Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




TSH v mejah, T3 pod mejo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
darja1983



Pridružen/-a: 15.08. 2008, 15:34
Prispevkov: 4
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2009 16:06    Naslov sporočila: TSH v mejah, T3 pod mejo Odgovori s citatom

Pozdravljene/i,

upam, da mi bo katera/i izmed vas uspel/a odgovoriti na vprašanje...po letu dni jemanja euthyrox 50 μg sem šla zaradi slabega počutja (zaspanosti, izčrpanosti itd. - znakov hipo stanja) na kontrolo hormonov v adrialab. Izvidi so bili sledeči:
TSH: 0,40 (0,27 - 4,20 mIU/L)
T4: 14,40 (12,00 - 22,00 pmol/L)
T3: 3,76 (3,95 - 6,80 pmol/L).

Kako je mogoče, da je kljub tako nizkem TSH T3 pod mejo, in ali lahko sploh kaj storim glede na to, da je TSH že proti spodnji meji Question

Hvala. Lp,

Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2009 07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena,

tudi tvoj fT4 je dovolj nizek, da bi ti gotovo koristil višji odmerek, morda celo 25 μg na dan. TSH bi v tem primeru res padel pod mejo, ampak pri odmerjanju ščitničnih hormonov je treba gledati celotno sliko in ne samo eno številko.

Predlagam, da se odpraviš h kakšnemu tirologu, če ne dobiš napotnice, morda kar v Revito. Naj te samo opozorim, da se zaradi nizkega fT3 nihče ne bo kaj dosti sekiral, ker pravijo, da meritve le-tega niso tako zanesljive. TSH vedno ne kaže pravega stanja. Lahko da je kaj narobe z regulacijo s strani hipofize. Ni nujno, da je s hipofizo kaj narobe kot tako, ampak je lahko to posledica tudi dolgotrajnega izločanja večjih količin TSH-ja, potem pa enkrat hipofiza ne zmore več. Lahko tudi kaj zmoti meritve - nekatera protitelesa povzročijo lažno znižane izmerjene vrednosti. Možnosti je veliko, zato ti je lahko narejena velika škoda, če ti pri očitnih hipo znakih odmerjajo ščitnične hormone zgolj z ozirom na TSH.

Srečno,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
...polonA...



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 16:09
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2009 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hja, pomoje bi lahko imela malo višji odmerek.....jst nan ponavadi tudi neki smešne rezultate... tsh mam skos pod mejo, t4 mam na zgorni meji, t3 pa na spodni...ampak počutje je v redu.....nizi k mam tsh(na prenizek...malo pod mejo) bols je pocutje...hehe...sm pa po radiojodu...lp Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
darja1983



Pridružen/-a: 15.08. 2008, 15:34
Prispevkov: 4
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2009 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

Bom stopila do osebnega zdravnika po napotnico za tirologa, čeprav malce dvomim, da jo bom dobila glede na to, da je TSH v mejah Crying or Very sad . Aja, drgač imam pa Hashimoto tiroiditis...sem imela kar nekaj let težave, ki so kazale na nepravilno delovanje ščitnice...samo TSH je bil pa v mejah. Zato se je diagnoza zavlekla dokler se stanje ni zares močno poslabšalo in sem šla samoplačniško kontrolirat vse ščitnične hormone...no, sam med tem je šla tud tista zdravnica že v penzijo in sem z izvidi takoj dobila napotnico za tirologa.

Kakšne pa so sploh čakalne dobe na Nuklearni, ko imaš že postavljeno diagnozo?

Ali ima kdo izkušnje s tem preparatom http://www.sportna-prehrana.si/index.php?p=artikl&id=487&c=87? Je sploh primeren za ščitničarje...osebno takihle embalaž ne maram, vendar če ni v njih nič spornega... Idea če bi šlo zarad tega par kil dol :D

Lp, Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2009 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na tvoj TSH gre morda za sekundarno hipotirozo, a raje vprašaj tirologa.

Na pripetem linku za dopolnilno prehrano sem prebrala, da preparat STIMULIRA delovanje ščitnice. Pri Hašijih to prav gotoovo ni priporočljivo. Vnete ščitnice ne smemo stimulirati. Si prestavljate, da bi šli z vročino na maraton? Za več, pa vprašajte na MON.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
...polonA...



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 16:09
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2009 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

oj....ja ce mal preberes po angleških straneh o temle na internetu bol natancno opise tole stvar.....tele kapsule naj bi pospesile pretvorbo v jetrih neaktivnega hormona T4 v aktivni T3(malo si preberi na forumu kaj sta ta dav hormona ščitnice), ki sodeluje pri celični presnovi in pospešuje metabolizem. Tako da ce to jes lahko shujšaš ampak jst ne vrjamem da maščobo pač pa v mišično maso, saj so glavni porabnik energije mišice, in ne maščoba...to je sam hrana....tako da lahko ubistvu sledi mišična oslabelost...kar pa ne priporočam, kr sm hipertirozo sama izkusila in ni nič fino to.....
sploh pa če maš potrjeno HIPOtirozo, se pravi zmanjšano delovanje, maš tako ali tako malo hormona t4; čeprav piše da je to dobr za tiste k majo zavrt...hm
če misliš to jemati se raje posvetuj z zdravnikom...lahko tudi na med.over.net pišeš dr. Pirnatu. napiši kaj bo odgovoril
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
darja1983



Pridružen/-a: 15.08. 2008, 15:34
Prispevkov: 4
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2009 16:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem postavila vprašanje tudi na MON, odgovor je sledeč:

glede na izkušnje je razlog za blago znižan T3 najverjetneje neustrezna laboratorijska določitev. Povsem normalen TSH in T4 sta zanesljiv dokaz, da je vaša preskrba s ščitničnim hormonom ustrezna in da je odmerek Euthyroxa primeren. Simptomi, ki jih imate, najverjetneje niso povezani s ščitnično boleznijo.
Preparata Ultimat Nutrition GUGGUL in njegove sestave ne poznam, glede na opisane učinke pa menim, da najverjetneje ne sodi med sestavine zdrave prehrane. To pomeni, da je po moji oceni vprašljivo jemanje tako pri zdravem kot pri posamezniku z diagnozo Hashimotov tiroiditis.

Lep pozdrav

asist. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Confused Očitno si slabo počutje le domišljam. Crying or Very sad

Se samo bojim, da ne bom en dan kar na delovnem mestu zaspala...imam vsaj to srečo, da imam do službe 5 minut. Vsakodnevne vožnje v Ljubljano fizično ne bi več zmogla.

Lp, Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
...polonA...



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 16:09
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2009 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja sej je kr nekak za pricakovat tak odgovor...hmmm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2009 06:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da odgovori po forumih temeljijo na zelo skopih informacijah in da manjka bistveni del - videz pacienta in dialog, se mi zdi govoriti o "zanesljivih dokazih" hudo pretirano. Če bi za oceno primernosti odmerka zadostovali dve številki (TSH in fT4), se je treba vprašati, kako to da zavarovalnica plačuje osebne preglede pri tirologih, ki celo vsebujejo meritve, ki se jim ne zdijo pomembne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tenterka



Pridružen/-a: 14.12. 2006, 00:04
Prispevkov: 84
Kraj: Zreče

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2009 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Sama sem v zelo podobni situaciji. Maja sem si kontrolirala hormone in imela TSH in fT4 v mejah normale, fT3 pa malo pod mejo. Tudi jaz sem postavila vprašanje na MON-u in dobila takle odgovor:

Spoštovani,

tako ščitnični hormoni kot TSH niso stabilne vrednosti, pač pa vrednosti nihajo preko dneva, nanje (predvsem na fT3) vplivajo različne bolezni, viroze, zdravila, nosečnost,... Pomemben dejavnik je tudi kvaliteta laboratorija, ki opravlja določitev. Zato mejno nižja vrednost fT3 ob normalnih ostalih hormonih nima večjega pomena in v tem trenutku tudi ne bi svetovala spremembe terapije. Morda lahko kontrolirate TSH prej kot čez 1 leto, na primer čez 4-6 mesecev.

Lep pozdrav


Nisem bila ne bolana, ne noseča, meritve vedno opravljam v istem laboratoriju, ob približno isti uri, na tešče. Pa sem vseeno upoštevala njen nasvet in malo počakala (sicer ne 4 mesece, ampak 2,5). fT3 se je še znižal, TSH pa povišal na malo nad mejo. Končno sem se napotila do svojega tirologa. Kljub temu, da sploh nisem bila naročena, me je po tem, ko je videl moje izvide, takoj povabil v ambulanto. Povišal mi je odmerek eutyroxa in me čez mesec in pol napotil na kontrolo. Rekel je, da ni ok, da imam prenizek fT3 in da če mi bo še nagajal, bom morala v tujino, ker v Slo samega trijodtironina ne dobiš.
Poleg tega mi je povedal, da na spremembo fT4 v fT3 vpliva tudi železo. Jaz imam sicer hemoglobin v mejah normale, imam pa že nekaj časa probleme s prenizkim serumskim železom (za to mi je moj tirolog pred letom dni tudi predpisal terapijo).
Tako da ti priporočam, da si daš kontrolirat hemoglobin in S-železo, ker če tega nimaš ok, je tudi ščitnico težko spravit v red (tako mi je rekel moj tirolog).


Lep dan ti želim!

Tadeja :D
_________________
Učeni ljudje so rekli tvoje je srce
prešibko, da preneslo bi napore te zemlje.
A kaj, ko ne vedo, da moč srca je v tem,
koliko lahko topline podariš ljudem.
(Pesem za Tadejo - Andrej Šifrer)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
darja1983



Pridružen/-a: 15.08. 2008, 15:34
Prispevkov: 4
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2009 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S svojim tirologom si ne morem pomagat, ker je to ravno dr. Zaletel-ova. Adria lab se mi pa tudi ne zdi nekvaliteten laboratorij, drugače zdravstveni domovi najbrž ne bi sodelovali z njim. Ne vem, če bi se mi splačalo samoplačniško h kateremu drugemu tirologu, verjetno ne bi izpodbijal strokovnega mnenja kolega.

So mi istočasno naredili tudi hemogram in kontrolirali železo - oboje je znotraj referenčnih vrednosti, je pa tudi res, da občasno spijem kakšno šumečo tableto železa.

Lp, Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tjašek



Pridružen/-a: 05.05. 2008, 12:22
Prispevkov: 25
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2009 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede tega, da če so hormoni v mejah normale, ti se pa še vedno počutiš obupno... Tudi sama sem v takšni situaciji in ker naj bi bila OK, ker so hormoni OK, so me testirali za vse možne ostale stvari in mi na koncu rekli (splošna zdravnica in še dve specialistki za motnje spanja), da to paše v kontekst dolgega zdravljenja ščitnice. Tudi ostali, ki jih poznam in so imeli probleme s ščitnico pravijo, da to lahko traja še dooolgo po tem, ko je kri v redu. Samo tirologi trdijo drugače. Tako da, definitvno si ne umišljaš stvari. Samo daj času čas, pa bo. Pa aktivna bit (vem, da je težko, ampak se je treba pomatrat). Magari si pomagaj s kakšnimi dodatki, meni pomaga zeleni čas in Supradyn. Pa veliko optimizma, dobre družbe in smeha!


Lp, Tjaša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zigana



Pridružen/-a: 01.06. 2009, 07:12
Prispevkov: 61
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2009 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To, da si na tleh, izvidi pa kažejo čisto dobro sliko, je kar spremljevalka metuljčic. Zdravnik pravi, da je vse v redu, ti pa ne veš, kako priti skozi dan.
Sama mislim, da je to obdobje, ko si telo vzame počitek, da se znova organizira. Prisluhni sebi, opazuj spremembe, ki se ti dogajajo in ne hiti. Tudi čas prinese svoje. Vsekakor pa se čez kakšen mesec vseeno odpravi k tirologu na preglede.
Vsekakor "rezerviraj" kakšno uro na dan čisto zase, ko se boš počutila bolje, pa ven v naravo, redna hoja in aerobne vaje prinašajo boljše počutje, večjo odpornost in težave zgledajo manjše.
Pozdrav tebi in vsem metuljčicam
_________________
zigana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2009 07:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Darja,

po mojem greš še vedno lahko samoplačniško h kakšnemu drugemu tirologu, saj ti ni treba tam razlagati, da že imaš eno mnenje, ki zanika povezavo tvojih težav z obolenjem ščitnice. Pač prideš z rezultati, poveš kako se počutiš, vztrajaš, da bi se rada prepričala, če je to res to ... Sicer pa obstajajo tudi seznami zdravnikov, ki se bolj holistično ukvarjajo s pacienti in ki predpisujejo tudi preparate s T3, na žalost je pri nas bolj kriza.

Zgolj čakanje pa v primeru takih težav lahko pomeni le izgubo časa, ko bi se lahko počutila dobro in živela polno življenje in kopičenje težav, ki so posledica dolgotrajnejšega pomanjkanja hormonov in navsezadnje samo še zakrijejo sliko, tako da odmerjanje postane še bistveno težje, določene poškodbe pa lahko postanejo trajne.

Za svoje zdravje se je treba potruditi in se boriti. Ste videle, kako se Američani trudijo za naravne hormone? Pišejo FDA, jih kličejo, delujejo na tisoč in en način.

Srečno,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.