Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ZBOLELA ZARADI NASILJA NAD MANO V OTROŠTVU!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Miriana_



Pridružen/-a: 05.05. 2010, 19:33
Prispevkov: 5
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 19:38    Naslov sporočila: ZBOLELA ZARADI NASILJA NAD MANO V OTROŠTVU! Odgovori s citatom

ZBOLELA SE NA ŠČITNICI ZARADI NASILJA NAD MANO V OTROŠTVU!
Nikoli mi niso "starši" dovolili,da bi se izražala.
Sedaj,pri 32,živim že 12 let sama v Ljubljani,samska,brez otrok,brez diplome,saj z muko pomislim na učenje.A moram.Sram me je,ker še nisem uspela.
Zredila sem se,ščitnica me boli,hudo mi je,POSTARALA SEM SE,LJUDJE.Hudo mi je.Nekomu moram povedat,pa vsaj tu povem.Imam hipotireozo.
KAJ NAJ STORIM,KO ME ŠČITNICA BOLI?ČUTIM VČASIH FIZIČNO BOLEČINO.Jemljem 150 mikrogramov Euthyroxa.Sem brez volje,osamljena,debela,postarala sem se...NISEM ŠE DIPLOMIRALA NA FAKULTETI.KAJ PA,ČE SEM ZAPRAVILA ŠANSE ZA USPEH?
Lep pozdrav
Mirjana
_________________
Za vse težave je kriva psiha.Psiha pa nagaja,če te je kdo prizadel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža



Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Prispevkov: 253
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

....
_________________
Sem kemik in ne zdravnik!
Za svoje zdravje je dobro več vedeti!
Roža


Nazadnje urejal/a roža 12 Nov 2010 15:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Miriana_



Pridružen/-a: 05.05. 2010, 19:33
Prispevkov: 5
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 21:18    Naslov sporočila: Hvala Roža Odgovori s citatom

hvala
_________________
Za vse težave je kriva psiha.Psiha pa nagaja,če te je kdo prizadel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem, kako težko je, če si ujet v preteklosti, ko iz sto razlogov nisi mogel razviti svoje poti kot bi jo rad.
Ampak ne glede na vse to, mora človek - še posebej, ko ugotovi, kaj se mu je in se mu še vedno dogaja, vzeti svoje življenje v svoje roke in ga spremeniti na bolje. Spremembe so vedno možne, samo odločiti se moramo zanje.
Nisi niti prestara niti preveč bolna, da bi si življenje obrnila na glavo v pozitivnem smislu - pa naj bo to zdravje, sreča-partner, otroci, diploma. Prav za nobeno reč še ni prepozno, samo treba je pošteno pogledati sam vase in se odločiti za boljše življenje.
S tem, da razmišljaš kaj vse ti gre narobe in kdo vse je za to kriv, si ne boš prav nič pomagala.

Razumem tvoj obup, vem kako je to, tudi iz lastnih izkušenj.
Če živiš v Ljubljani, pridruži se nam na našem srečanju, kjer se veliko pogovarjamo tudi in predvsem o takih stvareh in problemih, saj bolezen ščitnice še dodatno poveča našoi občutljivost, depresijo in slabo počutje ter nam jemlje energijo, ki je ravno v takih primerih najbolj potrebna.
Pridi naslednji teden na srečanje (sreda 12.5.) - obvestilo in kraj so vedno objavljeni tule na forumu v rubriki Skupine za samopomoč. Toplo vabljena!!

Skopirala pa ti bom tudi nekaj odlomkov iz intervjuja s priznano psihologinjo Sanjo Rozman. Preberi jih, morda ti kaj zazveni v srcu in se odločiš za spremembo.

(Dnevnik, Zelena pika; sobota, 12.7.2003 , Intervju: dr. Sanja Rozman) :

Mar ne nosimo vsi s seboj nerešenih travm iz otroštva? Smo torej vsi nevrotiki? Neka stopnja nevroze, neke psihološke reči iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki jih moraš predelati, pa jim ta hip nisi kos, je seveda normalna. To ni bolezen. Bolezen je, ko bežiš pred težavami v iluzije, ko vsakokrat, ko te zaboli zob, vzameš aspirin, namesto da bi šel k zobozdravniku, ki bi ti gnili zob izdrl. Bolezen je, ko problemov ne rešuješ na konstruktiven način, ko vzameš zdravilo, popiješ kozarec... - namesto da bi kaj spremenil v svojem življenju.

Vzorce obnašanja, reševanja konfliktov, življenja z drugimi, vrednote pridobimo v otroštvu, v družini. Saj vemo - kar se Janezek nauči, Janez zna. Sploh lahko kaj storimo? To drži le deloma. Sama verjamem, da otroci niso nepopisan list. Posebno v zadnjem času, ko se ukvarjam s problemi psihoterapije, se mi je koncept, na katerem sem sprva gradila, začel podirati. Ne verjamem več v to, da je življenje sestavljeno iz toliko in toliko travm, ki jih moraš vse življenje na razne načine preživljati, se spopadati z njimi, jih premlevati in presegati. Ne! Ta koncept je le del slike! Trdno sem prepričana, da je vsaka travma priložnost za rast.

So torej korenine v otroštvu, neustrezni vzgoji? Ja, ampak človek ni le odgovor na vzorce, ki jih je pridobil v družini. Če se pri 50 letih izgovarjaš na mamo in ata, si zamudil zadnjih 30 let. Nikjer ne piše, da se ne smeš drugje česa naučiti. Če misliš, da se ne moreš, nisi odkrit do sebe, tiščiš glavo v pesek.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Katie



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 15:46
Prispevkov: 181

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 22:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Miriana, tudi jaz približno vem, kako ti je. Crying or Very sad

Vse naštete probleme z zdravjem, ki se pojavljajo zaradi Hashimota - psihične (depresija, nezmožnost koncentracije, megla v glavi, obup, pesimizem itd.) in telesne (debelost, postaran videz, siva, suha koža ...) - se nam pojavijo zato, ker zdravila, ki znižujejo TSH, ne ustavijo avtoimunega napadanja lastnih celic. Ob vseh teh protitelesih seveda nastaja v telesu vnetje (ščitnice), kar pa tudi pomeni, da po njem kroži ogromno prostih radikalov, za katere pa vemo, da povzročajo staranje.

Za začetek ti svetujem, da vsak dan jemlješ vitamin C, pa tudi A in D (vsi morajo biti iz naravnih virov!), saj delujejo kot antioksidanti in zmanjšajo škodljiv vpliv prostih radikalov. Prav tako meni pomaga jemanje omega 3, ki je tudi znana po tem, da zavira vnetje. Priporočljiv je tudi cink.

Ker klasična medicina nima odgovora na to, kako pozdraviti avtoimunski sistem, pa se v tujini v zadnjem času pojavlja precej zdravnikov naravne medicine in ostalih, ki se ukvarjajo z zdravjem tako ali drugače, ki pravijo, da se avtoimune bolezni da pozdraviti, pred kratkim sem se pa prepričala, da se da pozdraviti tudi hashimoto.

V temi Knjiga o hashimotu sem objavila naslovnico knjige in spletno stran avtorja, ki pravi, da gluten v hrani (predvsem pšenici, ovsu, piri itd.) stimulira napačen odziv imunskega telesa in da se s strogo brezglutensko dieto da umiriti imunski sistem. Kot verjetno veš, tudi jod hashijem škoduje v velikih količinah, zato ne uporabljaj navadne namizne jodirane soli. Večina, ki se drži grezglutenske diete, se počuti mnogo, mnogo bolje že po enem mesecu. Izgine občutek megle v glavi, imaš več energije, misli niso več tako depresivne itd. To pa za to, ker ko umirimo imunski sistem, ta ne proizvaja več toliko protiteles in ščitnica ni več vneta. Problem protiteles pa je tudi ta, da ne vplivajo samo na ščitnico, ampak tudi na možgane - in ravno zato se ščitničarji počutimo slabo, depresivno itd.

Treba je jesti tudi čim manj predelane hrane in čim več presne. Presna hrana namreč vsebuje encime in se z zaužitjem tako rekoč skoraj sama prebavi in telo z njo nima toliko dela. Če pa jemo veliko predelane in kuhane hrane, pa telo porabi ogromno energije, da proizvede encime, s katerimi potem vso to hrano predela.

In še ena zelo pomembna stvar - utrujenost nadledvičnih žlez. Mnogi strokovnjaki pravijo, da se lahko tudi zaradi utrujenosti nadledvičnih žlez razvije hashimoto (ki se pa tako ali tako razvija več let, preden izbruhne). Človeško telo namreč ni navajeno na kronični stres, ki izčrpava nadledvične žleze in se te potem s časoma utrudijo. Zadolžene so namreč za izločanje kortizola (stresnega hormona), ki ga imamo zato, da lahko v nevarnosti hitro reagiramo, zbežimo itd. To je bilo, sploh v pradavnini Smile bistvenega pomena, ko so predniki bežali pred plenilci itd. Ampak to je bilo tu pa tam kdaj, zdaj smo pa pod kroničnim stresom in to je sigurno slabo. Tudi zaradi nadledvičnih žlez je treba jesti večkrat na dan, najbolje vsaki dve uri, ker če smo dolge ure brez hrane, morajo nadledvične žleze spet sproščati ogromne količine kortizola, da lahko v tem času brez hrane normalno funkcioniramo. Ker se pa stresu danes ne moremo izoginiti, se ga moramo pa naučiti vsaj obvladovati.

Imej se rada, spoštuj se in predvsem se ne obtožuj za vse, kar bi moralo biti, pa (še) ni! To je predpogoj, da se stanje začne izboljševati. Nič si ne boš pomagala, če se boš obtoževala, pomilovala in se sama sebi zdela postarana. Predvsem pa ne obupaj, čim več si preberi tudi na tem forumu in vedi, da se nič ne da narediti čez noč in da moraš biti vztrajna in ne smeš obupati ob padcih, ampak se moraš pobrati in iti naprej po poti, ki si si jo zastavila.

zmaga
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.