Daisy Administrator foruma
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15 Prispevkov: 1286 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Nov 2010 14:22 Naslov sporočila: Kalčki in kaljenje |
|
|
Vemo, da so kalčki vir zdravja - a tule ne bi o tem temveč o tem, kako jih zelo enostavno pripravljamo sami doma, kar na kuhinjskem pultu
(O kalčkih kot viru zdravja več na letaku, ki je med pripetimi fotografijami - pripenjam link na fotke raznih "faz" kaljenja)
Vem, da marsikdo dandanes že kali semena.
A malo vpogleda v te reči ne škodi - predvsem za tiste, ki tega še ne počnete, ker morda menite, da je prekomplicirano ali nimate kalilnika in pa za tiste, ki to počnete le v kalilnikih - kot sem to do sedaj počela sama.
Ugotovila sem namreč, da je v preprostem kozarcu za vlaganje gojenje kalčkov bistveno enostavnejše (še sploh za drobna semena, ki v kalilniku letijo skozi špranje), tudi hitreje zrastejo in zahtevajo manj opravil (lažje čiščenje, spiranje ipd...).
Konec koncev je kalčke tudi lažje jemati kar direkt iz kozarca.
Potrebujemo:
- Vrečko semen (Valentin, Semenarna Ljubljana na Dolenjki ali pri tržnici BTC - http://www.semenarna.si/semena-za-kalcke/category/semena-za-kalcke?page=2 - drugje jih še nisem zasledila)
- Kozarec za vlaganje 720g ali kaj podobnega
- Gazo ali košček tila (ali mrežice za okna-proti komarjem - bolje kot gaza - je stalno uporabno) in elastiko
Kaljenje:
Seme namočimo v vodo direktno v kozarec (zvrhano jušno žlico)- za koliko ur, piše na vrečki (alfa potrebuje le par ur)
Vodo dobro odcedimo (kozarec postavimo za minuto na glavo ali poševno v kako posodo)
Leže ga postavimo na kuhinjski pult v kak kot (sploh ni nujno da v temo), ko kalčki dobro poženejo, pa na svetlobo, da imajo manj nitrata.
Zjutraj in zvečer preliljemo z vodo in odcedimo za minuto. in spet postavimo vodoravno Lahko jih narahlo obračamo v kozarcu, da se lepše porazdelijo..
IN TO JE VSA UMETNOST
Alfa zraste neverjetno hitro. primer (ki je poslikan): V nedeljo opoldne sem jih namočila in zvečer prvič odcedila, v sredo zjutraj smo jih že jedli, v četrtek so bili že ful veliki...
Ko zelo zrasejo, jih damo v hladilnik, da rastejo malo počasneje (če jih seveda prej ne pojemo-pri nas izginejo hitro)
Moram pa napisat, čeprav ne verjamete vsi v te reči, da - če jih polivam z "informirano" vodo (iz "Flaške" ali Info kozarca) rastejo bistveno hitreje in so debelejši. Dokazano na kaljenju iz iste vrečke!
Pri nas smo preiskusili kar nekaj vrst semen, na koncu je ostala izbira: Lucerna (alfa-alfa) in grško seno (sabljasti triplat) in morda še redkvica..
Mi izključno surove na kruhu s kakim namazom ali v kateremkoli sendviču. Samajih imam najraje za zajtrk na tanko odrezanem rženem/nekislem kruhu z MU namazom... seveda takih kruhkov pojem za zajtrk kar nekaj
Triplat je sluzast, zato ga je treba bolj izprati, ima pa ful zanimiv in pikanten okus.
Redkvica je super - pač redkvica. Malo popeče
Kot rečeno, pripenjam link na moje fotke da vidite kako to izgleda v praksi...
Sicer pa se dobijo kalčki tudi v trgovini, sveže nakaljeni (pozor - vedno preverite datum trajanja, ki mora biti oddaljen še vsaj nekaj dni) in doma v hladilniku praktično rastejo naprej (če jih seveda prej ne pojemo ).
PA DOBER TEK !
http://picasaweb.google.com/meta.jurecic/KalckiInKaljenje# _________________ Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim. |
|