|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stephanie
Pridružen/-a: 05.06. 2006, 21:50 Prispevkov: 28
|
Objavljeno: 29 Mar 2007 14:25 Naslov sporočila: RECEPTI, JEDILNIKI |
|
|
moj Blaž /papilarni karcinom ščitnice/ je trenutno doma po drugi dozi radio joda. Zelo rad se suče po kuhinji in si sam pripravlja kosila.
Vesela bi bila, če bi mu, drage bralke, svetovale, kaj naj skuha, ker pravi, da nima več "pametnih idej".
jaz vam bom zato hvaležna, on pa bo vesel! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GozdnaVila
Pridružen/-a: 09.08. 2006, 09:43 Prispevkov: 325 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Mar 2007 23:34 Naslov sporočila: |
|
|
Draga Stephanie!
Žal vam z jedilniki ne morem pomagati, ker se kuhanju če se le da raje izognem , razen v primeru, da gre za pripravo rib ali solat, ki jih obožujem .
Me pa zelo zanima, kako je kaj Blaž, kako se počuti? Tudi pri meni je minilo tri tedne od jodiranja (prav tako papilarni rak ščitnice). Sem še vedno zelo utrujena, ustna in nosna sluznica je precej poškodovana, pa še alergije dodajo svoje. Še vedno sem pretežno doma, počasi se spravljam tudi k pisanju diplome. Tolažim se, da je najhuje za mano in da moram prebroditi le še hipo fazo in izboljšati imunski sistem, ki je sedaj zelo načet in bo potem spet vse uredu. Me pa precej skrbi, da se zadeva ne bi ponovila. Prav tako mi zaradi močnega kopičanja joda (prvo slikanje ob odpustu z bolnice) priporočajo ponovno testiranje telesa z radiojodom čez 12 mesecev. Predvidevam in močno upam, da gre le za slikanje. Zato me tudi zanima, zakaj je moral Blaž iti ponovno na jodiranje? Kakšno dozo hormonov jemlje sedaj?
Hvala za odgovore in lepo pozdravite Blaža v mojem imenu!
Karmen |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lara
Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24 Prispevkov: 270
|
Objavljeno: 30 Mar 2007 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Mene so ponovno slikali po jodiranju čez 12 mesecev. Ali ti bodo naredili še enkrat pa ne moreš predvidet. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stephanie
Pridružen/-a: 05.06. 2006, 21:50 Prispevkov: 28
|
Objavljeno: 03 Apr 2007 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
živjo karmen,
tukaj je moja telefonska št.
o41 439 341, lahko me tudi pokličeš, če želiš, da malo poklepetava.
Moram ti reči, da Blaž ni nikoli-ne prvič, ne drugič po radio jodu, imel kakšne take ali podobne težave. No, mogoče je bil malo utrujen.....
Že zelo hitro (po dobrem tednu), je že začel nabirati moči na orbitreku, ko je bilo pa lepo vreme, je začel hoditi na bližnji hrib (cca 800 m višine), kakšni 2 uri hoje gor in dol.
Pravi, da se počuti dobro, edino dopoldan rad spi, kar pa je razumljivo, saj zvečer ne zna in ne zna iti v posteljo.
Rada bi s teboj poklepetala, bom zelo vesela, če me pokličeš - lahko tudi danes zvečer po 20 uri.
Mislim, da se človek veliko bolje počuti, če izmenja mnenja, če lahko kaj vpraša- in to tistega, ki ima podobne težave.
Lepo se imej
Milena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
n.sostaric Gost
|
Objavljeno: 23 Apr 2007 17:30 Naslov sporočila: Re: RECEPTI, JEDILNIKI |
|
|
stephanie je napisal/a: | moj Blaž /papilarni karcinom ščitnice/ je trenutno doma po drugi dozi radio joda. Zelo rad se suče po kuhinji in si sam pripravlja kosila.
Vesela bi bila, če bi mu, drage bralke, svetovale, kaj naj skuha, ker pravi, da nima več "pametnih idej".
jaz vam bom zato hvaležna, on pa bo vesel! |
Pozdravljena,
tudi sama sem imela papilarni karcinom in 5-dnevno radiojodno terapijo.
Sem nekoliko brskala po netu in ugotovila, da na svetovnem spletu odsvetujejo vse, kar je od krave. Kravje mleko, sire, ipd. Obrazložitev je takšna: krava je slujzava žival in povzroča sluz v telesu. Še za "zdravega" človeka krave ne priporočajo, kaj šele za blanega.
Jaz si velikokrat naredim: različno svežo zelenjavo /papriko, paradižnik, malancane, bučke/ narežem na kose /ne koščke/. Položim na pladenj, polijem z olivnim oljem in malo posolim. Pečem v pečici na 180 cca 20 minmut. Ko je spečeno, dodam čemaž. Zraven si skuham v slani vodi proso. Je zelo hitro skuhano in zelo zdravo. K prosu lahko doda korenček ali grah. Proso se naredi kot rižota.
Naredim si tudi ohrotove zrezke: ohrot nekoliko % pet minut/ skuham. Ko je ohlajen, ga drobno narežem, lahko tudi na veliko zmelje. Dodam beljak, sol, poper, čemaž in sojo. Sojo zvečer namočin, nato pa samo stisnem in dodam k ohrovtu. Premešam celo maso in oblikujem okrogle zrezke. V moji prehrani je vsaki dan čemaž. V Šparu imajo zelo veliko izbiro kozjih sirov, pa tudi ovčjih. Ti so zdravi, čeprav v velikih količinah tudi niso priporočjivi. Koruzna juha je tudi zjemno dobra. Poleti se ne rabi kuhati, pozimi pa jo samo nekoliko segreješ. Narediš jo pa takole: koruzo iz konzerve daš v multipraktik, dodaš eno zeleno svežo papriko. Vse zmiksaš, dodaš sol in čemaž ter nekoliko kisle smetane. Izjemno dobro.
Prideta z možem v Rače? Tam bi lahko še kakšno rekli.
Dober tek
Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|