Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




IZKUŠNJE Metuljčic in Metuljčkov - življenje brez glutena ;)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2010 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem v katero temo naj tole uvrstim, zato prosim, če prispevek ustrezno prestavite, če ne paše sem.

Skratka, šla sem se malo testiranja in poskušanja okrog glutena.
Že pred časom sem izločila stvari, ki vsebujejo gluten in v istem času tudi zmanjšala dozo zdravil, saj so bili izvidi zopet izven meje normale, kar je posledično privedlo tudi do slabega počutja.
Glede na to, da je že več kot mesec dni odkar sem na novi dozi zdravil in malo manj brez glutenskih izdelkov, sem naredila test, glede na to, da se je moje počutje bistveno izboljšalo.

Prejšnji teden sem zato namensko vsako jutro pojedla navadni rogljiček, pa ene parkrat tudi čisto navaden kruh, enkrat navadne testenine ...torej izdelke z glutenom. Ob predpostavki, da bi se glede na zmanjšano dozo zdravil in normaliziranju hormonov lahko moje počutje izboljšalo, sem želela sama sebi dokazati tudi to, da ima hrana (predvsem gluten) verjetno tudi vpliv na moje počutje.
Rezultat vnašanja izdelkov z glutenom v moj vsakdanjik: ponovno slabo počutje (težke in pekoče oči in težko vstajanje zjutraj), vtroglavica oz. megla v glavi, krči v spodnjem delu trebuha, napihnjenost, problemi s prebavo (zaprtje in nato driska).

Definitivno bom črtala za vedno z jedilnika vse izdelke, ki vsebujejo gluten. Razz

Skratka moja prehrana bo: veliko sadja (svežega in suhega) in zelenjave (zelenjavo pripravljam na 1001 način) , meso sem tako že pred leti izločila (občasno pojem kakšno ribo), pa stročnice, blezglutenske izdelke, riž, občasno črno čokolado (z 80% kakava), malo se izogibam tudi mlečnim izdelkom (vendar ne v celoti, ker obožujem sir), namesto navadne mlečne smetane pa uporabljam ovseno in riževo smetano, ki sta odličen dodatek k raznim omakam, pa seveda vsak dan pojem nekaj oreščkov (orehi, mandlji, lešniki, brazilski oreščki), zelo rada uporabljam v prehrani tudi neslana bučna semena (pridejo odlično na brezglutenskem kruhu z zelenjavnim namazom, na katerega posujemo bučnice).

To sem napisala zato, ker morda lahko komu od nas ščitničarjev pomaga in se odloči za isti korak, ter seveda o vsem poroča. vsa čast
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2010 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da me ne bi kdo narobe razumel zakaj in kako sem se tega lotila, pojasnjujem še tukaj, ker očitki, da nekaj počnem na svojo roko niso utemeljeni.

Torej, tega se nisem lotila brez pregleda ščitničnih hormonov in doze zdravil nisem spreminjala na svojo pest, brez posveta s svojim tirologom in predvsem na pamet. Tega ne počnite nikoli, ker si lahko naredite več škode kot koristi. Poslušajte svoje telo, pojdite na pregled krvi in šele potem poskušajte urediti svoje počutje tudi v kombinaciji s hrano.

Še moja obrazložitev, da vam bo jasno zakaj sem se za to odločila.


V eni od drugih tem na forumu (zdravljenje-kjer se sprašujemo glede novega Eltroxina) sem napisala, da se slabo počutim. Seveda sem šla na odvzem krvi in ugotovili so, da sem predozirana, zato sem kontaktirala tirologa, ki mi je znižal dozo. Istočasno sem šla tudi na brezglutensko dieto in moje počutje se je bistveno izboljšalo.
Kri grem dati te dni, saj še ni minil cel mesec in pol od nove doze, po kateri sva v dogovoru s tirologom dogovorjena za ponovni odvzem krvi.
Po počutju menim, da se mi je stanje hormonov izboljšalo, čeprav včasih začutim nihanja, o čemer sem pisala tudi v eni izmed tem na forumu (ker enostavno ne verjamem, da je vsake tri mesece izvid merodajen- dozdeva se mi, da hormoni "skačejo" iz dneva v dan-seveda tudi počutje).

Glede na boljše počutje po novi dozi, POUDARJAM ŠE ENKRAT, ki je prilagojena glede na izvid krvi in posvet s tirologom (jaz nikoli ne počnem nič nas vojo roko!!!), pa sem želela stestirati še svoje telo in to, kako se bo odzvalo na ponoven vnos glutena.
In, evo ga, počutje takoj slabše ...Kar pripisujem temu, da ima hrana v veliki meri vpliv na ščitnico, na ščitnične hormone, morda celo absorbcijo Eltroxina.

Nikogar ne želim zavajati in sama sem samo delila svojo izkušnjo z vami, ker mi je dovolj, da sem se počutila slabo tudi takrat, ko so bili moji hormoni v mejah normale (vedno testiram tako TSH,T4 in T3-mi nikoli ne komplicirajo pri zdravniku zaradi tega) in me je zdravnik odpravil, da mora biti ok.
Ampak od kod potem moje prebavne težave, moje vrtoglavice, glavoboli, zmanjšana sposobnost ukvarjanja s športnimi aktivnostmi, občasno boleči sklepi? In vse to skoraj izgine, ko spremenim prehrano? (izjeme so le vremenske spremembe, ki se stopnjujejo in stanje poslabšajo, kar je pričakovati pri kroničnih bolnikih).

Zaenkrat mi spremenjena hrana pomaga, da se počutim bolje in zato moje počutje povezujem tudi s tem, da sem iz prehrane izključila gluten, da se predvsem zdravo prehranjujem (to poskušam že vrsto let!).

Če želi kdo kaj takšnega preizkusiti (seveda ob posvetu z zdravnikom in obveznem pregledu ščitničnih hormonov) potem je dobrodošel, če si morda kdo zakriva oči tudi vredu, če morda nekdo ne bo občutil spremembe je tudi vredu, ampak jaz sem delila z vami svojo izkušnjo, to pa je tudi vse.

Upam, da sem zadovoljivo pojasnila, da se ne bo kdo slučajno šel nepotrebnih igric in doziranja zdravil na pamet.


Nazadnje urejal/a Športnica 30 Jul 2010 10:58; skupaj popravljeno 5 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2010 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pozabila omeniti:
Mojo izkušnjo v vezi glutena lahko brez problema izbrišete.

Kolikor spremljam ta forum, tukaj ne gre za strokovni forum, čeprav bi ne bilo slabo k sodelovanju povabiti tudi kakšne strokovnjake.
Vse do takrat pa menim, da lahko svoje občutke, svoj odziv bolezni na zdravila kot tudi prehranske navade in vpliv hrane na nas delimo na tem forumu, kjer smo združeni ljudje s težavami s ščitnico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alma



Pridružen/-a: 07.06. 2006, 07:37
Prispevkov: 217
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2010 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Draga Športnica 3x sem prebrala tvoj prispevek , zanj sem ti zelo hvaležna. Največ so vredne izkušnje. To je samo potrdilo moje. V ponedeljek imam namreč alergologa, seveda en teden pred preiskavami ne smeš imeti nobene diete. Zato ta teden iz omenjenega razloga jem relativno normalno. Posledice - kakor si jih opisala sama, dodatno še vsak dan glavobol. Ni vredno.

Tudi sama se sem odločila za življenje brez glutena, ti glavoboli me bodo pokopali, počutim se pa itak kot zombi. Na pregled grem pa zato, da mi evenutalno izločijo še kakšno hrano, če bo potrebno, sumim seveda koruzo in mleko. To pa ni nič novega. Obožujem jutranji nescaffe z pikcem mleka, če pa bo potrebno, bo šlo pa še to stran. Saj se na vse navadiš, pri meni gre za za psihološki ritual začetka dneva.

Pošiljam ti prijazen pozdrav, napiši prosim še kakšne recept Smile
Lepo se imej in prosim napiši še nadaljevanje, ko izveš pri tirologu svoje nove vrednosti ščitničnih hormonov. Alma.
_________________
Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2010 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za tele zelo zanimive prispevke in opise izkušenj. Toliko ljudi sem že prepričevala, da je ena prvih stvari, ki jih mora narediti tisti, ki se slabo počuti, da vsaj 2 tedna vztraja na brezglutenski prehrani. Niti najboljša prijateljica me ni poslušala, zdaj pa kaže, da ima celo čisto pravo celiakijo. Morda bo tole motiviralo še koga.

Kot sem že omenila, je tudi meni bolje, če se izogibam glutena, nisem pa imela tako očitnih in tako hitrih znakov izboljšanja in z boljšim počutjem se je izboljšala tudi toleranca. Najbrž zato, ker sem imela toliko težav iz drugih razlogov, brez pomoči pa sem ostala grozljivo dolgo. Sedem let je trajalo, da sem se znebila gliv, v tem času so mi gotovo kar dobro poškodovale črevesje. Zdaj imam prepoved na kar nekaj živil (med, ananas, mleko, jogurt, jajca, mandlje, česen...) in omejitev na največ dvakrat tedensko še za precej drugih. Še bolj neprijetno!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marenka



Pridružen/-a: 15.05. 2010, 13:04
Prispevkov: 116

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2010 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam mogoče "srečo" , da mi telo močno odreagira na hrano, ki mu ni všeč. Preprosto dobim krče v trebuhu, napihnjenost ali celo alergijo. Tako da sem črtala med, kruh, testenine,mlečne izdelke, papriko, meso, jajca.......kaj sploh jem....? Smile Lahko vegetarjansko že vrsto let, edina pregreha je temna čokolada, tu pa tam. Zdaj ko berem tole o glutenu mi je marsikaj bolj jasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alma



Pridružen/-a: 07.06. 2006, 07:37
Prispevkov: 217
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2010 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie, čestitam ti in zelo sem vesela zate Smile

S svojimi prispevki in lastnimi dobrimi izkušnjami si me vzpodbudila, da sem si nehala zapirati oči pred težavami in sem se z njimi spopadla še na drugem nivoju. Tako lahko rečem da se po 4 tednih brezglutenske diete počutim iz dneva v dan boljše in tega novega počutja ne bi nikoli več zamenjala za vse tiste dobrote, katere še vedno obožujem, vendar sem se jim zavestno odpovedala. Tako lahko ostali okrog mene jedo svež breskov zavitek (za katerega se skoraj prodam, he,he....) sama pa pojem rižev oblat s temno čokolado. In sem naslednje jutro ponosna sama nase in presrečna, ko se zbudim polna energije, dobre volje in po mnogih letih brez glavobola. Ne boli me več želodec.
Kruh si pečem sama, jem kozji ali ovčji sir in jogurte, veliko zelenjave in sadja, kuham kaše, rižote iz rjavega riža... in ko so odpadli vsi prigrizki, ki sem jih zaužila mimogrede, sem ugotovila, da se zelo zdravo prehranjujem. Predvsem razmišljam kaj dam v usta, tudi hrano zaužijem z zavedanjem, kar prej mnogokrat nisem.
V tem času sem začela čutiti tudi hiper simptome, tako, da potrjujem izkušnjo Katie, kako spremenjena prehrana vpliva na delovanje ščitnice.
Grem na testiranje, da občutke v telesu preverim še v obliki številk.

Toliko iz lastnih izkušenj za vzpodbudo še komu. Vsem želim obilje zdravja in dobre volje. Pozdravček. Alma.
_________________
Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marenka



Pridružen/-a: 15.05. 2010, 13:04
Prispevkov: 116

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2010 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie, še jaz naj pohvalim tvojo dobro voljo in odlične prispevke. Marsikaj koristnega sem prebrala, nekatere nasvete sem celo upoštevala ( Cool glede na moj trmasti značaj, je to pozitivna sprememba).

Škoda, da vse to nisem poznala leta nazaj, preden sem začela s terapijo. Takrat je bilo vse ok, razen antiteles. Verjetno bi s pravilno prehrano tudi to popravila. Tako imam zdaj terapijo, nihajoče hormone in tsh in še višja antitelesa. premisli
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2010 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katie, vesela sem zate, ker ti je uspelo in za druge, ker si toliko pomembnih informacij takole lepo na pladnju servirala skupaj s svojo vzpodbudno izkušnjo.

Običajno sem jaz med prvimi, ki spodbujajo zgodnje jemanje hormonov, pa ne zato, ker ne bi verjela, da je v nekaterih primerih možno kaj doseči tudi drugače, ampak bolj zato, ker imam slabe izkušnje kar se tiče pripravljenosti ljudi za tako korenite spremembe v svojem življenju. Večina se raje odloči, da z dieto ni možno doseči tako velikih sprememb, kot da bi se potrudila. Če ne moreš sam skrbeti za svojo prehrano, pa kaj dosti tako ne moreš narediti.

Kar pa se tiče brazilskih oreščkov, jih ni dobro preveč pogosto zobati tudi zato, ker so v veliki meri kontaminirani z enim od radioaktivnih elementov. Za katerega gre, sem že pozabila.

Marenka, če zaradi avtoimunskega procesa še nimaš povsem uničene ščitnice, gotovo še ni prepozno. Pa tudi sicer ti primerna prehrana lahko izboljša počutje, čeprav si vezan na dodatne hormone, kot je to dokazala Alma. Ni lahko, ampak se splača.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marenka



Pridružen/-a: 15.05. 2010, 13:04
Prispevkov: 116

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2010 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem v katero rubriko tole spada, a če smo že pri pohvalah, naj izrečem še pohvalo za tale furum, za odlične teme in prispevke. Pa za odprtost pri komunikaciji.
Ena zanimivost, včeraj sem hotela na nekem xy forumu o ščitnici, nekomu malo pomagati z nasvetom o hašimotu, prehrani in glutenu in sem pretihotapila en angleški link (od tukaj). Pa reakcija....grom in strele ! Še sreča, da imam tako dober ekran. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marenka



Pridružen/-a: 15.05. 2010, 13:04
Prispevkov: 116

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2010 10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, škoda je da se kar apriori odklanja pozitivna sugestija ali ideja. To je bila poanta tistih "strel". Presenetilo me je s kakšno paniko ljudje odreagirajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cekinčica



Pridružen/-a: 01.06. 2007, 11:48
Prispevkov: 49
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2010 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem že razmišljala, da glede na to, da imam alergijo na cvetni prah trav (in je navzkrižna reakcija meddrugim tudi pšenica) ukinem gluten v svoji prehrani, zdaj pa imam še dodatno spodbudo, da to tudi zares naredim.

Hvala punce!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2010 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem kako bo tole padlo v vaš koncept brezglutenske prehrane, ampak tudi jaz sem precej spremenila prehrano in se dosti bolje počutim, tudi kile končno lepo počasi lezejo dol brez kake shujševalne diete.

Belega kruha že kar nekaj časa ne jem, razen izjemoma, jem gosti (a NEkisel rženi ali koroški kruh) z raznimi namazi, vedno kombiniram prehrano v smislu ločevalne diete po Hayu (ločevanje beljakovin od hidratov), čimbolj se izogibam sladkarijam (ker itak menda futrajo rakaste celice) in pojem kak kos temne čokolade.... Mesa pojem malo, v glavnem piščanca..
Jem bele testenine, riž, krompir, tudi občasno belo moko (palačinke - čeprav redko) - skratka ne izogibam se glutenu razen pri kruhu, ker pač ne maram belega in "rahlega" kruha - razen redko. Sladkorja ne jem, ker mi ne paše (mi je po njem slabo če je v kavi ali čaju..), ga pa seveda jem v kakem štrudlu ali piškotu.. :)) Obožujem sladoled..

Ponoči se ne potim več, nimam več aritmij, telo mi ne zadržuje več vode (ne otekam)...
Če se zgodi, da jem "po tastarem"- na kakem obisku itd recimo meso in krompir, sladico... kako salamo, sir itd...., me zopet ponoći obliva pot, počutim se napihnjeno in slabo, da ne govorim o tem, kako imam zjutraj obložen jezik (ko sem delala poste sem se navadila vsako jutro ostrgati jezik s strgalom - odlična reč, še posebej kadar je človek prehlajen ali takole greši...)

Želim povedat to, da ni nujno, da ste (vsaj nekateri izmed vas) alergični na gluten, lahko da se bolje počutite kar tako - že samo zaradi bolj zdrave prehrane.


Tudi vegetarijanci ali vegani itd... dokazujejo da je meso škodljivo s tem da - ker se počutijo zelo slabo, če ga po dolgem času poizkusijo jesti... Kar je nesmisel. Jasno da se slabo počutijo - pa ne zato ker je mesop slabo. Njihovo telo enostavno ni več navajeno prebavljati mesa. Kot pri postu - določeni prebavni encimi in metabolizem se ti enostavno izklopijo in je celo nevarno, če takrat poješ kaj neprimernega, česar telo v tistem trenutku ni pripravljeno presnoviti.

Verjamem, da je zelo veliko ljudi alergičnh na gluten in da to vpliva tudi na ščitnico in počutje in vse živo.
Verjamem pa, da so tudi taki, ki niso alergični na gluten, pa bodo mislili da so, ker se bodo po "čistejši (brezglutenski..) hrani" enostavno bolje počutili.

Tako da - pamet v roke in trezno presojo kaj se z nami dogaja.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Vanda



Pridružen/-a: 07.12. 2008, 17:11
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 10:02    Naslov sporočila: gluten Odgovori s citatom

Kdo ve, zakaj Katie ne piše več na forumu o glutenu? Pogrešam njeno raziskovanje in njene zanimive članke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ales1983



Pridružen/-a: 22.11. 2013, 11:02
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2013 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

citiram zapis iz knjige "Why Do I Still Have Thyroid Symptoms When My Lab Test Are Normal(Datis Kharrazian)":
Numerous studies have shown a link between gluten intolerance
and Hashimoto’s
. If you have the disease, eat a gluten-free
diet, avoiding wheat and wheat-like grains such as barley, rye,
spelt, triticale, kamut, and oats. The gluten molecule is very
similar to the thyroid gland molecule, which confuses the overzealous
immune system in a gluten-intolerant person.


Iz te knjige, ki jo sicer še berem lahko povzamem, da če ste imeli ugotovljeno hipotirozo po kroničnem avtoimunskem tiroiditisu Hashimoto, vam priporočam dieto pri kateri se izogibajte glutena in mlečnih izdelkov. Priporočen je vnos Vitamina A, D, selena in cinka. Seveda bi bilo dobro po 30 dnevih diete poleg predvidenega boljšega počutja (skozi čas diete) prekontrolirati tudi AntiTPO (protitelesa).

Bi pa sigurno priporočal, da tudi sami preberete omenjeno knjigo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.