Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




doza eltroksina in fizična aktivnost

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simončnica



Pridružen/-a: 16.03. 2010, 13:47
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 18 Maj 2010 10:44    Naslov sporočila: doza eltroksina in fizična aktivnost Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Spet eno vprašanje. Po operiranem papilarnem Ca jemljem ves čas enako dozo Eltroksina. Fizično sem normalno aktivna in živim čisto ok. Vsake toliko pa se počutim totalno zanič, Nazadnje včeraj. Ugotovila sem, da je to vedno po hujši telesni aktivnosti, navadno par dni po njej.
Kako se obnaša telo, ki prejema ves čas isto dozo Eltroksina po intenzivni telovadbi? Ga rabi več? Imate kakšne izkušnje?

Prosim za vaše odgovore.

simončnica
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2010 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tistim, ki jemljejo preparate s T3, ki hitro delujejo, priporočajo tudi občasne dvige ob povečanih potrebah. Za tiroksin ne vem, če bi deloval dovolj hitro, če občutiš tako veliko razliko v počutju in približno v pravem času če upoštevamo razpolovno dobo, pa je najbrž najbolje preizkusiti, kako bi šlo z majhnim povečanjem odmerka.
Srečno,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2010 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se spomnim nazaj pred 15-20 leti, ko sem hodila na divje aerobike in podobne zadeve, mislim da ni bilo nikoli treba prilagajati doz tablet - kontrole sem imela vedno na 3 ali 6 mesecev, tako da so bile dokaj redne. Delala sem VSE brez problema.
Še leta 97, ko sem (že stara koka) hodila na step/slide itd.. aerobiko v skupini 17-25 let (vodil nas je mlad fant in gonil ko... domov sem šla ko ožeta cunja, ampak počutje je bilo odlično, še sploh drugi dan me je kar razganjalo od energije.. bila sem supre fit), sem jim komot parirala in to brez povečanih doz.

So mi pa spreminjali doze, ko sem večkrat shujšala (in to za cca 20-25 kg) in/ali se zredila (nazaj Twisted Evil ). Je bilo treba zmanjšat pri toliko nižji teži.
Seveda sem hodila na te divje aerobike pri nižji teži, kar pomeni tudi nižji dozi tablet.

Ker pa takrat tudi ni bilo takega foruma in podobnih reči, si ne morem kaj, da ne bi napisala, da se tudi niti najmanj nisem ubadala s tem ali imam pravilno dozo ali ne, ali moram jemati te ali one hormone... veselo sem živela in delala vse kot prej in nisem imela nobenih problemov
Smile

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2010 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Počutje je vedno tisto, ki ima prednost pri presojanju, kdaj je potrebno spreminjati odmerek. Če je v redu, za to seveda ni nobene potrebe.

Običajno odmerka ščitničnih hormonov ni nujno spreminjati, to v prvi vrsti velja za tiste, ki nimajo problemov z drugimi hormoni. Zaradi medsebojnega vplivanja hormonov gre težje tistim, ki imajo več težav, ko zaniha eden, potegne za sabo še drugega. In katerega naj človek popravlja - tistega pač, ki ga lahko.

Simončici bi morda bolj koristilo, če bi lahko popravljala kortizol, ampak to bi lahko naredila samo v primeru, če bi si dodajala hormone nadledvičnih žlez. Predpostavljala sem, da bi to omenila, če bi bilo tako. Jaz moram paziti na take stvari. Če nekdo nima druge diagnoze kot hipotirozo, to še ne pomeni, da je vse ostalo v redu. Oslabele nadledvične žleze so npr. najpogosteje spregledane. In ko pade kortizol, se tudi izkoristek ščitničnih hormonov lahko zmanjša. Ali pa se spremeni hitrost konverzije T4 v T3. Če jih malo zvišaš, lahko do določene mere telesu pomagaš. Vnaprej tega zagotovo ni mogoče napovedati, ker ima vsak malo drugačne reakcije, zato je treba splošne smernice vedno vzeti z rezervo in jih prilagajati sebi. Poskusiš eno strategijo in če deluje, lahko zadovoljno živiš naprej, če ne, pač iščeš drugo rešitev. Tako delajo zdravniki, od katerih se jaz učim. Nič TSH je tolikšen in odmerek je zato tolikšen in nič drugačen. Prehudo poenostavljanje zapletenih mehanizmov!

Veliko pacientov si prilagaja odmerek v odvisnosti od letnih časov, pozimi jemljejo več, poleti pa manj. Jaz pri sebi še nisem zaznala sprememb v potrebah zaradi različnih zunanjih temperatur, kljub velikim nihanjem pri nas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.