|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Neva
Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57 Prispevkov: 1472 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daisy Administrator foruma
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15 Prispevkov: 1286 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2008 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, žajbelj je resnično super zadeva. Dr.Breuss in nekateri drugi zeliščarji trdijo, da če spijemo skodelico žajbljevega čaja na dan, nikoli ne zbolimo.
Vendar Breuss pravi, da je treba žajbelj vreči v vrelo vodo in ga kuhati točno 3 minute in takoj nato odcediti, sicer se pričnejo izločati eterična olja, ki nam zaužita lahko škodujejo. Za grgranje in podobno, pa se ga kuha 10 minut. Imam znanca, ki pije že dlje časa vsako jutro skodelico (po Breusu 3 minutnega) žajblja in počuti se odlično.
Po drugi strani pa piše pater Ašič. da blagi čaj potenje pospešuje, močan čaj pa zmanjšuje.. Marija Treben piše, da naredimo napitek tako, da žajbelj kratko poparimo...
Ne vem, kaj drži in kaj ne, današnja navodila so vsa "10 minutna", po drugi strani pa opozarjajo, da ne smeš piti čaja dlje časa.. Torej bo že nekaj na tem.. Malo sem gledala po internetu, na nekaterih forumih se prav kregajo, da je žajbelj strupen, kar je neumnost. Treba ga je le znati pravilno pripraviti.
Sama si ga za pitje naredim 3 minutnega, za grgranje pa ga pustim prav vreti 10 minut, da gre čimveč ven v čaj. Naberem ga seveda ponavadi na Cresau, v Bijarju, kjer je na koncu kampa, če greš skozi gozd, skalovje in žajbelj - stran od civilizacije, stran od cest... Ampak nabrati ga je trena pred cvetenjem, ker ima več v sebi. To pa je že problem, saj cveti maja-junija. Torej ga je treba nabrati za prvi maj.... če si "dol"...
Sicer pa je tu še ena zelo koristna reč: ŽAJBLJEV MED
Nabavim ga vsako leto kar nekaj kg na Cresu-Lošinju, letos sem dobila in vzela na pškušino tudi kozarček neke mešanice 4 vrst medu (med njimi tudi žajbljevega) s propolisom in cvetnim prahom..
V glavnem med ližem počasi po žlički, če začutim grlo...( pravzaprav ga že dolgo nisem :))) Doma smo se tako navadili na ta poseben, morda malo grenikast okus žajbljevega medu, da drugega niti ne maramo :))))
Včasih je imel žajbljev med Medex, ko je bila še Jugoslavija in so vozili svoje čebele na pašo na Cres. Sedaj vidim, da ga ima Medex zopet (po več letih) in sicer uvoženega iz Španije.
Žajbljev med je dražji kot ostale vrste medu. Ampak ga je vredno kupit- če že ne za na kruh, vsaj za zdravilo.
Na hrvaškem stane "pri domačinu" 10 EUR kg, v trgovini (njihov Medex alil privatni čebelarji) 7 Eur... v Mercatorju pa je Španski in to ZELO drag... _________________ Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jesendoma
Pridružen/-a: 12.03. 2011, 12:22 Prispevkov: 14 Kraj: Celje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
slamca
Pridružen/-a: 25.04. 2014, 21:56 Prispevkov: 2 Kraj: Pod Triglavom
|
Objavljeno: 25 Apr 2014 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, ali je enako zdravilen tudi pisani žajbelj. Mogoče kdo ve?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daisy Administrator foruma
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15 Prispevkov: 1286 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Apr 2014 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem zgooglala in nikjer nisem zasledila da bi bila razlika.
Se mi zdi da je bolj poembno KJE raste . Bolj ko je na divjem, ves droban in ubog, na soncu... bolj je močan in zdravilen. _________________ Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|