Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




velika nihanja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NATANČNA



Pridružen/-a: 11.08. 2010, 19:44
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2010 20:15    Naslov sporočila: velika nihanja Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

forum sem šele pred nekaj tedni zasledila in sem se odločila napisati še na kratko mojo izkušnjo
zbolela sem pred 17 leti mi je ščitnica hiper delovala vrednosti ne vem, po dveh letih sem se odločila za r.jod in sedaj imam diagnozo hipotiroza po terapiji z radio jodom E89,8; problemi so prekomerna utrujenostjo in nespečnostjo (komaj dve do 4 ure na noč po cel teden ali 14 dni) in depresijo. Sedaj ko sem začela pregledovati forume, sem se odločila za 14 dnevno prekinitev jemanja zdravila - jemala sem 100 mg eutyrox, in imam takle rezultat:
10.09.2010
tsh 37,51
f3-2,55
f4 8,95

rezultat pred tem:100 mg eutyrox/dan
9.08.2010
tsh 1,051
t3 4,47
t4 15,21

11.5.2010 100 mg eutyrox/dan
tsh 3,182
t3 4,03
t4 16,06

no da ne pišem vseh samo omeninm da sem imela v letu 2005 rezultat ob 150 mg eutyrox tsh 0,08 t4 23,69 tg 2,51/146,0 in sem imela težave z nespečnostjo, tresenjem in sem dobila odgovor tirologa da to niso posledica s strani ščitnice

Koliko vprašanj glede prehrane sem postavila raje ne govorim, a sedaj vidim, kako bolje se počutim, ko sem začela samo belo moko črtati iz jedilnika

Tirologi me po tolikih letih jemljejo kot številko in na moja vprašanja glede hrane, športa in ostalih zadev samo odkimavajo, vrednosti so v mejah normale in za vaše počutje rabite drugo pomoč. -psihiatrično.
Sem že poskusila z antidepresivi, pa jih ne prenašam.
Iz vašega foruma sem zvedela, da v ZDA imajo naravno zdravilo ARMOUR in članica, ki je opisala je povedala, da se počuti kot prej, ko ni bila bolana in da njena sestra, ki v SLO je euthyrox pa je še vedno slabega počutja.
Zanima me če je že kdo kaj zvedel, če se da dobiti recept v SLO in kako bi prišla do teh zdravil, menda je tudi na hrvaškem možno dobiti ARMOUR zdravila.

Sedaj ko sem šla na ta preizkus kje sem po tolikih letih, če ne jem tablet, in ko sem začutila premočno slabo počutje sem šla na pregled in si dokupila vitamine B6,B9-folna kisilna, B12 in omega 6in 3 ter D vitamin se počutim zadovoljivo. Tudi prehrano urejam. Nisem še šla na test za celikijo.


Lep pozdrav vsem in se veselim deliti svoje izkušnje z vami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža



Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Prispevkov: 253
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2010 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...
_________________
Sem kemik in ne zdravnik!
Za svoje zdravje je dobro več vedeti!
Roža


Nazadnje urejal/a roža 12 Nov 2010 14:10; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2010 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem prebrala članek doc. dr. Jerzerškove v prilogi Moje zdravje. Piše, da kljub veliki strokovnosti še vedno obstaja tudi pogoosta spregledanost tipičnih znakov, ob katerih bi zdravniki pomislili na limfom. Hočem povedati, da imamo vsak malo specifične simptome, zdravniki pa razmišljajo vsak po svoje in rezultat....

Medicina je zelooo kompleksna veda. Ne posplošijete simtomov! Veliko škodo si naredite, če prepisujete vse bolezni izključno ščitnici. Kaj pa če bolujete za čim drugim???

Slabemu počutju botruje cel kup posameznih ali kombiniranih nepravilnosti.
Zato iščite informacije, veliko in povsod, predno ukrepate. s svojim telesom smo 24 ur na dan, zato ga bolje poznamo od naših zdravnikov. Pa znamo ustrezno in odgovorno ukrepati?

Sem Hašijevka a imam nešteto drugih težav, za katere ni kriva ščitnica. Ne želim strašiti, želim le, da iščete znanje in strokovnost in se potem odločate.

Veliko pa naredite s tem, da si namenite nekja časa za sprostiev, izobraževanje, hobije in podobno.

Boste rekle da je težko , ali nemogoče. Ja, res je. A izbira je vedno naša.
Veliko optimizna in logike najdem v odgovrih, ki jih pišejo Tiina in podobne. Kaj so one že "dale skozi"?
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2010 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančna, ne vem, če sem tole prav razumela, ker mi ni jasno, zakaj si prenehala z jemanjem ščitničnih hormonov, če se ti je pa zdelo, da si hipotiroidna. Dva tedna brez hormonov ne povesta nič o tem, "kje si po tolikih letih". V telesu je dovolj zaloge za mesec in pol. Tudi TSH 3 in nekaj ti dopušča še nekaj možnosti za preverjanje, če bi ti šlo pri malce višjem odmerku bolje. In če še vedno ostaja kaj simptomov, ki bi lahko pomenili hipotirozo, še vedno lahko poskusiš tudi zdravila s T3. Ko vse to ne prinese nobenega izboljšanja več, šele lahko rečeš, da se na področju ščitničnih hormonov ne da narediti nič več.

Do recepta za zdravila s T3 pri nas ni tako enostavno priti. Sem že pisala kako delikatne so te zadeve. Ne zanašaj se na uspeh, če se ne boš sama zelo potrudila in stvari zelo naštudirala, najbrž bo treba trkati na več vrat.

Seveda ne moremo vedno vseh težav pripisati samo ščitničnim hormonom. Vedno je potreben celostni pristop. Če se slabo hraniš, je treba najprej narediti nekaj na tem področju. S prehranskimi dodatki tudi lahko marsikaj popraviš. Zase je treba poskrbeti na vseh področjih. Možnosti je veliko, vsak je zgodba zase in vsak sam najbolje pozna svoje telo. Prav se mi zdi, da iščeš rešitve in se ne vdaš v usodo, trud se obrestuje.

Veliko sreče ti želim.

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NATANČNA



Pridružen/-a: 11.08. 2010, 19:44
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2010 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljene,

za to prekinitev jemanja zdravil sem se odločila, ker sem že začela sumit, kaj pa če je del ščitnice začel delovat. Sedaj se res slabo počutim, težave z nespečnostjo in drgetenje ter zelo me zebe in spomin mi ne dela najbolje, a v petek sem po odvzemu krvi vzela tableto in sedaj jem dve na dan po 100 mg. Meni je rezultat povedal, da se motim in da bom čez mesec in pol dobila pravi rezultat. Pred odkritjem bolezni sdem bila zelo aktivna - športno in potem sem pri 23 letih končala en teden na invalidskem vozičku v bolnici, veste kaka groza, a jaz sem imela energije, da bi po eni nogi do 5 nadstopja priskakljala in da ne govorim dalje kaj vse mi je šlo narobe. Potem pa tirologe sprašujem kaj in kako naj sedaj živim, vsi samo sedaj ste ok in normalno naprej. Malo srečnih let ja za mano in želim si leta pred mano izboljšati.Sedaj polagam veliko pozornost na prehrano in redno dnevno telesno aktivnost - kljub temu, da so mi vsi zagotavljali da to ne vpliva na moje počutje povezano s ščitnico, sedaj pa berem kako pomembno je gibanje posebno še za hipo. Mogoče sem res živela v temi, sedaj pa želim sebe maksimolno poslušat in spreminjat svoj jedilk, če bodo testi tako pokazali.

Vsem trem se prisrčno zahvaljujem za vaše mnenje in se strinjam, da je ta poteza predrzna, in tudi glede izobraževanja in dela na sebi se popolnoma strinjam in ravno zaradi vsega tega, si želim malo bolj stabilno življenje.

lep pozdrav vsem metuljčicam
Hvala vsem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2010 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančna, če bi jaz jemala po dve tableti na dan, namesto predpisane ene tablete, bi me POBRALO. Ampak resno. Te tablete niso kar nekaj. Bolnicam, ki so v dokazanem hipo stanju beremo, da še vedno ne predpišejo zdravljenja. ZAKAJ??? Ker če bi začele uživati tablete predno telo to potrebuje, bi s tem povzročili škodo za srce in druge organe.

Drage metuljčice, ne hecajte se!!! Jemljite predpisano dozo, zjutraj na tešče z vodo, 20 minut pred hranjenjem. Če kdaj pozabite vzeti tableto, jo za tisti dan enostavno izpustite. Manj škode si naredite.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
marenka



Pridružen/-a: 15.05. 2010, 13:04
Prispevkov: 116

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2010 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opravičujem ampak res ne razumem. Kako dve na dan od 100, torej 200 v enem odmerku ? Euthyroxa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jadralec



Pridružen/-a: 10.01. 2007, 09:13
Prispevkov: 224

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2010 05:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta prispevek bi najbrž moral biti pod rubriko hipertiroza, saj gre zgleda za zdravljeno bazedovko po radiojodu

Iz prispevka se da tudi razbrati dve stvari:


Kako ne smemo ravnati in
kako nespametno lahko ravnamo bolniki po zdravljeni bazedovki. (ali pa pred hehe). Na žalost si sami pri tem ne moremo dosti pomagati ampak nam morajo družinski ćlani, če niso že vsi pobegnili od nas;)

Res je, veliko bolnikov z bazedovko rabi, ali bi rabilo psihiatrično pomoč.

Preskoki pri jemanju eutyroxa iz 100 na nič in nazaj in potem na 200 je igračkanje z življenjem. Vsak dvig odmerka mora biti izveden postopoma po 25mg ali še manj v tedenskih razdobjih.


Lp
Jani
_________________
50 let, bazedovka, hipertiroza

Vse napisano predstavlja moje osebno mnenje in ni zagotovila, da je karkoli od tega pravilno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2010 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančna, upam, da nas še bereš in da še nisi preveč hipertiroidna. Če imaš znake preveč ščitničnih hormonov, prenehaj z jemanjem tablet dokler se ne umirijo, potem nadaljuj z običajnim odmerkom. Ne bi ti rada preveč pameti solila, ker je na podlagi lastnih izkušenj težko predvideti reakcije nekoga drugega, ampak če delaš na lastno pest, moraš zelo dobro poznati znake hipertiroze in hipotiroze ter pogosto hoditi na testiranja, da se izogneš še večjim težavam in izčrpavanju nadledvičnih žlez zaradi prehitrih sprememb v odmerkih. Vem, da je težko biti potrpežljiv, ko ti je zelo hudo in bi rad čim hitreje priplezal iz krize, ampak pri hormonih na žalost ne gre tako lahko.

Če so bolnice v "dokazanem hipo stanju" je meni zelo težko razumljivo, zakaj ne dobijo hormonov. Pomanjkanje IN višek sta škodljiva za srce in druge organe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Anemona



Pridružen/-a: 13.04. 2008, 14:18
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2010 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Tukaj še ena s podobno zgodovino. Pri 18-ih letih sem zbolela za bazedovko, prvi zagon smo uspešno odpravili. Dobro leto kasneje se je začel drugi zagon, ki je peljal hipertirozo do skrajnosti in ni bilo druge možnosti kot radiojod, saj mi tabele niso prijele (na Athyrazol sem imela alergijo, Propranolol + Propiltiuracil pa nista pomagala, več kot 1 leto je bil TSH 0,00). Radiojod mi je prijel komaj po 5 mesecih in se je hitro sprevrglo v hipotirozo, tako sem začela jemati Euthyrox. Sedaj bo že 3 leta od radiojoda, rezultati pa mi nihajo in nikakor ne morem najti prave doze. Pred nekaj meseci mi je zdravnik zmanjšal dozo na 75 in posledično se mi je razvila hipotiroza s TSH 32. Sedaj imam že mesec dni dozo Euthyroxa 100, vendar ni kaj napredka. Še zmeraj se počutim utrujeno, zebe me, zatečena v obraz, zastaja mi voda, spomin mi peša...kar močno otežuje moje delo na faxu in tako tudi diploma stoji. Intenzivno se ukvarjam s športom, treniram 4x na teden, trudim se kolikor lahko.
Stara sem 23 let, ambiciozna, aktivna, imam veliko ciljev, želim si samostojnosti, v prihodnjosti družine... Ampak ščitnica me zelo ovira. Ne morem živeti kot normalna mladostnica, težko študiram, ne morem služit lastnega denarja, sem v breme svojim staršem, rada bi nadaljevala študij v tujini - tudi glede na moje študijsko povprečje bi bila skoraj vsepovsod sprejeta, vendar se mi tudi ta cilj oddaljuje. Zdravniki mi pravijo, da ne morem imeti otrok, dokler se ščitnica ne umiri. Trenutno tudi v ljubezni nimam sreče, marsikateri prijatelji pa ne razumejo moje situacije in zamerijo mojo neaktivnost.
Zavedam se, da moje zdravstvene težave zdaleč niso tragične, vendar kljub vsemu si ne morem pomagat, da si ne bi želena normalnega življenja. Po naravi sem pozitivna, ampak zadnji čas vidim vse črnogledo. Prosila bi vas zgolj pa par pozitivnih misli in spodbude. Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NATANČNA



Pridružen/-a: 11.08. 2010, 19:44
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2010 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

prvo bi se vsem zahvalila za vaše komentarje, nasvete in priporočila. Vem, da delam na svojo pest, in TSH bom kontrolirala tedensko, ker sedaj čutim že veliko zboljšanje, nisem še hiper aktivna in jem spet samo 100 mg eutyroxa na dan. (povečano dozo sem vzela le trikrat-tako sem zasledila, da si lahko pomogaš, kadar čutiš preveliko utrujenost)Sedaj tudi raziskujem po svojih izvidih izpred let in bom sporočila, kakšen bo moj rezultat.

Moje osebno mnenje je, da psihiatra odženeš od sebe s telesno aktivnostjo, potrebovali pa bi psihoterapevta, ali trenerja, ki zna delati z ljudmi, da jih pripravi na primerno telesno in umsko aktivnost ko je v stanju neaktivnosti pri ščitnici. Samousmiljenje in tolažbe bo jutri bolje mi ne rabimo, sicer pa tako poznam kar nekaj ljudi, ki pač kljub večletnemu jemanju eutyroxa nikoli ne potožijo čez svoje počutje.

Moj začetek bolezni - avtoimunska hipertiroza 1993 leta
1999 sem bila na jodu - diagnoza bazedovka

Ne želim sebi škode, temveč si pomagat, se naučit poslušat svoje telo in temu primerno živeti, želim si biti normalno aktivna vsak dan, 365 dni v letu, res mi je dovolj prehudih nihanj

Hvala vsem za vaše dragocene odgovore, nasvete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2010 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančna, veseli me, da ti gre bolje. In da zgleda nimaš kakih drugih težav poleg ščitničnih, ker večje spremembe v odmerkih dobro preneseš. Tako je to, zelo smo različni in vsak mora zase potuhtati, kaj je dobro zanj. KOlegica je zadnjič omenila, da je kar na hitro šla na 25 mcg T3, zame bi bil to prevelik šok, njej je šlo pa dobro. Tudi jaz bi v primeru pomanjkanja ali izpuščenega odmerka poskušala malo skompenzirati primanjkljaj s kratkotrajnejšim povečanim, ampak ne tako velikim, ne smem zaradi nadledičnih žlez. Ti očitno lahko.

Mislim, da ti ni treba meriti hormonov ravno vsak teden. Če že zelo dobro poznaš svoje telo, boš tako sama čutila, kaj se dogaja. Takile eksperimenti imajo lahko tudi pozitiven učinek - naučiš se zaznavati spremembe. Merjenje enkrat mesečno se mi zdi pa kar smiselno. Sčasoma se take stvari lahko tako dobro naučiš, da znaš odlično napovedati rezultate.

Čim boljše počutje ti želim.

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2010 08:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anemona,

črnogledo videnje je iz iste vreče kot otekanje, slab spomin, utrujenost, občutek mraza... Nikar ne imej slabega občutka zaradi tega. En mesec še ni tako veliko, da bi dosegla poln učinek povečanega odmerka, ampak če imaš vse te znake pomanjkanja, bo gotovo treba odmerek še povišati in ti bo šlo bolje. Tako si še mlada, da bi moralo biti zdravljenje uspešno. Upam samo, da te ne bodo pustili predolgo čakati do naslednje kontrole.

Ne razumem najbolje, kaj si mislila s tem, da si neaktivna, ker pišeš tudi, da 4x na teden treniraš. Če se intenzivno ukvarjaš s športom tudi ko ti manjka ščitničnih hormonov, si ne delaš ravno usluge. Gibanje moraš prilagoditi svojim sposobnostim. Poslušaj svoje telo, koliko zmore brez škode.

Srečno,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pika00



Pridružen/-a: 21.07. 2010, 18:52
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2010 09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančna, tudi jaz se strinjam z ostalimi, da hormonov ni dobro kar tako prilagajati po občutku, sploh pa se mi zdi odmerek 200 mcg izjemno velik, navadno se predpisuje 1-1.5 mcg na kg telesne teže, se pravi nekje od 70-100 mcg dnevno. Kako si ti prišla na odmerek 200?!!! Takoj ne boš čutila učinka, ampak lahko te zabije v zelo hiper stanje verjetno, mislim, da sem slišala tudi za tirotoksitozo?, neke vrste zastrupitev, če je tiroksina preveč? Raje se pozanimaj, tedenski testi pa ti nekako ne dajo realne informacije.
Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.