvidevam) najbolj nemogoce kombinacije: jagode in nektarino narezem, dodam 3 velike zlice muslija, 2 zlici grskega jogurta in 2 zlici jogurta s cokolado. Najbrz se vse tepe med sabo. Confused Najraje pa imam cokoladni musli od Nature. Vsi musliji, v katerih so tudi lesniki, imajo nekako "zaltav" okus in jih ne jem. Muslija z mlekom pa ne jem, ker mleka samega moj zelodcek ne prenese. Kaj vse bi bilo treba nabaviti, da bi si musli naredila sama (nic psenicnega nabrz) in v kaj ga namociti, da se izognem mlecnim zadevam? A lahko prosim pomagas z nasveti in se kaksnimi koristnimi informacijami?
En metuljcni pozdravcek vsem! :)
papa
Lenca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2006 03:21    Naslov sporočila: Re: Musli-ji...taki in drugacni Odgovori s citatom

Lencha je napisal/a:
Hojla! :D Z nasmehom novi temi naproti! :P
Z2Z, navdusena sem nad tvojim znanjem. Ampak...v vsakem postu napises kaj novega ali pa se samo dotaknes kaksne zadeve. Potem pa brskam po tekstih in skusam izluscit kaj je za nas dobro in kaj ne. A imas morda ze kje kak seznam priporocljive hrane in tiste, ki nam skodi? In kombinacije le teh? Recimo...ce jeste jagode, nikar ne jejte zraven breskve...ali...ce jeste puranji zrezek, ne jejte zraven pomfrija. Bi nam zelo prav prisla kaksna tabela ZA in PROTI, plus dobre in slabe kombinacije. In seveda z obrazlozitvami za vse nas, NEVEDNICE. Embarassed
Zdaj pa se k naslovni temi. Kako je z raznimi musliji? Jaz ga jem vsako jutro in sicer (predvidevam) najbolj nemogoce kombinacije: jagode in nektarino narezem, dodam 3 velike zlice muslija, 2 zlici grskega jogurta in 2 zlici jogurta s cokolado. Najbrz se vse tepe med sabo. Confused Najraje pa imam cokoladni musli od Nature. Vsi musliji, v katerih so tudi lesniki, imajo nekako "zaltav" okus in jih ne jem. Muslija z mlekom pa ne jem, ker mleka samega moj zelodcek ne prenese. Kaj vse bi bilo treba nabaviti, da bi si musli naredila sama (nic psenicnega nabrz) in v kaj ga namociti, da se izognem mlecnim zadevam? A lahko prosim pomagas z nasveti in se kaksnimi koristnimi informacijami?
En metuljcni pozdravcek vsem! :)
papa
Lenca



Lencha,

Razumem problem komunikacije ki ga imam z vami.

Mislim da je stvar v tem da jaz v svoji glavi izhajam iz splosnega koncepta ki pa ga potem poskusim priplejati do kompromisov kot ga cutim oz. vidim v vasi realnosti.

Kaj to pomeni? Jaz nimimam vasih problemov osebno pa menim iz osebne izkusnje da obstaja idealnio optimalni nacin ki pa ga noben od nas ne more v realnosti izpeljati ampak se mui poskusamo samo priblizati po domace : DELAMO MAKSIMALNO NAJBOLJSE KAR V DANEM TRENUTKU LAHKO

To bi zgledalo tako:

1. Menim da ce bi jedli najboljse in cutili naravo po najboljsi mozni poti
da je to resitev tako za scitnico kot vse drugo

Kaj to pomeni v praksi:
- jesti surovo prehrano...zelenjavo in sadje ki raste tukaj brez pesticide podpore , jesti hrano ki jo lahko dobim od zivali preko sozitja

2. veliko trtenutkov prezivti v naravi skoraj vecino dneva
ce to ne gre je ze kompromis

in kompromisi prinasajo bolezni ce jih v pravo smer ne vrtis

Torej sedaj grem eden nivo nizje v kompromise zakaj?
- jaz in vi zivimo in delamo od narave odtujeno eni bolj eni manj
zato vpeljujeemo rekreacijo
- hrano uzivamo ne samo zaradi sebe ampak zaradi drugih ...ki so
drugacne usedalni v svoje navade
mi ki smo bolni ali sportniki v naravi pa nam je narava sporocila
smo neke vrste predhodniki ki nam narava sporoca da moramo nekaj spremeniti v prehrani in zivljenju enim to sporoca sp roblemi nascitnico
enim z zeljo po sprituv naravi enim spet drugace...
Skratka narava uporablja ta orodoja bolezni in cloveke ozavescenosti da
poskusa uravnoteziti in ozdraviti kar odstopa od neke...

No pa grem se bolj k realnosti:

1. Usklajevanje prehrane
Prvi koncept ki velja tako za surovo kot kuhano prehrano kot gai mam jaz v glavi je da narava je v svoji osnovi ponnudila zivalim da jedo mono-obroke...samo ena jed v enem obroku

Ampak clovek je to spremenil in se prilagajal in tudi malo iz razlogov opravicenih izrodil...in ima razlicne jedi v obroku.

To pa sedaj pomeni da ce ne spostuje nekih pravil pri sestai obrokov da pri tem koristi mehanizme v telesu ki so namenjeni zak aj drugega ( levokociti obrambni sistem energija nepotrebnap otorsnja encimov hormonov ) da pocisti odpadke zaradi nepravilnega kombiniranja.

In kaj to pomeni v realnosti:
ja pravila kombiniranja o katerih govori D'Adamo in Montignac...
Jaz ti sedaj lahko dam 10 tabel in se 15 jih lahko najdes po netu ampak
dokler ne osvojis koncepta ti bo vsaka tabela kot ucenje na pamet in to ne bo v globini.
Torej kaj pa so koncpeti

- ne mesaj sladkokislega sadja s sladkim
prihaja do vretja v zelodcu nekaj takega kot fermentacija vina ali alkohola tvoje zelodec postane vinski sod ...vrenje
Kaj to pomeni za jagode in breskve sama presodi?


- ne mesaj ogljikovih hidratov v obliki zitaric in sadja
vretje, alkoholno vrenje v zelodcu

- ne mesaj beljakovinske hrane in hidratne hrane
prihaja do gnitja beljakovin v zelodcu in ko je zmanjsana raztrrupljevalna moc telesa je to lahko posledica ...
Recimo tipicni simptomi so spahovanja, vetrovi,

- mascobe in zelena zelenjava so nevtralni
lahko jih mesas z ostalimi in blejakoivnami in ogljikovimi hidrati...

In to je to...

Verjetno je se nekaj koncpetov ampak verjetno jih obvladate...

Potem pa so koncepti ki so posebnosti zaradi scitnice?
To pa je v primeru hipotiroizma goitrogena prehrana ki zavira sproscanje T3 oz. konverzijo T4 v T3...

tukaj pa so jagode omenjene samo da ne z njimi pretiravati...
Zdaj zakaj je konflikt med jagodami in breskvami ne vem jaz ga nisem omenjal nacelno ne vidim zakaj bi moral mesati ta dva sadeza in bi se drzal numero uno koncepta narave jej samo eno sadje in se ga najej ampak dobro ce ze mesas v kaksni sadni kupi ( pozor! boljse brez smetane tudi rasltinske ker tako dobis vecjo zdravilno moc sadja ) ne vidim razloga ker obe vsebujeta sadne kisline vsekakor pa pride do majhhnih odpadkov ...ampak vazno je da ima sadje moc da pospravi te tudi za sebo da ne rabis potem nekaj drugega pojest da pocistis prejsno umazanijo.
To je kot da bi tla najprej pobrisal z enim detergentom da pocistis olje potem pa bi uporabil drugi detergent da pocistis stranske efekte prejsnega detergenta. Vemo pa da zmesas dva detergenta naenkrat da tega novben ne svetuje ker nisi nic naredil samo slabo.

Mislim da je glavni izziv pri hipotiroistih kot vas poslusam da zelite na vsak nacin ziveti v prehrani zivljenje kot je bilo dosedaj po drugi strani pa
uzivati nekaj kar bo slabosti tega iznicilo.
NArava pa sporoca s hipotirozimom da mora vsak tvoj obrok biti zdravilo da te energetsko non - stop polni sicer ne bi bila energija tako problematicna in v valovanju...Kontinutieta, ritem...enakomernost,...in vse kar ta ritem poganja...prehrana, rekreacija oz gibanje naravi-ne v fitness dvoranag, spolnost ...seveda to pa moramo uravnoteziti z nasimi obveznostmi ki jih imamo v sluzbi , do otrok...

Skratka glejte to je moje videnje in moj zakljucek po dolgih letih ko sem se sam spraseval podobno kot vi: iskal sem enostavne vzorce, tabele, carobne formule, kako vse uspesno usklajevati in potem sem se spraseval zakaj pa sem jaz imel problems to tegobo in zakaj sem taksen kot sem in zakaj to in ono....

In sedaj drugega odgovora nimam kot to da mi narava ves cas poskusa sporocati moja odstopanja in verjetno jih se bo dalje.

In bolj odstopis bolj bom dobil sporocilo z nasptone strani in bolj bom
sel sedaj v nasrptono smer s kaksnim zdravilom ali ekstremno hrano bolj bom dobil ostrejso sporoilo z nasprotne smeri
( ecimo ziv primer je medicinsko zdralvjenje hipertirozima ki se potem zalostno lahko konca z hipotiroizmom -- neumno ampak ocitno se je to dogajalo in se se dogaja - medicina pac ne more poslsuati narave ker je prevec v svojem izoliranem gledanju ).

Glejte nisem zdravilec nisem cutim pa kaj se dogaja
( sem stars sem zaposleni in vpet v realno zivljenje in imam podobne probleme hiteti tja in tja vcasih kaj zmeden vcasih odlocen ) ampak cutim to nihanje in ta sporocila in vedno bolj zaupam intuiciji bolj umirjam ta nihanja in bolj pemagujem skusnjavo po ekstremni prehrani.

Zdaj malo sem sel v visave ampak da sem pojasnil navidez razsejana priporocila ki si jih vi zelite v tabeli.

Jaz pa izhajam iz konceptov in bi seveda potreboval nekaj dni
da spravim to v kaksne EXCEL ali Word tabele in glede na situacijo ampak jaz vasih situacij ne poznam morate izhajati iz sebe in potem upostevati kaj pomeni relaizacija teh koncpetov na vasi strani.

Kaj pomaga ce vam dam tabelo zivil ko pa ste v sluzbi in boste pojedli taksno in taksno malico potem pa boste popoldan morali cistiti ostanke tega s povsem nasprotno hrano kot je tabela...

Ostaja vam samo da se igrate i uzivate ob uporabi konceptov in pri tem boste lahk osami nareidli zase svojo tabelo...in se prepoznali se boste.

Do takrat pa si lahko pomagamo z namigi izkusnjami ...vazno je da to pocnemo dokler lahko dokler nam telo in narava to sporocata na tako mili nacin. Pomislite na ljudi ki imajo zastrt ta horizont in so res obsojeni na tabele ki jih testirajo drugi na njih v oblniskih posteljah ali nepokretni doma...

Tako da problem scitnice je s tega stalisca pravi blagoslov...narava in bog sporocata da nas ljubita in kaj spremeniti pri sebi in kako priti blizje k sebi in s tem potem tudi tistim s katerimi se ljubimo in jih ljubimo pa k naravi ...

Dolgo povedano ampak je v praksi ocitno veliko preprosteje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2006 10:19    Naslov sporočila: Re: Musli-ji...taki in drugacni Odgovori s citatom

Lencha je napisal/a:
Hojla! :D e, ki nam skodi? In kombinacije le teh? Recimo...ce jeste jagode, nikar ne jejte zraven breskve...ali...ce jeste puranji zrezek, ne jejte zraven pomfrija. Bi nam zelo prav prisla kaksna tabela ZA in PROTI, plus dobre in slabe kombinacije. In seveda z obrazlozitvami za vse nas, NEVEDNICE. Embarassed
Zdaj pa se k naslovni temi. Kako je z raznimi musliji? Jaz ga jem vsako jutro in sicer (predvidevam) najbolj nemogoce kombinacije: jagode in nektarino narezem, dodam 3 velike zlice muslija, 2 zlici grskega jogurta in 2 zlici jogurta s cokolado. Najbrz se vse tepe med sabo. Confused Najraje pa imam cokoladni musli od Nature. Vsi musliji, v katerih so tudi lesniki, imajo nekako "zaltav" okus in jih ne jem. Muslija z mlekom pa ne jem, ker mleka samega moj zelodcek ne prenese. Kaj vse bi bilo treba nabaviti, da bi si musli naredila sama (nic psenicnega nabrz) in v kaj ga namociti, da se izognem mlecnim
Lenca


JOJ LEncha toliko besed sem napisal zato da bi cimbolje pojasnil smisel koncpetov in da razmisljate cimbolj neodvisno od mojih izkusenj nisem pa odgovoril na vasa vprasanja?

1- Torej musliji in sadje.
Ce je sadje sveze potem to ni najboljsa ideja ce se drzimo kar so nekatere sogovornice same nacenanjleta temo ( Adamo, Montignac )
namrec izogibati se konfliktnim situacijam. Na ta nacin namrec pride do vretja. Seveda ok sedaj se psotavi pvrasanje da vi morda boljse prebavite kot nekdo drug to kombinacijo torej se preden pride do vretja se aktivirajo ustrezni encimi. Ampak glejkte hipotorizem je ena velika zgodba z energijo in njeno stimulacijo. In zakaj trositi energijo za maximalno intenzivno presnovo in s tem obremenitev trebusne slinavke ce lahko to energijo preusmerite kam drugam. Telo se naj cim manj ukvarja s konfliti. Na vasem mestu ce jeste to za zajtrk ga. Lencha potem bi najprej pojedel sadje in cez ene par ur pa bi pojedel muslije.
Ce pa vam povem drugo zgodbo se bolj nezno zgodbo za telo ki jo tudi jaz prakticiram pa cez prakticiram veliko stresov tecem veliko kolesarim ob weekdnih po hribih in to zelo dolge kiilometre torej hocem povedati mi s tem nacinom nic ne manjka kaloril torej ...bi zjutraj namesto zajrtka zelo zelo zogdaj se pred sesto uro ko se aktivira jetrni cistilni cikel bi spil pol litre pomarancnega ali korenckovega soka in bi potem dal mir telesu do ene 11.ure. Potem pa bi pojedel samo sadje veliko sadja...jagode, maline, ....pozimi hruske jabolke jeseni slive grozdje...pozimi zopet banane in rozic ...potem okrog 15 ure ali 16 ure bi se lotil velike kolicine zelene solate s kokosom in sokom zelene zraven bi mroda pojedel kaj nepasterizranega sira ali nepasterizirane skute...zvecer pa bi pojedel se pred 21. uro nekaj lazjega recimo proso in banano ali banana z namocenim lanom ali ...


V solato bi se dajal petersilja ( petersilj in pasionka sta simbola in vira zivljenske energije ) zato ga kar zmeljite skupaj s sokom zelene in ga dodajte kakrsnikoli solati ( ali je zelenolistna:regrat,solata,motovilec,rukola,radic ali je barvasta: paradiznik,korencek, kumarice ). Pri solatah se velja drzati barv:
zeleno je klroofil in s tem magnezij...kranso, barvasto pa so karetonoidi in biflavonoidi ter na zalost se izoflavonoidi ampak v kombinacijah in pri surovem poduarku mislim da se ni pretirano za bati.


To je to...aha muslije nisem nikjer dal...sedaj zvecer...musliji so super ampak eden problem je ...obstaja se boljsa ideja...
namoceno ali kaljeno zrnje...psenice ali pire ...celo kosmici bi lhako bili boljsa ideja ( namoceni ). Najboljsa in najmanj sporna oblika zitaric so
seveda kalcki ali namoceno zrnje. Sicer pa musliji ampak potem pa ne misetai s sadjem...ker pride do konflikta ki ga morda cutite s spahovanjem ali pa jih ne. Ce jih ne to dokazuje da ste v dobri presnovni formi in da se imate energijo ki pa jo lahko usmeritev delovanje scitnice namesto da se ta energija porabi za ciscenje nenaravne kombinacije: predelane zitarice in sadje.

Drugo vprasanje musliji in suho sadje...boljsa ideja..Recimo muslji in suhe slive najboljsa kombinacija in za telo blagodejna ...nic tako dobro ne razkiljusje telesa kot suho slive...


Prijeteni n usvarjalen weekend,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lencha



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2006 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hojla Z2Z!
Z odprtimi usti berem vse to...WOW, res si ekspert. Hvala iz srca. A se midva se vedno vikava? Embarassed Jaz res ne bi, no...sem tudi ze cez 40 tako da...ce se le da...drugace je nek interni dogovor, da se na forumih v glavnem tikamo, ce pa zelis, te lahko vikam.
Kako so tebi vse te kombinacije jasne, meni se pa ze kar malce mesa od vseh teh informacij. Shocked
Razumem, da je najbolj pomembno prisluhnit lastnemu telesu in se opazovat. Reakcije na doloceno hrano vse povejo. Ampak je vseeno fajn, ce imas vsaj osnovne informacije, kaj je dobro in kaj ne.
Pravis, da naj muslije oz.kosmice namocim. V kaj? Mleko ni ravno priporocljivo...
Zitarice in sadja naj ne bi mesali...hja...ko je pa tako dobro...jagode z muslijem in jogurtom. :P Saj vem, da je narobe, zato pa sprasujem.
Ok, jagode in nektarine za zajtrk...ampak...jaz sem cez pol ure ze lacna in recimo jutri zjutraj gremo na kolesarsko turo od Jesenic do Kranjske gore, potem morda se do Bleda. Ne morem jaz "vozit na jagode"! Confused Rabim kaj bolj kaloricnega. Kruha dopoldne ne jem, muslijev pa le 3 zlice (ker mi drugace pankreas strajka). Hm, tezko je tole zame...vsaj na zacetku. Jaz kar naprej sibam naokoli in doma prakticno zelo malo jem. Saj ni problem, da nesem kaj s seboj ampak na dolgi rok... se bo treba najbrz kar navadit.
Glede na to, da mi skodujejo vsi izdelki iz bele moke in tudi mlecni izdelki naj bi bili v moji prehrani cim manj prisotni, res tezko delam kombinacije. Ja, sadje in zelenjava zame, ki sem Mesojedec z veliko zacetnico, poleg vsega pa se gurman in sladokusec! Cool
No, ja...bo ze...jasno!
Hvala se enkrat za vse tvoje pisanje in upam, da bo tega se veliko!
Cudovit vikend tebi in vsem ostalim!
papa
Lenca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2006 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lencha,

Aha kolesarite, Bravo ! 10 points for your familly...

JAsno da ne mores kolesariti na jagode! Neumnost!
REcimo ce ti bo vsec ta jed:
--------------------------------

Glej danes sem jaz prekolesaril eden cudovit gorski greben v vrocini tekal iz Avstrije v Slovenijo in uzival v soncu ...in kaj sem jedel...to sem jedel tudi pozimi pri gazejnu v snegu pa verjami da je se bolj zahtevno za moc...

- zvecer pred koelsarjenje zavrej vodo
- ko zacne vreti odstavi posodo in malo pocakaj da pade
malo tempreatura ( minutko ) in ugasni plin ( Ukrajina spet jamra heheh )
- potem vsipaj luscen proso v vodo
pokrij s pokrovom in pusti do jutra

- zjutraj se prej vstanes das v multiprkatik namocen proso ki je mehak
kaksni dve banani
in se zmlet kokos ter malo petersilja in dorbnjaka ( zmleto s palicnim ali
v multirpaktiku na drobne drobne )

- aha kako si prirpavila kokso
Upam da se ga se dobi pri najboljsem sosedu za 190 tolarjev eden oreh

- kupis kokos
- v tista tri ocesa z izivjacem naredis luknjo ( malo potolces s kladivom )
- skozi cedilko v skledico iz teh treh oces odtocis vodo
- potem ali si naredis z zagico eden rez kje na lupini ne dolg samo toliko globok da pride do belega mesa.
- dobis vrzel v oreh v to vrzel vtaknes izivijac vdaris s kladivom
- in ralzomis oreh
- potem z nozem ven vzmaes meso ter
- olupis lupino
- dobis krhlje nepravilne takve ili onakve td kaksne dorbne pa veceje
- jih das v posodo in jih imas v haldilniku da se ti naslednje dni najde pri
roki
- pa da se vrneva k malici za kolesarjenje
- torej sedaj imas v multipraktiku:
- ohlajen in mehak proso od prejsnega vecera
- dve banani ( lahko vec bo pac bolj sladko ) ...
stitcnicarji upam da vam je jasno ...ukiniti sladkor
banana sedaj deluje kot sladilo namesto umetnega sladkorja
- pa dala sva res zel drobno nasekljan petersilj, drobnjak pa
ce imas kalcke se kalcke ( ampak petersilj in drobnjak sta njujna )
lahko dodas tudi korenckov sok tako pol kavne slacke ali pa zelo drobno nasekljan korencek
- no imas kokos za nekaj dni vzames nekaj krhlov to jutro in
ga zmeljes na nozu v multiprkatiku ali s podobnim nastavkom pri
palicnem mesalinuk skrata moras dobiti cimbolj drobno nasekljano
dodas vodo v ta kokosov drobno naseklajn lahko ono vodo iz oreha
pa se malo navadne...

- in vsebino tega ( koliko pac po okusu ) tudi dodas v multirpaktik
- zmiksas in dobis sicer malo cudne barve ampak okus je kar dober.
- prelijes v majhne posodice ki jih lahko imas v nahrbtnku ali
bolj udobno v kolesarksih bisagah...
- to je tekocina ce ti je pregosta lahko dodas vodo ...
aja za pravi sportni napitek s hranilno vrednostjo se moras
nujno dodati sok zelene ( no letosnjih gomoljev se ni ..ker so
idelano hladilno sredstvo pa se zamenjava za sol )
ce ni gomoljev pa dodaj par stebelc v tisto mletje petersilja in drobnjaka
- in tako si dobila zelo prijetnega okusa sladko rahlo tekoco zmes
( tekocost sama nastavljas z vodo )
ki je kvalitetna tako po energiji kot po elektrolitih
bolj kot katerokoli sportni napitek ali cokolada ali plsocica
to je hrana za maratonce za sprinterje...in lahka je
- na terenu oz. na turi moras samo spiti se nekaj hladne studencnice
in zadeva gre direktno v zilo...


Kaj bi se bilo drugega?
Ja domisljija draga...recimo
banana in rozic ...sicer bo po tem treba tankati vodo in problem ni elektrolitov nekje bo te treba dodati ampak tak oda ne bo konflikta...
se nekaj mesati naravno hrano z umetnimi napitki je zlocim za zelodec.

Zato vztrajati pri naravni...

In tiste skaltice ko so napolnjene jih lepo zpareit
( pri najboljsem sosedu dobis zelo prakticne take male za zamrzovalnik )... cca 256 sit ...lahko jih imas za hribe lahko za kolo ..v nahrbtnik ...v bisage..morda cel ov kaksni veliki zep...

Edino paziti ce si vedni na poti ne vem kako je z zakisanjem

Meni v dansnji vorcini preko dneva se mi ni nic skisalo...

Ko bom sel na 24urni tek in ce bo vrocina bom ti povedal ce bo zdrzalo.

Kaj se?

Ne pride mi na misel ampak se bom spomnil in ti javil...

Ampak bistvo je vedno energetsko in manj skodljiva zitarica:

P R O S O in banane...

Aha pazi proso smo omenili da je na seznmu goitorgene prehrane ampak
ne tako hudo kot soja...torej upostevas nacelo dani pretiravanja SORRY Napaka dan prej si ga dala v vroco vodo...in iso-flavonidi so obcutljivi na vrocino...torej vse je pod kontrolo...kar nadaljuj z idejo.

To lahko naredis tudi otrokom za zajtrk namesto muslijev...

Odlicna in bolj zdrava jed...ok peterislj in sotale zelene stvari das ven
...noter so zaradi potreb po alektrolitih in boljse presnove morda jih ne bi dala ven pri zajtrku...vsekakor pa je zelena za te vroce dni nujno potrebna in v sestavi okusov: proso-banane-kokos verjami da se ne bo cutilo. Aha ce nimas kokosa se vedn ovztrajaj tokrat samo na prosu in bananah ( tudi za otroke pred solo za zejtrk )...namesto kokosa pa bova morala pogrutnati kaksno drugo prijazno mascobo.

Pa ves zakaj mascoba ( masocbe so najboljsi vir energije...kokosova je celo najlazje presnovljiva celo lazje kot sladkor ) pa se nekaj bistvenega...vitamini ki so v korencku, petersilju in zeleni nekateri od teh
( A , D , K, ... ) se ekativirajo potujejo v telesu samo kot topni v mascobah..C vitamin nekateri Bji so recimo topni v vodi...ampak npr zel ovazen A je v mascobi..

In to je to...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lencha



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hojla!

Spet jaz tezim tukaj... Embarassed ampak...nikoli ne zmanjka vprasanj...
Imam tezave...banane mi skodijo...sladkor mi nenormalno naraste ze po eni banani. Tudi psenicne zadeve niso ravno fajn za moj pankreas.
Moram pogruntat kako drugo kombinacijo...
Z2Z...Omenjas kalcke...kaksne in v kaksni obliki so najbolj primerni in v kombinaciji s cim?
kaksna ideja? Prosim za kaksno dobro kombinacijo, ki bo energetsko polna in ne bo obremenjevala mojega lenega pankreasa.
Suhe slive in musli...s cim naj zalijem zadevo, da bo razmocena? S tekocino iz kokosa?
Kaj drugi jeste za zajtrk? Jaz samo na sadje ne "spilam". Premalo...se mi potem vrti in se ne pocutim dobro. Hkrati se pa izogibam OH zarad "cukra". Confused Se mi zdi, da se vrtim v zacaranem krogu. Shocked Nisem ravno happy glede tega...
Z2Z...lahko prosim pomagas se s kaksnim nasvetom?
Soncen dan,
papa
Lenca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lencha je napisal/a:
Hojla!

Spet jaz tezim tukaj... Embarassed ampak...nikoli ne zmanjka vprasanj...
Imam tezave...banane mi skodijo...sladkor mi nenormalno naraste ze po eni banani. Tudi psenicne zadeve niso ravno fajn za moj pankreas.
Moram pogruntat kako drugo kombinacijo...
Z2Z...Omenjas kalcke...kaksne in v kaksni obliki so najbolj primerni in v kombinaciji s cim?
kaksna ideja? Prosim za kaksno dobro kombinacijo, ki bo energetsko polna in ne bo obremenjevala mojega lenega pankreasa.
Suhe slive in musli...s cim naj zalijem zadevo, da bo razmocena? S tekocino iz kokosa?
Kaj drugi jeste za zajtrk? Jaz samo na sadje ne "spilam". Premalo...se mi potem vrti in se ne pocutim dobro. Hkrati se pa izogibam OH zarad "cukra". Confused Se mi zdi, da se vrtim v zacaranem krogu. Shocked Nisem ravno happy glede tega...
Z2Z...lahko prosim pomagas se s kaksnim nasvetom?
Soncen dan,
papa
Lenca


Pankreas,

Ja to je tudi moj problem....

Ja poskusi s kalcki ampak bodi previdna zaradi moznega konflikta s scitnico....

Sladkor in glikeminic indeks...strocnice nasplosno blgaodjeno delujejo na
delovanje nakreasa ( soja napriemr inteznivno znizuje glikemicni indeks).
Ampak soja je goitrogena torej konflikt za hipotiroziem...

Urejevanje pankreasa lahko dosezes tudi s Kombusho...
Kombushin napitek ...

Malo razisci ce je kaksno tveganje za delovanje scitnice...
Na kratki rok jaz mislim da ga ni. ampak na dolgi rok ne vem...

Vsekakor pa Kombusha urejuje delovanje pankreas-a in bos verjento naletelela tudi na veliko diabetikov ( insulin-pankreas ) ki so svoj diabetes umirili s Kombusho...Upajmo da bo sportnica se prevedla kaksen clanek na temo Kombushe...Mi jo doma prakticiramo in za sedaj nimamo slabih stranskih efektov ( cca. 6 mesecev ).

Res pa je da moras paziti da se sladkor dobro sfermentira.

Potrebujes pa cepic torej Kombusha kulturo od katere startas , potem recept ( tega ti lahko kar jaz napisem ali od koga tukaj ) in redno pitje...najprej dobro ptretestirati...

Ampak pazi po korakih ...in se opazovati v vseh pogledih...cimvec bogibanja ob teh poskusih realnejsi bo test...

Pankreas je res kljuc do energije...mislim da bi moralo na temo pankreasa odpreti eno zelo resno debato...
Namrec vsi glavni encimi izhajajo iz pankreasa in encimi tudi so glavni prozilci pretvrobe hrane v energijo ( dogajanja na celicnih membranah in v tovrbah imenovanih mitohondrijih ).

Ajde odprimo debato in zacnimo se opazovati in si povejmo kaj ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica1



Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12
Prispevkov: 115
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zeleno2zeleno je napisal/a:


Vsekakor pa Kombusha urejuje delovanje pankreas-a in bos verjento naletelela tudi na veliko diabetikov ( insulin-pankreas ) ki so svoj diabetes umirili s Kombusho...Upajmo da bo sportnica se prevedla kaksen clanek na temo Kombushe...Mi jo doma prakticiramo in za sedaj nimamo slabih stranskih efektov ( cca. 6 mesecev ).


Kombuča


Pijača živahnega življenja


Kultura kombuče je podobna kisovi matici in je združba kvasovk in ocetnokislinskih bakterij. Izvira z Daljnega vzhoda, kjer jo uporabljajo že kakih dva tisoč let. V Evropo je prišla iz Rusije, kjer jo že dolgo pijejo kot osvežilni in zdravilni napitek, zahodna Evropa pa jo je odkrila šele pred nekaj desetletji.

Vsakih enajst, dvanajst dni opravim majhen obred:

s petlitrskega steklenega kozarca snamem gazo in z žlico poskusim, ali je tekočina v kozarcu že dovolj kisla, ne prekisla in vsekakor ne presladka. Največkrat je - sicer jo pustim stati še dan ali dva -, zato vzamem debeli želatinasti palačinki podobno in po kisu dišečo kulturo z vrha ter jo položim na krožnik. Tekočino, ki se med pretakanjem ponavadi še malo peni, pretočim v dve dvolitrski steklenici, preostanek pa v kako manjšo. Usedlino na dnu pustim v kozarcu, s čisto mokro krpo samo obrišem ustje. Le kadar se usedline nabere preveč, jo del odlijem stran. Nato odtehtam 300 gramov belega sladkorja in ga stresem v kozarec. Zavrem liter vode in dam vanjo pet žlic pravega čaja. Čez kakih deset, petnajst minut zelo črn čaj prelijem v kozarec s sladkorjem, na čajne lističe nalijem nov liter vode in zavrem. Spet pustim stati kake četrt ure, nato čaj precedim in ga dodam prvemu nalivu v kozarcu. Premešam, da se sladkor povsem raztopi, nato kozarec dopolnim z vodo. Kulturo razdvojim in spodnjo, starejšo, položim na vrh tekočine. Na ustje kozarca z elastiko pritrdim gazo in kozarec postavim v kot kuhinjskega pulta, kjer bo v miru stal enajst, dvanajst dni. Zgornjo, mlajšo kulturo dobro zaprem v plastično posodo in jo dam na hladno. Za rezervo ali za koga, ki bi rad sam pripravil kombučo. Vedno jih je preveč. Steklenici, v katerih je pravkar pretočena kombuča, nesem v klet, kjer na hladnem zori še kak mesec ali dva. To je vsa umetnost, pravzaprav bolj rutina - prijetna in meditativna - priprave fermentiranega čajnega napitka, ki učinkuje poživljajoče, očiščujoče in zaščitno tako na duh kot telo.

Kaj je kombuča in kaj vsebuje


Kultura kombuče je podobna kisovi matici in je združba kvasovk in ocetnokislinskih bakterij. Izvira z Daljnega vzhoda, kjer jo uporabljajo že kakih dva tisoč let. V Evropo je prišla iz Rusije, kjer jo že dolgo pijejo kot osvežilni in zdravilni napitek, zahodna Evropa pa jo je odkrila šele pred nekaj desetletji.
V približno desetih dneh mikroorganizmi predelajo sladkor in sestavine pravega čaja prek alkohola v glukonsko, glukuronsko, ocetno in druge kisline ter številne druge sestavine, ki v telesu delujejo predvsem razstrupljevalno. Vsebuje tudi kofein iz čaja, ki med fermentacijo ostane pretežno nespremenjen. Prezgodaj pretočena kombuča vsebuje približno odstotek alkohola, sicer pa manj, vendar v vsakem primeru do nekaj desetink odstotka. Kombuča pospešuje in uravnava telesno presnovo in s tem dolgoročno znižuje čezmerno telesno težo. Čisti ožilje in znižuje raven holesterola v krvi. Pomaga delovanju jeter, spodbuja delovanje ledvic in čisti sečne poti. Telesu torej pomaga izločati strupene snovi, nekatere pa veže nase in tako igra pomembno vlogo kot splošna zaščita pred rakom.

Koliko in kdaj

Ko odpremo steklenico z vsaj tri tedne staro kombučo, se tekočina zaradi izhajajočega ogljikovega dioksida rahlo ali močneje peni in ima zelo osvežilen okus. Napitek pijemo do trikrat na dan po kozarec pred jedjo ali ob njej. V večjih količinah kombuča učinkuje premočno in lahko poruši v zdravju in dobrem počutju odražajoče se ravnovesje, ki ga sicer pomaga vzpostaviti.
Kombuča odvaja vodo in osvežuje, zato jo je primerneje uživati od pomladi do jeseni. Takrat je, razredčena z vodo, lahko kar glavna osvežila pijača sezone. Zanimivo je, da je učinek kombuče še izrazitejši, če se obenem spravimo v gibanje. Najprimernejša in najlepša je hoja, s katero dodatno pospešimo očiščevalni in razstrupljevalni učinek napitka. Ali drugače, kombuča, ki jo vzamemo na hribovski ali gozdni izlet, poskrbi globlje dihanje in širšo zaznavo narave vse naokrog. Poleg tega je prav marec po nekoliko lenobni zimi čas najintenzivnejših obnovitvenih in očiščevalnih procesov v telesu, ki jim lahko pomagamo prav z gibanjem in pitjem kombuče.

Kateri čaj in kako

Priprava kombuče sem podrobno opisal že v uvodu. Na splošno za vsak liter vode potrebujemo žlico črnega čaja, najprimernejši je že sam po sebi zdravilni pu-erh, in 60 g belega sladkorja. Namesto črnega čaja lahko uporabimo tudi zeleni čaj. Aromatizirani pravi čaji se za pripravo kombuče ne obnesejo kaj prida, izjema je earl grey, s katerim pripravimo napitek zelo prijetnega okusa. Dovolj je, če na štiri žlice pu-erha ali kakega drugega čaja odmerimo žlico earl greya. Z zeliščnimi čaji pripravljena kombuča nima enake prehranske in zdravilne moči, ker kultura v zeliščnem čaju ne uspeva dobro in ne tvori vseh ključnih sestavin.
Pomisleki zaradi uporabe umetnega in na sploh nezdravega belega sladkorja so sicer razumljivi, vendar odveč. Kvasovke in bakterije prav iz njega s pomočjo hranil, ki jih dobijo iz pravega čaja, ustvarijo ključne razstrupljevalne kisline. V kombuči, pripravljeni z drugimi vrstami sladkorja ali z medom, jih je namreč občutno manj, lahko pa vsebuje nekoliko več alkohola.
Kultura kombuče se med pripravo podvoji. Novo (zgornjo) plast preprosto ločimo od matične (spodnje) in jo spravimo ali oddamo. Lahko jo tudi posušimo. Matična kultura dobro uspeva vsaj 5 do 10 priprav, ko pa izgubi moč (ko je nova kultura na njej čedalje tanjša), jo nadomestimo z novo.

VIR: http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=1699
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica1



Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12
Prispevkov: 115
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo vprašam?

A je to morda takšna gobica, ki raste (jo potem utrgaš in podariš naprej)....podobno kot kefirjevi kristalčki, samo, da je bolj motne barve, se drži skupaj in raste v eno večjo gobo....??? Question Rolling Eyes Embarassed

Jaz sem namreč pred leti to že imela (če je to to) in mi je potem žal umrla, ko smo šli na dopust....Vrsto let sem jo nato iskala a je nikoli več nisem dobila....v zameno sem si nato dobila kefirjeve kristalčke , ki jih še danes uporabljam... :D Bi pa to gobico vseeno imela....Se jo da kje kupiti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lencha



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kombuca...super zadeva ampak zame zal neuporabna. Kombuca zal rabi sladkor, da prezivi, jaz pa rabim NIC sladkorja, da prezivim. Confused Moz jo je kar nekaj casa skusal ohranjati samo s suhim sadjem kot nadomestkom za sladkor (fige in slive), pa je slej ko prej vedno odmrla. Zase si jo je delal s sladkorjem in je odlicno uspevala.
Kaksna ideja?
Sonca in zdrave hrane! :P
papa
Lenca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Športnica1



Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12
Prispevkov: 115
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lencha je napisal/a:
Kombuca...super zadeva ampak zame zal neuporabna. Kombuca zal rabi sladkor, da prezivi, jaz pa rabim NIC sladkorja, da prezivim. Confused Moz jo je kar nekaj casa skusal ohranjati samo s suhim sadjem kot nadomestkom za sladkor (fige in slive), pa je slej ko prej vedno odmrla. Zase si jo je delal s sladkorjem in je odlicno uspevala.
Kaksna ideja?
Sonca in zdrave hrane! :P
papa
Lenca


Lencha....ali si ti poleg vsega (problemov s ščitnico) tudi diabetik? Crying or Very sad

Tudi moj mož je diabetik že celih 14 let.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Športnica1 je napisal/a:
Samo vprašam?

A je to morda takšna gobica, ki raste (jo potem utrgaš in podariš naprej)....podobno kot kefirjevi kristalčki, samo, da je bolj motne barve, se drži skupaj in raste v eno večjo gobo....??? Question Rolling Eyes Embarassed

Jaz sem namreč pred leti to že imela (če je to to) in mi je potem žal umrla, ko smo šli na dopust....Vrsto let sem jo nato iskala a je nikoli več nisem dobila....v zameno sem si nato dobila kefirjeve kristalčke , ki jih še danes uporabljam... :D Bi pa to gobico vseeno imela....Se jo da kje kupiti?


Njena aktivnost na ciscenje zaostankov prebave in vpliv na trebusno slinavko je po mjih izkusnjah veliko intenzivnejsi od kefirja. PA tudi pitkejsa.
Ja kar tezko jo je ohranjati pri zivljenju biti moras previden....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeleno2zeleno



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lencha je napisal/a:
Kombuca...super zadeva ampak zame zal neuporabna. Kombuca zal rabi sladkor, da prezivi, jaz pa rabim NIC sladkorja, da prezivim. Confused Moz jo je kar nekaj casa skusal ohranjati samo s suhim sadjem kot nadomestkom za sladkor (fige in slive), pa je slej ko prej vedno odmrla. Zase si jo je delal s sladkorjem in je odlicno uspevala.
Kaksna ideja?
Sonca in zdrave hrane! :P
papa
Lenca


Sladkor? Kaj pa ce namesto sladkorja uporabis stevio ali melaso?

PRi suhem sadju verjamem da je propadla ker je prevec necistoc!
Kaj pa ce zadevo pustis tako dolgo fermentirati da se sladkor isto izfermentira? Recimo 7 dni tisto po predpisih potem pa ko jo izlijes in precedis in pripravis novo turo z gobo tisto prelito tekocino ki je za piti se malo zapres in se pustis sfermentirati? Recimo zapreti in se pustiti kaksne 14 dni?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lencha



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z2Z...ne razumem cisto dobro...meliso mislis in kaj se? Na kaksen nacin?
A lahko prosim za malo podrobnejse napotke?
papa
Lenca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Športnica1



Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12
Prispevkov: 115
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2006 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Eno od različnih sodobnih sladil, stevio, je pred kratkim "odkrila" tudi Slovenija. Ker doslej zanjo nismo slišali, se zdi, da gre za nekaj novega, kar pa ne drži, saj je bila prvič raziskana in popisana že daljnega leta 1887, prebivalci Paragvaja in sosednjih držav pa jo za slajenje uporabljajo že stoletja dolgo. Razlika med stevio in drugimi omenjenimi sladili je ta, da gre za stoodstotno naraven proizvod, ne pa za umetno, sintetično ali "naravi identično" substanco. Če smo iz nekaterih zapisov po tisku izvedeli tudi to, da je 10 do 15-krat slajša od običajnega sladkorja."


Torej, primerna tudi za diabetike....pa še naravna..... :D
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.