Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Brezglutenska hrana in recepti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2010 22:58    Naslov sporočila: Brezglutenska hrana in recepti Odgovori s citatom

Ker se verjetno večina med nami znajde v težavah pri kuhanju, kadar se je treba katerim stvarem odreči in seveda brezglavo iščemo razne recepte, odpiram to temo z namenom, da zapišemo kakšne brezglutenske obroke, recepte in si še na tem področju malo pomagamo.

Našla sem tudi nekaj predlogov brezglutenskih obrokov, vendar malo pazite, ker vključuje tudi koruzo, kateri naj bi se hašiji menda izogibali ...

www.shrani.si/f/x/Dt/2mqPQsnO/tedenski-jedilnik-brez-g.doc

Zdaj pa pridno k pisanju receptov in vaših obrokov. vsa čast

Če teme nisem prav uvrstila jo naj prosim moderator prestavi. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NEJA



Pridružen/-a: 12.06. 2010, 10:39
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz mam že nekaj časa shranjen Scharov jedilnik. Zraven je pa še malo poučne literature, ki bo mogoče koristila kateri Smile .

http://www.schaer.com/smartedit/documents/download/infoa-z_slo.15.02.08-freigegeben-kv.pdf


Dober tek Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a Katie 07 Jan 2013 01:23; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super ...grem kar prebirati.

Vidim, da bom morala spet "zalaufati" moj sokovnik. Sem pred časom bila pridna, zdaj pa nekako uživam samo sadje v naravni obliki, vidim pa, da bom morala zopet na spored spraviti sadne in sadno-zelenjavne sokove ...
Stran presnojedcev je super in tam res najdemo polno koristnih nasvetov.

Ampak pazite, sadje jejte samo na tešče, najbolje v dopoldanskem času (vse do kosila), pa še to glejte na to, da nima ne vem koliko sladkorja.
No, jaz si vmes za malico ponavadi privoščim še kakšne oreščke, - mandlje, orehe, lešnike.

Drugače sem pa danes jedla:
- rjav riž z zelenjavno polivko

Polivka pa je bila narejena
- v ponev sem vlila malo olivnega olja
- na olivnem olju nato prepražim svež česen, samo, da zadiši
- nato na tem popražim na kocke narezane sveže pelate
- nato dodam na majhne koščke narezane šparglje in šampinjone
- malo pokuham
- na koncu dodam še malo nezačinjene (tudi brez konzervansov) paradižnikove mezge in vse to pokuham, da je zelenjava še čvrsta
- solim na koncu z nejodirano soljo v kristalčkih (iz naših solin)

To lepo prelijem čez riž in DOBER TEK.

Upam, da sem zadela bistvo brezglutenskega obroka ...Drugače me popravite.

Kakšen kruh si pa pripravljate, kupujete oz. kaj jeste namesto kruha?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 14:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie je napisal/a:

... me pa zelo mika tudi kakšen dehidrator, da bi si lahko delala presne kruhke, njami. Zadnjič sem jih prvič jedla (iz kaljene ajde, suhih paradižnikov, oreškov in začimb) in se mi je zdelo, kot da jem pico, pa še kup mineralov in vitaminov je bilo notri! Se mi še vedno toži po njih, hehe.[/size]


Kje pa si kupila te kruhke? Sliši se slastno ...Ajdo imam zelo rada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rada bi omenila še Koren Maca, ki ima veliko paleto vitaminov+mineralov ...
Zelo priporočljiva zadeva.
Ponavadi si ga privoščijo presnojedci, da nimajo problemov s pomanjkanjem vitaminov in mineralov.

Tako, da priporočljiv tudi tistim, ki ne jemo mesa.Ne vem pa kako je z vplivom na ščitnico Wink
Čeprav pa piše, da uravnava hormonska neravnovesja, tako, da bi znala biti koristna za ščitnico.

http://www.planetbio.si/superhrana/zeli-korenine/maca-root-koren-maca.html


Nazadnje urejal/a Športnica 25 Jun 2010 14:45; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2010 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj še nekaj informacij o korenu maca:
http://www.dobre-enovice.com/maca-koren-zdravilni-ucinki/

Jaz tega sicer še nisem uživala, ampak počasi pa razmišljam v to smer. Bom poročala o učinkih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2010 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem si pa privoščila testenine (svedrčkov) iz riževe moke (torej brez glutena).

Omakco pa sem naredila:
- veliko nasekljanega česna, ki sem ga prepražila (česen obožujem)
- nato sem dodala in prepražila na koleščke narezan por (samo zeleni del)
- in na koncu dodamo še veliko na kocke narezanih svežih pelatov.
Malo pokuhaš in osvežilna omaka za čez svedrčke je pripravljena.
Zraven si privoščite veliko sledo zelene solate okisane z limoninim sokom.

V Šparu sem danes našla tudi čudovit namaz, ki je brez mleka, jajc, soje in kvasa.
Vsebuje pa:
- por, sončnična semena, sončnično olje, bučke, vodo in limonin sok, česen in morsko sol.
Zelo dobro pride namazan na brezglutenske kruhke (lahko npr. tudi na riževe vaflje).
Jed si oplemenitimo tudi tako, da gor potrosimo neslana bučnična semena.

(Proizvajalec namaza je Primavita iz Nemčije)

Priporočam, ker je zelo, zelo dober namaz ...

Mr. Green
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smooth



Pridružen/-a: 15.06. 2010, 13:46
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2010 12:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tak namaz si je bolje miksati sproti, ker dvomim, da ni konzerviran ali vsaj pasteriziran.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2010 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smooth, zelo lepo od tebe, da nam deliš svoje nasvete ...
Veš, včasih enostavno nimamo časa s pripravo svežih namazov (služba s polnim delovnim časom, popoldan kakšna ura počitka zaradi velike utrujenosti zaradi bolezni, potem še kakšna ura ali dve športanaja pa je dan naokrog ...) in takšna alternativa zelo prav pride.
Delamo pa tudi sveže in doma pripravljene seveda ...ampak to pa bolj med vikendi, ko je več časa.

Se trudimo ja ...

Smooth, zelo pa bi bili veseli kakšnega konkretnega recepta zdrave prehrane, predvsem brez glutena in brez laktoze...
Torej ... Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vanda



Pridružen/-a: 07.12. 2008, 17:11
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2010 19:29    Naslov sporočila: brezgluteinska hrana in izdelki Odgovori s citatom

Ima kdo izkušnje z izdelki Planet zdravja - Creative natura. Npr. ječmenovo travo, koren maca in proteinski prah jedilne konoplje. So zanesljivi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2010 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Presni bananin sladoled je tudi mene zamikal, ampak sem prišla do zaključka, da ta pocukrana zamrznjena banana sploh ni preveč primerna in če že grešim, no ja, raje s čim bolj okusnim ;-).

Ravno tako ne preveč primerna hrana (žal toliko bolj okusna) so brezglutenske palačinke iz riževe in ajdove moke. Moki sem zmešala v približno enakih volumskih deležih, dodala sol in toliko vode, da je zmes primerno tekoča za vlivanje. Boljše so z ajdovim zdrobom za instant žgance namesto ajdove moke. Brala sem o variantah s čičerikino moko. Poskusila sem jih samo z riževo moko, pa so bile zelo lomljive, zmes riževe in prosene moke pa se je še slabše obnesla, palačinke so se popolnoma raztrgale. No ja, za včasih bi bilo tudi tole sprejemljivo, z marmelado, ki ima zelo malo sladkorja, kot je npr. Göbberjeva.

Bolj primerna je hrana, kakršno opisuje Kresal Bizaj, Polona v knjigi Narava zdravi s hrano : dieta s hladno stiskanim oljem in veliko zelenjave. Avtorica ima multiplo sklerozo, tisto, kar je zanjo primerno, pa je primerno tudi za nas: nič praženja, nič pregretih maščob, olja in sol se dodaja šele po koncu kuhanja. Take hrane se je treba navaditi (tako kot vsake), po daljšem času pa se okus razvije in začnemo uživati v bolj primarnih okusih hrane, ki je po vsej procesirani hrani človek ni več sposoben zaznati. V tej knjigi so sicer tudi nekateri recepti z glutenom, uporablja tudi mlečne stvari, vsak mora pač sam ugotoviti, do kolikšne mere lahko kaj je.

V navedeni knjigi je tudi recept za brezglutenski kruh. Našla sem ga tudi na internetu:

http://www.zenska.si/recepti/recepti-za-zdravje/recept-kruh-brez-glutena/
Potrebujete moko, ki je naravno brez glutena, torej proseno, riževo, ajdovo ali koruzno. Za kruh brez glutena potrebujemo dvakrat toliko kvasa, kot za navaden kruh.

Sestavine za kruh brez glutena:
zavitek svežega kvasa
pol žličke sladkorja
600 g prosene/riževe/koruzne/ajdove moke
sol
1. V deciliter tople vode nadrobimo kvas, vmešamo pol žlice moke in pol žličke sladkorja. Pustimo na toplem, da naraste.
2. Moko stresemo v skledo, zmerno posolimo. Vmešamo kvasec in približno 6 dcl tople vode.
3. Dokaj tekoče testo mešamo 10 minut, nato pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja do dvojne velikosti (približno 40 minut).
4. V pekač oziroma model za peko položimo papir za peko.
5. Testo premešamo in ga denemo v model. Pustimo, da vzhaja še 15 minut.
6. Pečico segrejemo na 210 stopinj, ko damo testo vanjo, pa temperaturo nastavimo na 180 stopinj.
7. Pečemo eno uro.

Ravno danes sem se zadeve lotila, zmešala sem 200 g riževe moke, 200 g prosene moke in 200 g čičerikine moke. Porabila sem kakšna 2 dL manj vode, kot je navedeno v receptu. Kruh je celo malo vzhajal, ampak niti slučajno ne do dvojne velikosti, z rezultatom nisem najbolj zadovoljna. Je precej zbit, skorja je lepo zapečena, ampak precej razpokana. Vsekakor je boljši kot koruzni, ki sem ga poskušala speči po receptu iz knjige Dieta pri boleznih želodca in črevesja. Ne glede na ogromno količino kvasa je bil tako zbit in trd, da se ga je komaj dalo gristi, tako so se pred leti moji poskusi peke brezglutenskega kruha klavrno končali in sem namesto kruha pač jedla riževe vaflje, kuhano proseno kašo ali riž (če je sila tudi 3 dni zdrži v hladilniku).

Nad mešanicami za pripravo brezglutenskega kruha, ki jih je možno kupiti v trgovini, nisem preveč navdušena. Če kdo najde kakšen boljši način za peko iz sestavin, ki jih je možno dobiti pri nas, se priporočam za recept. Pregledala sem že kar nekaj posnetkov na You-Tubu, veliko tujih receptov in počasi sem vsega že tako sita, da se bom najbrž raje zadovoljila s staro strategijo. Glede na to, kako zelo me še vedno v službi zastrupljajo, zadnje čase tudi pri hrani precej popuščam, ker se mi zdi, da je to le kapljica v morju. Pa še vedno ob prekrških zaznam poslabšanje ne glede na to, v kako slabem stanju sem si ga privoščila. Malo ocvrtega piščanca mi je pokvarilo današnji dan.

Veliko volje in čim več uspehov vam želim. Pa le pišite o svojih izkušnjah:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.