Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj jesti ko ni več ščitnice?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dare



Pridružen/-a: 05.08. 2008, 15:07
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2010 17:54    Naslov sporočila: Kaj jesti ko ni več ščitnice? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kot sem že v naslovu napisal, kaj jesti ko ti ščitnico odstranijo. Glede na trenutne težave, da imam še vedno previsok tsh in jemljem od 150 do 200 mcg eltroxina dnevno me zanima kaj priporočate pri prehrani. In glede na to, da imam 20kg preveč, ki so se nabrale v zadnjih letih od poškodbe levega kolena in tudi takratnim začetkom težav s ščitnicom nujno moram shujšat. Pri prehrani po operaciji pazim kaj jem, kile pa grejo kar še gor. In na žalost se ne morem rekreirat kot bi se hotel ker še imam druge težave tako da dokler ne bom operiran z redno rekreacijo ne bo nič. Glede prehrane sem opazil boljše počutje ko sem spravil sol na minimum, in da nikakor več ne prenašam kave. Vsaj tiste prave turške ne. Me totalno zamori. Še ima kdo kakšne nasvete? Ne sprašujem za vrsto diete, ampak kaj ne več jest, nekaj sem zasledil o brokoliju in cvetači ter zelju, kako je s tem, da ali ne? Ker kar sem bral na internetu se večinoma nič ni nanašalo na moj primer, ki so mi ščitnico popolnoma odstranili. Za vsak vaš nasvet se vam že v naprej lepo zahvaljujem!

LP! Dare
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 14 Jul 2010 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama sem naenkrat ugotovila, da mi prava turška kava ne paše Wink več (srce mi je po njej močno razbijalo in res ni ni bilo dobro po njej tudi v želodcu).
Namesto tega predlagam jutranje pitje pravega zelenega čaja (seveda brez sladkorja).

Glede prehrane pa, jej večrat na dan po malem (5x na dan).

Jaz naprimer se skoraj v celoti odpovedujem kruhu, če ga pa že jem je pa to brezglutenski.

Predvsem imej v mislih, da je zjutraj najbolje (tam do 12:00 ure) jesti samo sadje, za vmesno malico si lahko privoščiš kakšne oreščke (arašidom se izogni), za kosilo in večerjo (vmesne malice pa zopet kakšen orešček ali navaden jogurt) pa probaj malo s kombiniranjem hrane - torej beljakovine kombiniraj z zelenjavo in izloči OH-je (riž, testenine, krompir, kaše), OHje kombiniraj prav tako z zelenjavo.
Hrano si pripravi na enostaven način (manj packaš bolje bo in še manj vitaminov boš uničil) in se izogibaj prekomernemu cvretju in utapljanju hrane v olju.
Pri maščobah uporabljaj samo kvalitetna hladno stiskana olja in še to najbolje presna (olivno olje npr.), če si že kaj popečeš si popeci na posodi, ki je namnjena žar pečenju s kapljico olja (tako meso, ribe, kot tudi zelenjavo). Zelenjava in krompir sta npr. tudi s kančkom soli brez joda in kuhani na pari (zelenjava do faze, ko je še hrustljava in ne prekuhana) je odličnega in polnega okusa.
Skratka jej zrdavo hrano in se predvsem opazuj katera hrana ti povzroča morebitne težave (prekomerno utrujenost, napihnjenost v predelu spodnjega dela trebuha, prebavne motnje, glavobole itd.).

Izloči iz prehrane vso predelano hrano (salame, paštete, razne druge klobase-kranjskem, posebna, sire - jej pa npr. skuto, pa kakšen mlad domač sirček itd.) in jej samo stvari pri katerih se vidi njihova struktura in značilna oblika (npr. kakšen košček pršuta ti sigurno ne bo škodil-seveda v mejah normale-seveda, če ješ meso).

Če že ješ OH-je potem si kupuj polnovredne kvalitetne (od rjavega ali divjega riža, do raznoraznih testenin), ne izogibaj se kot dodatku zelenjavi raznim kašam (prosena, ajdova), ki so zelo zdrave in polne vitaminov in mineralov. Ta poletni čas je odličen, da te kaše kombiniraš z izvrstnimi poletnimi solatami.
Jej tudi stročnice - npr. malo pozabljen bob ali čičeriko (samo kuhane brez zabele) in jih prav tako kombiniraj z zelenjavo. Tudi te so hranljive in zelo nasitijo.

Pazi le na to, da boš pojedel zadostno količino obrokov, da ne boš nenehno lačen, ker potem ni šans, da boš shujšal. Jej in hujšaj, predvsem pa se opazuj kaj ti paše in kaj ne. Smile

In ne pozabi, ko enkrat začneš jesti beljakovine ali OHje, potem ne jej več sadja. Sadje si res privošči samo zjutraj, pa še to samo po eno vrsto sadja naenkrat (po npr. dveh urah lahko ješ že drugo vrsto sadja).

Na koncu pa - popij tudi veliko navadne vode (brez dodanih slakorjev in arom), da se ti telo dobro prečisti in odplakne vso nesnago, ki se je nabirala skozi leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.