|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jadralec
Pridružen/-a: 10.01. 2007, 09:13 Prispevkov: 224
|
Objavljeno: 08 Jun 2007 11:27 Naslov sporočila: Bazedovka, kaj jesti ;) |
|
|
Mal brskam po netu in ugotavljam kaj in koliko bi bilo dobro jesti pri Hipertirozi.
Nobenih modrih ugotovitev ni najti, vendar tu je link:
http://www.gravesdiseasecure.com/gravesdiseasediet.html
Tu pa povzetek ;)
Treba se je izogibati hrane bogate z jodom, razpredelnica pa daje zanimiv pogled katera hrana je bogata z jodom. Ce bi kdo mislil, da je joda vec v jodirani soli kot v govejih jetrih, bi se zmotil :) (Ce je stran in podatki na njej tocna...)
Skusal bom torej hrano napisati po vrsti:
1. Morske rjave alge (Kelp, EN) 1.020
mislim..a to kdo je ?
2. Goveja jetra 325
recimo naredis fino jetrca in jih posolis z nejodirano soljo in mislis, kako si ukanil Bazedovko :)
3. Asparagus 169
Okrasna roza ? Dokler ne uzivamo loncnic, smo zgleda na varnem.
4. Puran 132
Zgleda, da tudi puranji zrezek naredi vec skode kot scepec jodirane soli. Sploh konkretnemu puranu. Zato vecino puranov podavijo. Tudi v BigBrotherju.
5. Brokoli 90
6. Čebula 82
7. Piščanec 67
8. Kuhano meso 66 (stew ?)
9. Jodirana sol 54
Zanimivo, ce je seveda to tocno. Ce ni bolj..poljudno znanstveno.
No in obratna lestvica:
1. Okra 4
menda se ogromno uporablja v Kreolski kuhinji in v juznih drzavah zda....hm..torej:
Okra ali bamija (Abelmoschus esculentus) je stročnica, ki izvira iz Afrike, natančneje z območja Etiopije. Je eno ali dvoletnica, ki zraste do 2 m visoko. Listi so 10 do 20 cm dolgi. Stroki so 5 do 20 cm dolgi in imajo večje število semen, ki so užitna.
2. Špinaca 7
3. Zeleni fizol ? 7
4. Korenje 8
5. Voda 8 ;)
6. Ostrige 8
7. Krompir 9
8. Jastog 9
9. Paradiznik 10
10. Grah 13
Se en rezime:
S tem si prakticno nimas kaj pomagat, se najbolje je scitnico z jodiranjem unicit in jest, kar ti pase.
Aja, sej res, ko scitnico z jodiranjem unicimo, je potrebno preiti na proti holesterolsko dieto.
Lp
Jani _________________ 50 let, bazedovka, hipertiroza
Vse napisano predstavlja moje osebno mnenje in ni zagotovila, da je karkoli od tega pravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Neva
Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57 Prispevkov: 1472 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Jun 2007 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Včereaj amo pisali o goitrogenih živilih, pa sem nekj razmišljala, zakaj....
aha, zaradi alergij, ki sem jih imela, sem začela z vrtičkarstvom. Veselim se in z velikim užitkom pripravim brokoli, špinačo,....potem pa mi je kapnilo, da sem nedavno tega govoirla z strokovnjaki na Inštitutu Jožef Stefan o radijojodu in jodu in še marsičem.
Mislim, da sem že pisla o tem, da so na državni ravni uspeli z zakonom o jodiranju soli, pakiranju v plastične vrečke in nato v karton, niso pa uspeli, da bi dodali navodila za uporabo soli. Ja, prav berete. Ti strokovnjaki so mi zagotovili, da kljub povečani kolikčini joda v soli, se nam to ne pozna, ker je jod lahko hlapljiv : . soliti bi morali NA KONCU KUHANJA ALI PREDNO POSTREŽEMO OZ ZAČNEMO JESTI. Samo v tem primeru, naj bi zaužili velikojoda s soljo. torej, jaz verjamem stroki.
Iz tega sledi, da bom še naprej jedla brokoli, špinačo, jetrca,... saj to uživam kuhano. Drugo pa so alge, salame, siri, tofu, ....
Naprej pa razmišljaljmo skupaj! _________________ Nevenka
Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|