|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Lucas
Pridružen/-a: 27.09. 2006, 22:14 Prispevkov: 16
|
Objavljeno: 19 Feb 2007 17:21 Naslov sporočila: Brokoli |
|
|
Pozdrav!
nekje sem bral, da naj bi brokolijev ekstrakt spadal med goitrogene in naj bi pomagal pri hipertirozi. je kaj na tem? ali deluje direktno na ščitnico ali preko jeter, kjer poteka sinteza t3 in t4 hormona?
hvala!
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pikapolonica
Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56 Prispevkov: 658 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 19 Feb 2007 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
o tem je bolje da povprašaš specialista tirologa na med.over.net pod hormonske motnje. Tule smo namrec v glavnem pacienti in ne vem, ce bo kdo vedel odogovor. Sama vem samo, da soja ni priporocljiva pri hipotorozi.
Lp Pika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Alma
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 07:37 Prispevkov: 217 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Brokoli, cvetača in brstični ohrovt so goitrogena živila in niso priporočljiva pri hipotirozi. O tem se je že veliko pisalo v starejših debatah na Zdravem življenju. Tudi Dieta glede na krvne skupine opisuje ta živila v tej smeri. Sicer sama pojem vsake toliko brstični ohrovt kot prilogo ali kakšno cvetačno-brokolijevo juhico, ker jih imam rada, vendar redko. Tudi ta živila v normalnih količinh po mojem ne škodijo, vkolikor bi pa užival recimo brokolijev ekstrakt vsakodnevno ali pa alge, bi si pa naredil slabo uslugo, če ti ščitnica deluje premalo. Po logiki bi bilo verjetno pa pri hiper ravno nasprotno, vednar teh izkušenj nimam.
Sončen pozdrav :D Alma. _________________ Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lara
Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24 Prispevkov: 270
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, kako se naredi brstični ohrovt. Na tržnici sem ga videla, pa me zanima kako se ga je. Veste, nisem lih zelenjavni človek in se na take stvari ne spoznam. :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabrina
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46 Prispevkov: 975 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, Lara, nimam pojma, kako, ker mi smrdi. Malo pobrskaj, vpiši v Google, pa ti bo že kaj ven vrglo .
Ampak zanimivo je to, da očitno telo res samo ve, kaj mu koristi in kaj ne. Vsa našteta živila mi namreč obupno smrdijo... _________________ sABrINA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daisy Administrator foruma
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15 Prispevkov: 1286 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 17:41 Naslov sporočila: |
|
|
Laično bi sklepala, da se glede prehrane tisti, ki nimamo ščitnice in tisti, ki jo imate razlikujemo, še sploh če smo brez nje zaradi odstranitve zaradi raka.
Če imaš svojo ščitnico, lahko gledaš na živila tako kot pač potrebuješ (kaj ščitnico spodbuja in kaj zavira njeno delovanje).
Če pa si brez in teoretično predpostaviš, da je ostala še kaka celica v tebi, jo moraš pa vsekakor le zavirati, da ne bi bila preveč aktivna in se ne bi razvila v kaj trapastega (metastaza...).
Zato nas imajo tudi s hormoni vedno na zgornjem nivoju (max.možna količina tabletk), da s tem, ko je dovolj hormona v telesu, umirijo TSH, da ne spodbuja celic k delovanju. Tako je pri raku treba razmišljati o zaviranju delovanja ščitnice (ki je itak kao ni več), hormonov pa imamo tudi dovolj, na to s prehrano ne moremo vplivat, saj si jih vnesemo s tabletami.
Brokolijevo kuro sem nekaj časa delala kao "proti raku", ko sem imela metastazo.... Meni ni delovalo (Brokulin). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jagoda
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 18:29 Prispevkov: 58
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Lara je napisal/a: | Živjo, kako se naredi brstični ohrovt. Na tržnici sem ga videla, pa me zanima kako se ga je. Veste, nisem lih zelenjavni človek in se na take stvari ne spoznam. :D |
Sama brstični ohrovt skuham in ga jem kot prilogo. Zelo okusen je tudi kuhan in pripravljen kot solata z nekoliko olivnega olja, kisa malenkost soli in česnom.
Seveda meni ne smrdi, drugače pa ti zna imeti zoprn okus, če ti ni ravno pri srcu. :
Lahko ga pripraviš tudi kot kremno brokolijevo juho.
Prepraži ga na malo olivnega olja, mu dodaj nekaj krompiraja za zgostitev in začimbe po okusu, ko je vse skupaj kuhano, pretlači s paličnim mešalnikom.
Sama kot začimbo uporabim česen, kumino in muškatni orešček.
Dober tek. :) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Barbara
Pridružen/-a: 09.11. 2006, 09:42 Prispevkov: 373 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
daisy je napisal/a: |
Brokolijevo kuro sem nekaj časa delala kao "proti raku", ko sem imela metastazo.... Meni ni delovalo (Brokulin). |
Brokulin je jemal tudi moj oče..ni delovalo, je bil rak preagresien.
Lara, brstični ohrovt je odličen, če ga daš v zelenjavno mineštro, je okus še po drugi zelenjavi. Drugače pa sam mi ni preveč pri srcu, ima preveč čuden grenak okus.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lara
Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24 Prispevkov: 270
|
Objavljeno: 20 Feb 2007 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ga bom prej ali slej že pokušala. :D Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Alma
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 07:37 Prispevkov: 217 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Feb 2007 09:31 Naslov sporočila: |
|
|
Draga Lara, brstični ohrovt se najprej očisti, tako, da mu porežeš "betke", ki gledajo ven, sama mu olupim tudi prve liste, odvisno, kakšen je, oz. kako mlad je. Potem ga operi, ter skuhaj. Kuhan je relativno hitro, vre naj cca 5 min. Ponovno odvisno od velikosti. Najbolje je, da ga prerežeš na pol in poizkusiš. Medtem na masku prepraži drobtine, da se zlato zapečejo, ter odcejen ohrovt stresi na prepražene drobitne. Nekajkrat premešaj, da se drobtine lepo sprimejo z glavicami ohrovta. Lahko poješ kot prilogo k mesu in krompirju, lahko samo krompirju. Po tvoji želji, ne vem, kaj imaš rada.
Dober tek :D . _________________ Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daisy Administrator foruma
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15 Prispevkov: 1286 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Feb 2007 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
No, najbrž nam je itak vsem jasno, da bolj kot ga kuhamo, manj pametnega je v njem...
Kar se tiče rez zdravilnih učinkovin so ponavadi to v zelenjavi in podobnem ENCIMI, ki pa ne prenesejo več kot - mislim da 40 stopinj.
Zato so preparati vsi - tisti res dobri in učinkoviti - idelani pod temi stopinjami.
Zato je tudi presna hrana ali post tako zdravilen- ker se nabašemo z encimi...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jagoda
Pridružen/-a: 25.01. 2007, 18:29 Prispevkov: 58
|
Objavljeno: 21 Feb 2007 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
daisy je napisal/a: | No, najbrž nam je itak vsem jasno, da bolj kot ga kuhamo, manj pametnega je v njem...
Kar se tiče rez zdravilnih učinkovin so ponavadi to v zelenjavi in podobnem ENCIMI, ki pa ne prenesejo več kot - mislim da 40 stopinj.
Zato so preparati vsi - tisti res dobri in učinkoviti - idelani pod temi stopinjami.
Zato je tudi presna hrana ali post tako zdravilen- ker se nabašemo z encimi...
|
Ja, to je res. Samo za brstični ohrovt še nisem slišala, da se je kot presna zelenjava.
A je tudi tak užiten |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Barbara
Pridružen/-a: 09.11. 2006, 09:42 Prispevkov: 373 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 21 Feb 2007 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
jagoda, po mojem je užiten, če je pa dober, pa
mogoče si narediš zelenjavni sok v sokovniku Je že katera poskusila? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lara
Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24 Prispevkov: 270
|
Objavljeno: 21 Feb 2007 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič mi je ena bolnica na onkološkem razlagala kako ji mož dela v sokovniku sok iz različne zelenjave, zmeša kar najde na vrtu. Sicer js si nisem zapomnila katere vrste zelenjave je omenila, meni pa da ji zelo pomaga in da jo poživi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maga
Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45 Prispevkov: 137 Kraj: primorska
|
Objavljeno: 22 Feb 2007 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Za tiste ki jim je brsticni ohrovt pregrenak in se ne sekirjo dosti za izgube - nasvet. Vrzi ociscene glavice v vrel krop. Po kakih 5 minutah zamenjaj vodo in kuhaj naprej. S prvo vodo gre proc skoraj vsa grenkoba (za moj okus postanejo kar presladke). Potem zakljuci z drobtinicami na moslu. NJAMMMM _________________ Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|