Metuljčica - Forum društva za pomoč pri obolenjih ščitnice Seznam forumov Metuljčica - Forum društva za pomoč pri obolenjih ščitnice
Uradni forum društva Metuljčica

Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 

Prehrana, vitamini, dodatki, gibanje...kaj vse pomaga?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - Forum društva za pomoč pri obolenjih ščitnice Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bibi

Pridružen/-a: 12.12. 2009, 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2010 12:31    Naslov sporočila: Prehrana, vitamini, dodatki, gibanje...kaj vse pomaga? Odgovori s citatom

Živjo, za začetek bi se rada opravičila, če sem odprla temo, ki že obstaja.
Malo sem prelistala forum in našla nekaj o prehranskih dodatkih vendar nič specifičnega za hipote.
Zanima me kakšnih alternativ se poslužujete za boljše počutje. Ali kakšna hrana bolj pomaga oziroma ali česa ne bi smeli jesti? Nekje sem prebrala, da zelje morda ni priporočljivo. Dobra pa je hrana bogata z jodom kot so ribe, špinača, rdeča pesa....Še kaj :)?
Prav tako me zanima ali jeste kakšne vitamine in zelišča, ki pripomorejo k boljšem počutju? Sama jemljem SELEN, B vitamin in C vitamn, vendar razmišljam še o ribljem olju.
Upam, da bomo vsi izvedeli kaj novega :) Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža

Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2010 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jod ni za obolele s Hashimotom. No pa saj boš prej ali slej sama opazila!

Goitrogena hrana je hrana, ki pri svoji presnovi potrebuje več ščitničnih hormonov, to so predvsem križnice: zelje, repa, ohrovt, cvetača , brokuliu, redkve in redkvice, koleraba ... Tudi soja na nek drug način zavira proizvodnjo ščitničnih hormonov. Vendar to ne pomeni, da jih ne smeš jesti. Jej jih čim bolj zdrave in v manjših količinah. Enako je s sojo.
Vsekakor pa ti bo dobro dela čebula, česn, lecitin, zato jih uporabljaj čim več, seveda, če jih prenašaš. Seveda ščitnico spodbujajo jedi z naravnim jodom, vendar se bojim, da ko imaš enkrat avtoimunsko vnetje kot je hashimoto, to ne velja več.

Lahko si pomagaš s čaji. Jaz sem jih naročila kar po internetu iz Pletarji. Pomagaš si lahko z glino, glino kot oblogo in glino tako, da jo piješ, narediš eno kuro in vidiš če ti ustreza in pomaga. Tudi kuro z čaji delaš 3 tedne, jo prekineš in nadaljuješ po 14 dneh.

Selen je sestavni del vseh encimov v telesu, tudi encimov ščitnici, ki pomaga pri izdelavi hormona in treh vrst encimov, ki v telesu skrbijo za to, da iz neaktivnega T4 nastane aktivni - delujoči T3.
Deluje pa samo selen iz naravnih surovin, torej bioselen iz rastlin. O selenu sem že objavila na forumu podatke. Tudi alternativno zdravljenje poteka z selenom in vitamini. Učinkuje pa predvem na TPO protidelce.

Pri nas in v vsej literaturi, ki sem jo preštudirala, nikjer ne priporočajo vztrajati pri TSH 8. Preveri kako je z holesterolom, preveri kako je s pritiskom, s kožo, kaj bo z lasmi, kaj z nohti, kaj z težo, kako bo z presnovo, kaj je s psihičnim počutjem, da ne boš padla v težko depresijo.
Če se stanje ne bo spremenilo in ostaja TSH previsok, potem je smiselno jemati dodatne hormone.
Premisli!
Če niso v redu ščitnični hormoni, lahko nastajo tudi pri spolnih hormonih problemi, problemi z neredno menstruacijo, lahko problemi z zanositvijo...

Če boš sama odgovorna za svoje ravnanje, potem pridno študiraj, da se ne boš učila na svojih napakah. To veliko, veliko preveč stane. Literature je ogromno, poišči naslove na forumu, Alenka je dala veliko dobrih naslovov. Pri Amazon - u lahko naročiš knjige, brez znanja pa delamo vsi napake, ki nas preveč stanejo. Tudi domače literature je veliko. Dr. Hojker ima kar nekaj objavljenih referatov, pa ostali tirologi tudi vsi po vrsti, Zaletelova, Gabrščikova, Malnerjeva itd. Marsikatera ščitničarka ugotavlja, da je s prehranskimi dodatki stanje poslabšala!

Vsekakor pa je dobro, da si se odločila sama ukrepati!
Lep pozdrav,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Bibi

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2010 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Roža ful hvala za odgovor, vsekakor bom poiskala knjige. Zadnji mesec sem letala okrog in sem bolj brskala po netu, so pa knjige gotovo boljše. Glede zdravljenja in TSH že nekaj časa premišljujem kaj naj naredim, saj mi zdravnica v Beogradu zatrjuje, da je zaenkrat vse ok, samo nikoli ne veš. Včasih bi najraje sama bila zdravnica, potem bi vedela. Sicer se nekako trudim, da bi se opazovala, samo nikoli ne vem če sem slabe volje zaradi hashimota ali ker sem pač kdaj tečka :). Problem je ko ti rečejo, da verjetno bolezen ni še tako napredovala in da ta TSH še ni tako visok da bi to name vplivalo. Torej še sama ne vem. Zato se zdaj poskusno trudim sama narediti čim več, potem čez mesec dva bom videla, če se počutim boljše ali ne, rezultati bodo pa gotovo povedali svoje. Glede selena sem nekaj zasledila na forumu, vendar ne vem točno kakšen odmerek rabim, saj na eni škatli piše eno spet na drugi pa drugo.
No zdaj pa veselo po knjige :) Lep pozdrav in še enkrat hvala za nasvete!
Nazaj na vrh
Katie

Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2010 15:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Našla sem zanimiv članek o vplivu rastlin oz. zelišč na ščitnico.

Tole je npr. za meliso:

Lemon Balm (Melissa officinalis)

Lemon balm is often used as a light sedative, and herbalists use it to counteract indigestion, insomnia, intestinal disease, nervousness, nerve pain, palpitations and headaches. Lemon balm extract, at least when administered intravenously, also helps normalize thyroid function (1). Of key interest to those with Hashimoto’s, it also has a powerful function against antibodies, but it is known to decrease both blood and pituitary levels of thyroid-stimulating hormone, so would work against any thyroid medication.

Terpenes in the lemon balm plant are thought to produce its relaxing and gas-relieving effects, while its flavonoids, phenolic acids, and other compounds are thought to be responsible for its thyroid-regulating actions. It is often combined with Bugleweed, which has a similar, complementary effect. According to research at Northumbria University lemon balm can also improve memory and increase feelings of calmness, which is good news for anyone with Hashimoto’s.

če prav razumem poudarjeni del, melisa zmanjšuje antitelesa, deluje pa proti zdravilom, torej je to idealno za tiste, ki zdravil še ne jemljemo, borimo pa se s protitelesi. Question

Tule najdete še več informacij o rastlinah, ki naj bi pomagale pri obolenjih ščitnice:

http://thyroid-disorders.suite101.com/article.cfm/rebalancing_the_thyroid_naturally
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2010 16:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še minerali in dodatki pri hashimotu:

http://thyroid-disorders.suite101.com/article.cfm/minerals_and_supplements_for_hashimotos_disease

Vitamini pri hashimotu:

http://thyroid-disorders.suite101.com/article.cfm/vitamins_for_hashimotos_disease

Nazadnje urejal/a Katie 24 Mar 2010 22:11; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2010 16:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Varni viri joda pri hashimotu:

http://autoimmunedisease.suite101.com/article.cfm/safe_sources_of_iodine_for_hashimotos_disease

Varni viri joda - zelenjava:

http://autoimmunedisease.suite101.com/article.cfm/vegetables_containing_small_amounts_of_iodine

Dobri viri joda - sadje:

http://autoimmunedisease.suite101.com/article.cfm/safe_sources_of_iodine_for_people_with_hashimoto
Nazaj na vrh
Bibi

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2010 23:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponovno pozdravljene,
Katie res hvala za tole, se mi zdi res fajn poskušat s takšnimi stvarmi.
Sama že dober mesec jemljem selen, b vitamin, c vitamin in omega 3 in moram priznat da se mi je stanje izboljšalo. Sicer tega trenutno ne morem potrdit z izvidi, ker bom počakala še kakšen mesec preden spet dam kri, vendar je počutje boljše. Predvsem se mi je izboljšal metabolizem in prebava, pa tudi splošno počutje je malo boljše. Sicer še vedno rada počivam popoldan, vendar to pripisujem dežju :). Sicer zraven teh vitaminov hodim še na fitnes in si malo urejam življenje, no pustim se presenetit. Upam da bodo čez kakšna 2 meseca preiskave pokazale izboljšanje in bomo vsaj vedeli, da nekaj vendarle malo pomaga. Še vedno se otepam zdravil do naslednjega pregleda.
No lep pozdrav, pa se vidimo aprila na predavanju :)
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 13:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bibi, super, da se počutiš boljše! waw
Pa poročaj, kakšni bodo izvidi!

Srečno, držim pesti! Wink
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2010 01:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prispevek o tem, kako preobčutljivost na gluten povzroča avtoimune bolezni:

http://www.youtube.com/watch?v=_XoogcvcSyg&feature=related
Nazaj na vrh
maja

Pridružen/-a: 02.10. 2008, 17:59

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2010 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem podrobno brala vsega,mogoče ste že kje napisale, pa vendar..
jaz sem pa o melisi ravno tole našla:
Vpliva na ščitnico, z njo se zdravi pretirana nje dejavnost.
Deluje tudi protibakterijsko, pospešuje potenje in zavira delovanje ščitnice.

Skratka, da se priporoča pri prevelikem delovanju ščitnice.. To pa ravno ni potem za hashije, a? Question
Nazaj na vrh
passi

Pridružen/-a: 10.06. 2010, 13:06

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2010 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie ti je že precej odgovorila, tk da nebi posebej razlagal kateri vitamini in minerali so koristni, bi pa dodal tabele o vsebnosti vitaminov v zelenjavi in sadju, če boš iskala kje in v kakšnih količinah se kaj najde:

v sadju: http://www.healthalternatives2000.com/fruit-nutrition-chart.html

v zelenjavi: http://www.healthalternatives2000.com/vegetables-nutrition-chart.html
Katie

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2010 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, passi, super! Hvala za tabeli! Wink
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2010 16:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje sem že spraševala na forumu, kako je s prehranskim dodatkom iz listov mladega ječmena glede joda. Ker je brez glutena, tale naravni pripravek jemljem že kar nekaj časa (namesto alg), predvsem zaradi encimov (ki so zelo pomembni pri okrevanju nas Hashijev), klorofila, povsem naravnih vitaminov in mineralov. Počutje je super (vzamem 20 minut pred jedjo zjutraj). Me je pa malo skrbelo glede joda (koliko ga vsebuje) in sem pisala proizvajalcu.
Dobila sem tale odgovor:

We did testing for our /.../ and none [iodine] was detected.
Best regards,

Stephanie Furukawa
Customer Service Department

Morda komu pride prav.

Wink
Nazaj na vrh
linkec

Pridružen/-a: 13.04. 2010, 19:47

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2010 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bibi - kakšni so kaj rezultati krvi ?
Nazaj na vrh
Katie

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2010 10:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem na neki tuji strani o hipotirozi prebrala (žal sem potem po nesreči stran zaprla in izgubila link), da svetlinovo olje pomaga ščitnici pri tvorbi hormonov. Ga kdo jemlje v kapsulah oz. pije v tekoči obliki?
Ugodno vpliva tudi na kožo, to je potrdilo kar nekaj mojih znank.

Rastline, ki so bile še navedene kot pomoč pri hipotirozi, pa so:
- ginko
- česen
- glog

Zraven je bilo še zapisano, da je treba piti veliko filtrirane vode in se izogibati kofeinu, mleku, pšenici ter umetnim barvilom in sladilom, ker vse to "izziva" imunski sistem. Več ali manj to tako ali tako že vemo, ampak tudi hitro pozabimo. Smile
Nazaj na vrh
MojForum.si

PrispevekObjavljeno:      Naslov sporočila: Oglasno sporočilo

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - Forum društva za pomoč pri obolenjih ščitnice Seznam forumov -> Hipotiroza Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.