Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




malo zmedena (spet)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tiina



Pridružen/-a: 02.07. 2008, 07:51
Prispevkov: 33

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2009 18:31    Naslov sporočila: malo zmedena (spet) Odgovori s citatom

...ko sem mislila, da imam že vse pojme razčiščene, sem dobila najnovejše izvide in sedaj pa res ne vem, kje sem? Confused

Kot sem že enkrat vprašala na tem forumu glede vrednosti, TSH, T3 in T4, mi je Daisy prijazno povedala, da morajo biti vrednosti TSH za nas, ki smo brez ščitnice, čim nižje, da smo nekje na meji hipertiroze, T4 in T3 pa malenkost višje...(upam, da imam prav) Danes pa dobim izvide z onkološkega (znižali so mi dozo za 25mg, torej jemljem sedaj že 8 tednov 125 mg, prej pa sem približno eno leto jemala 150 mg) in sm še bolj zmedena. Rezultati so sledeči:
TSH- 3,25
T3- 3,7
T4- 16,7

Dejansko imam rezltate, ki so za normalnega človeka idealni! Ali so idealni tudi zame pa ne vem... Confused Dr. mi je še napisal, da je kontrola kot naročeno, drugo leto spetembra...to naj bi pomenilo, da je vse OK....?
Lepo prosim kogarkoli, naj mi pomaga malo razčistiti pojme...
Najlepša vam hvala

Tina
_________________
I can do it!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2009 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej da te popravim: to nismo mi BREZ ščitnice (ni point v tem) ampak mi, ki smo imeli RAKA ščitnice. Gre zato, da morebitni ostanki ščitničnih celic ne bi bili aktivni (kar pa niso pri nizkem TSH) in se iz njih ne bi razvijale metaszate ipd...

Si imela diagnozo rak ščitnice? Ker če ni bilo rakavo, potem naj bi bile tvoje krvne vrednoti enake kot pri zdravih ljudeh (torej v "normalnih okvirih") in to je to...

Nizek TSH pa velja za veliko večino nas tule, ne pa za čisto vse. Res pa je, da tule še nismo govorili o primeru, kjer nizek TSH ne bi bil potreben (kot je izgleda primer pri tebi). Verjetno si imela kak drugi tip raka oz.zelo nizko rizičen tip, tako da supresija ni potrebna. Morda veš, katero vrsto raka si imela?

Tule ti kopiram citat iz članka "Povzetek smernic diagnostike in zdravljenja raka ščitnice", katerega so napisali naši onkologi:

""""Bolniki, ki imajo opravljeno popolno ali skoraj popolno tiroidektomijo, morajo po zdravljenju jemati substitucijsko (in nekateri supresijsko) zdravljenje s tiroksinom.
Priporočljiv odmerek tiroksina je od 1,5 do 2,0 mikrograma na kilogram telesne teže. Pri medularnem raku in anaplastičnem raku ščitnice supresijsko zdravljenje ni potrebno.

Pri bolnikih z velikim tveganjem naj bo TSH od 0,01 do 0,1 E /ml.
Bolnike z majhnim tveganjem za ponovitev bolezni kontroliramo klinično in laboratorijsko na 3–6 mesecev prvi dve leti, nato enkrat letno. """""

Ne vem, kam pašeš - večino nas tule držijo dejansko na minimalnem TSH in na gornjih (ne pa prekomernih) dozah T3 in T4 - a verjamem, da zdravniki vedo kaj delajo, če si bila pregledana na onkologiji, zato se ne sekiraj, ker je zagotovo vredu.

Sicer nisem noben zdravnik, vendar pravzaprav ne razumem zakaj moraš pri res "normalnih" vrednostih količino tablet še znižati.

Mislim, da bi se jaz oglasila pri onkologu ali mu enostavno potelefonirala v ambulanto (v četrtek?) in ga vprašala zakaj je to tako - lepo vljudno, ker morda obstaja zdravstveni razlog za to, pa ga mi ne vemo in ti bo razložil.
Lahko pa gre za tipkarsko napako (kot sem slišala se je v administraciji na onkologiji med pisanjem izvidov, ki so sicer narekovani v kasetar, tudi to že zgodilo) - morda bi moralo pisati ZVIŠATI in ne znižati?
Verjetno je res bolje, da preveriš- Ziher je ziher.. ??

In prosim te napiši nam tule kaj so ti povedali, da bo še nam jasno kako in kaj... ker sem tudi jaz ob temle malo zmedena... ??

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
...polonA...



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 16:09
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2009 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja st bi tut prej rekla da mors zvisat in ne znizat... preveri
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.