Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




latentna hipotireoza

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nada m



Pridružen/-a: 13.11. 2010, 14:16
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2010 14:24    Naslov sporočila: latentna hipotireoza Odgovori s citatom

Imam nekaj vprašanj glede latentne hipotireoze.

1. Kaj to sploh je?

2. Zakaj mi TSH tako narašča? Pred 6 tedni sem imela TSH 0,82 sedaj pa imam 6,98. Bila sem na dveh operacijah in sem sedaj brez obeh ščitnic. Imela sem tudi diagnozo rak ščitnice.

A mi mogoče narašča TSH zaradi jemanja Eltroxina, ki ga jemljem ob različnih urah? Ali je to kaj nevarno? Kajti moja doza Eltroxina je dnevno 4 tabletke na tešče.

Hvala za vašo morebitno pomoč.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2010 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena!
Najprej tole - premaknila sem te v rubriko Rak ščitnice, ker to je tvoja končna diagnoza in tu boš verjetno našla več odgovorov na tvoja vprašanja.

Odstranili so ti ENO ščitnico v dveh delih (ker ščitnico imamo eno samo) Predvidevam da najprej pol in potem, ko so ugotovili da je bil gomolj rakast, še drugo pol, tako da si sedaj - kot praviš, brez ščitnice.

Latentna hipotireoza sicer pomeni blago pomanjkanje delovanja ščitnice - kar je sedaj, ko nimaš več ščitnice kot diagnoza brez veze.
Tvoja trenutna diagnoza se glasi nekako takole: stanje po odstranitvi ščitnice zaradi CA ščitnice.. no, ja.. ne vem kako uradno temu rečejo.

Do konca življenja boš morala nadomeščati hormone s tabletami, in jemanje le-teh moraš vzeti dobesedno smrtno resno, se držati predpisane doze in jih jemati redno, nikoli pozabiti, paziti, da vzameš točno predpisano dozo, doz ne spreminjati sama brez napotka onkologa itd.... Od tega bo odvisno tvoje bodoče počutje in življenje.

TSH narašča kadar telo nima dovolj hormonov. Mi, ki smo imeli raka šćitnice - naš ciljani TSH je pod 0,1. Tvoj zdravnik ti je verjetno zvišal dozo, da bi s tem znižal TSH ? Vsekakor te ne bo pustil na tako visokem TSH.

Prreveri, če jemlješ tablete pravilno - to je zjutraj na tešče (točno enaka ura zjutraj ni ravno bistvena- recimo ni treba da je vedno ravno ob 7:45....), potem najmanj pol ure ne smeš jesti ničesar.
In še potem moraš pazit, da najmanj 4 ure (ali več) ne zaužiješ kalcijevih ali železovih preparatov... Le-ti namreč zmanjšujejo absorbcijo hormonov oziroma posledično jih imaš manj v telesu (kakorkoli že to vpliva - nisem zdravnik)

Tudi nisi napisala katere tablete jemlješ - 4 tablete - predpostavljam, da gre za 50 mikorgramske - pomenijo dozo 200, kar je ponavadi začetna doza po OP, če si bila prej precej brez hormonov (si bila na jodiiranju?).
Mi je pa čudno, da ti TSH pri taki dozi raste ? Imaš morda 25 mikrogramske tabletke ?

No, kakorkoli, tule ti ne more nihče komentirati doze. Verjetno imaš dokaj kmalu pregled pri onkologu (oz. zdravniku, ki bedi nad teboj), ker očitno še nimaš ustaljene doze, ki bi ti odgovarjala.

Redno hodi na preglede k zdravniku, da skupaj najdeta pravilno dozo tablet in povprašaj ga vse, kar te zanima. Mora ti odgovoriti na vsa vprašanja, ki te begajo. Morda si jih napiši na listek (ko smo pri zdravniku kaj hitro pozabimo kaj smo ga hoteli vprašat) in ga vzami s seboj.

Kakorkolil, tule nas je kar precej brez ščitnice in vsi živimo normalno življenje, večina brez kakih večjih problemov in težav Smile Verjamem, da bo enako tudi s teboj Laughing

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.