Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




OTEČENE BEZGAVKE PO VRATU

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NELY00



Pridružen/-a: 09.10. 2009, 09:56
Prispevkov: 8
Kraj: kočevje

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2009 18:52    Naslov sporočila: OTEČENE BEZGAVKE PO VRATU Odgovori s citatom

Na začetku vas prav vse lepo pozdravljam.
Naj vam malo na kratko opišem svoje težave: eno leto sem se zdravila za bazedovko, po enem letu so mi opravili totalno resekcijo ščitnice in ugotovili rak ščitnice saj sem imela na ščitnici tudi gomolj.
En teden po operaciji sem opazila na desni strani vrata oteklo bezgavko.To je bilo septembra.
No in sem šla nazaj na torakalno kjer so mi povedali da bo izginila spontano in ker ni sem šla še na orl in od njih na ultrazvok kjer so našli okoli 10-15 povečanih bezgavk velikih od 1cm do 2,5cm.Na izvidu piše da so reaktivne bezgavke.No in so me še poslali na infekcijsko kliniko kjer mislim da so mi naredili kar obsežne krvne preiskave.Danes sem dobila izvid in piše da je vse v mejah normale.
Naj povem še to da so te bezgavke boleče, da ne izginjajo ampak so tam že od septembra in ne rastejo.
No zdaj pa vprašanje: ali se je slučajno že kdo srečal z podobnimi težavami.Rečeno mi je bilo da naj bi zdaj sledila še punkcijska biopsija na OI.Koliko je možnosti da bi mi po vseh teh negativnih izvidih kaj pokazala punkcija?Hvala za vašo pomoč!LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NELY00



Pridružen/-a: 09.10. 2009, 09:56
Prispevkov: 8
Kraj: kočevje

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2009 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj povem še to da so na ultrazvoku našli tudi del ščitnice ki ima volumen do 1cm3 čeprav je bila opravljena totalna resekcija.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lara



Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24
Prispevkov: 270

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2009 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, po moje je najboljše če začneš tečnarit da prideš čim hitrej na Oi na punkcijo. Sumljivo se mi zdi to od bezgavk. A nimaš onkologa pri katerem si pacient?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2009 01:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadnje čase sem govorila že s parimi pacientkami, ki so bile operirane na torakalni ali koncesijsko (naknadno ugotovljen karcinom ščitnice) in nekak nobena ni vedela "kako bo naprej" - ali bo na kontrolah na OI ali pri svojih operaterjih...
Tudi nekatere niso poslane na testiranje z jodom na OI, kjer se pogleda kakšen % ščitnice je še ostal, ker je praktično nemogoče odstraniti ščitnico "u nulo" in ponavadi ostane nekje 3-5 % (nimam pojma če je to 1 cm3-mogoče?).

Ravno v tem testiranju pa je ves ŠTOS - ko te testirajo, se točno vidi, ali je še kak ostanek ščitnice v vratu in ali je karkoli sumljivega v bezgavkah ali kjerkoli po telesu- če je recimo tam rakavo tkivo iz tega vira, bo ravno tako svetilo z jodom!!
In v tem primeru se gre potem na OI "noter" za 3 dni na jod, ki uniči vse te reči. Ravno zato, je ta rak tako ozdravljiv.

Ravno ti pacienti pa tega nimajo vsi.
Primer: po dobljeni histologiji, ko je bilo razvidno, da je bil v ščitnici rakav gomolj, je pacientki administracija, če sem prav razumela, avtomatično takoj poslala napotnico za test na jod na OI.
Vendar ji je operater rekel, da testiranja sploh ne rabi, ker je bila ščitnica v celoti lepo vzeta ven. Od zdravnika je tudi takoj ob odpustu dobila ščitnične hormone. Fino, fajn... Kaj pa bezgavke ? Kaj pa ostanek po operaciji? Kdo lahko zagotovi, da tam ni ničesar sumljivega ????

Operiranci na OI ne dobijo hormonov prej, preden se preveri histološki izvid, ker na testiranje in še bolj - potem na jod moraš iti s TSH najmanj okoli 100 in moraš biti "hormonov tešč".
Kako bodo delali - če sploh, teste v teh primerih? No, ja, da se seveda z "umetnim"rekombiniranim TSH - ampak...

In ravno v tem jodiranju je poanta- pika na "i" ozdravljivosti te bolezni.

Ko me že kdo vpraša, vedno svetujem, da ne glede na to, kje in kako si bil operiran, greš po operaciji (če si imel raka ščitnice) vedno "na obdelavo" na OI - da te dokončno uredijo, da res lahko rečeš, da si raka uničil. In da hodiš po možnosti TJA na nadaljnje kontrole, ker na OI vedo, kako in kaj je s temi rečmi. Kako kontrolirati morebitne nevarnosti ponovitve itd... Ker roko na srce - ta rak je 99% ozdravljiv, ampak 1 % še vedno odstaja "odprt" - pa se mi zdi, da je morda malo več kot le 1%...

Ravno zadnjič so časopisi pisali, da ne bodo mogle več vse bolnice zdraviti raka, ker je uspešnost zdravljenja v bolnicah, kjer to počnejo množično (recimo OI) bistveno večja kot drugod.

Tako, da... Nely, edino pametno kar lahko narediš je da greš res na preglede na OI, kjer te bodo sigurno natančno pregledali in boš vedela, na čem si. In te bodo porihtali, brez skrbi.
Mislim pa, da tudi drugi zdravniki vedo kaj počnejo in da če bi bile tvoje bezgavke res nevarne, bi te že zdavnaj kam poslali. Upam.

Sicer pa - kolikšen pa je tvoj Tg (tireoglobulin) - tumorski marker v "našem" primeru. Ta pove veliko, če ne kar vse. Nekaj Tg-.ja zagotovo imaš, ker imaš ostanek ščitnice, prav visok pa ne bi smel biti...
Poglej malo izvide in napiši. Lahko pa me tudo pokličeš (031 311 292) pa se pomeniva.

Tule smo na Metuljčici že debatirali o bezgavkah:
http://metuljcica.mojforum.si/metuljcica-about866.html

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NELY00



Pridružen/-a: 09.10. 2009, 09:56
Prispevkov: 8
Kraj: kočevje

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2009 19:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj se najprej najlepše zahvalim za odgovor.
No danes sem bila na kliniki za nuklearno med.prvič po operaciji.Malo me je zaskrbelo ker me je zdravnica tako zaskrbljeno gledala in me podnujno poslala na punkcijo bezgavk na oi in mi je rekla naj ne odlašam in da bi to morala storiti že zdavnaj..Jutri izvem za izvide in upam da ni kaj hujšega.Meni pa ni jasno kako so si zdravniki tako različni.Ko sem prvič pokazala te bezgavke je bil odgovor da bojo izginile, naslednjič da mogoče ne bojo,spet tretjič mi rečejo da je najbrž infekcija...na koncu pa izvem da bi mi morali narediti punkcijo takoj ko sem opazila razliko.
Ja tudi mene je skrbel tale tg pa mi ga do danes še niso merili odkar sem brez ščitnice.Ko berem tukaj forume vidim da imajo ljudje različne načine opazovanj in testiranj po operaciji.
Jaz sem se zdravila za bazedovko.Na ščitici pa sem imela tudi vraščen že malo boleč gomolj.Punkcije so bile narejene kar nekajkrat in vedno negativne in potem totalna resekcija ščitnice zaradi bazedovke.14 dni po opreciji pa izvem da je bil gomolj rakav in da me bojo opazovali.
Mogoče me ravno zaradi tistih nepričakovanih izvidov zdaj malo bolj skrbi ampak še vedno sem večni optimist.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2009 23:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veš kaj, v nobenem primeru te nima blazno za skebrt - če si brala tule, tudi rak ščitnice ni noben blazen bav-bav in se ga da prav vredu pozdravit.

Različno so tretirani samo bolniki, ki niso na OI - to pa ste vsi tisti, pri katerih pred operacijo ni bilo suma na raka in ste bili operirani drugje-
Samo potem je kar fajn, da "presedlate" na OI.
Mi, ki smo bili operirani na OI, imamo vsai enako proceduro za sabo.

Če boš odslej hodila na OI, ne vem, kako ti bodo določili zdravnika, lahko pa sama poveš h komu želiš hodit. Moj dr.Bergant je fenomenalen, zelo skrben in ima super odnos do bolnikov. Še nekaj je takih. Kot operaterji so sicer vsi zelo fajn, za bolnike pa niso vsi enaki, kot se pogovarjam tule po forumu. Eni si vzamejo čas, enih pa zaradi drugih obveznosti skoraj nikoli ni v ambulanto in se zgodi, da imaš vsakič drugega ki te gleda, kar pa ni prav fajn..


Nič naj te ne bo strah, nas je kar precej tule s to diagnozo , tudi taki so, ki so bili dodatno operirani na bezgavkah, ker so bile sumljive, pa je sedaj že več let vse vredu in ni o bolezni ne duha ne sluha :)
Sploh pa lahko da so bezgavke čisto o.k. ??

Držimo pesti, ti pa se le javi, ko kaj izveš.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NELY00



Pridružen/-a: 09.10. 2009, 09:56
Prispevkov: 8
Kraj: kočevje

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2009 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav in vesele praznike vsem!
Naj povem da je bil izvid za bezgavke negativen sicer ga še uradno nisem dobila, tako da ne vem kaj sledi, ker so še vedno tam in čedalje bolj boleče.
Imam eno drugo vprašanje. V tem tednu sem dobila izvid iz nuklearne medicine kjer so mi pregledali kri in moj TSH je 45.Pred operacijo sem imela bazedovko in moj TSH je bil vedno pod 0,0.
Močno so mi povečali dozo tablet.Kaj sledi?A to zdravljenje dolgo traja?Jst sem si nekako predstavljala da bom po operaciji bolj zdrava pa se mi zdaj počasi že zdi kot da je slabše.
Zanima me kaj lahko pričakujem zdaj, saj sem imela prej popolnoma drugo obliko bolezni.
Stara sem 26 let in rada bi imela še enga otroka.Sej vem, hvaležna sem da imam že enega in da sem zbolela po porodu,če sem že morala, ampak rečeno mi je bilo da bom lahko 3 mesece po operaciji zanosila, zdaj pa mi je zdravnica rekla da ne kaže da bo to še tako kmalu.Kako je pa z hormoni med nosečnostjo?
Hvala za vaše odgovore! LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2009 00:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede TSH-ja - sedaj si brez ščitnice in v primerjavi s prej moraš totalno nadomeščati hormone, kar pomeni večjo dozo (jaz recimo sem pred leti jemala 200, sedaj mi zadostuje 150 za totalno nadomeščanje). Doza je odvisna od aktivnosti človeka, individualnih reči, pa malo tudi teže itd....)

Mislim, da ni noben problem da ne bi imela še enega otroka, samo pred tem se ti mora ustaliti nivo hormonov v telesu in poiskati ti morajo pravilno dozo tablet, pri kateri bo ta nivo stabilen. To potrebuješ tako zase kot za nosečnost.

Še vedno pa ne vem, KDO te bo kontroliral. Si sedaj pod kontrolo onkologov ali torakalcev ali tirologov na nuklearni?
Jaz bi bila vsekakor definitivno raje pod kontrolo onkologov, če bi imela tako diagnozo (no, in seveda tudi sem Rolling Eyes )

Pa še to - sedaj v bistvu nimaš več bolezni (no, ne veš kaj je z bezgavkami), si pa brez ščitnice. Kar se tega tiče, ni kaj posebnega pričakovati (kot rečeno sem jaz že 20 let brez) - nadomeščala boš hormone s tabletami in to doživljenjsko.

Kar se pa tiče bezgavk, bi bilo dobro, da ti jih pregledajo na onkologiji na kak način . So te po operaciji skenirali z jodom? Če bi bilo v njih kaj "žlehtnega" bi namreč svetile od joda in bi bilo takoj jasno....
Čeprav je zdaj slikanje z jodom malo bolj komplicirano - morala bi biti brez hormonov in TSH bi moral biti blizu 100... So pa seveda še drugi načini za slikanje... Ampak izvajajo jih menda samo na onkologiji...
Ne vem, če je Pri sumljivih bezgavkah "biti opazovan" dovolj?
Ne razumem da tio niso pregledali Tg-ja? To je vendar edini in dober tumorski marker pri takem raku in po njem se hitro vidi če je b tebi še kaj celic. Na onkologiji tolerirajo Tg nekako do 5 - to je že zelo velika vrednost. Pri tebi seveda lahko sliko Tgja moti ostanek ščitnice, ki je še v tebi in to tudi ni prav fajn da je.. Že zaradi merjenja markerja.

Doživela sem že, da je osebni zdravnik pacientki po totalni odstranitve ščitnice pacientko zaradi ptrnizkega TSH pošiljal na nulkearno - TSH pa mora biti pri "nas" tudi blizu nule (okoli 0,01). Kdo ve kako ti gledajo Tg - pri zdravih ljudeh je normalno da ga je 2-70. Ampak to za nas NE velja !!

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sanci



Pridružen/-a: 22.04. 2011, 12:28
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2011 12:43    Naslov sporočila: OTEČENE BEZGAVKE Odgovori s citatom

Spoštovane,

tudi jaz imam probleme z bezgavkami in sicer če na kratko opiše mojo zgodbo:
28.1. so mi na UZ vratu našli gomolj, in so mi vzeli kri, TG=17, TSH=1,35, v Mariboru, pod mikroskopom pa so gledali v Ljubljani.Nato pa se je naslednji teden 2.2.2011 naredila aspiracijska biopsija in so bili rezultati sledeči=Citološka analiza:Elementi ščitničnega tkiva s pravilnimi tirociti in posamezne vnetne ter reaktivne celice. Nesuspektne, benigne spremembe (D.Zupanc),terapija ni potrebna, kontrola za 1-2 leti. Par dni nazaj sem pa bila pri dr.Guni v LJ na UZ bezgavk, ker so se mi zdele velike, vendar so bezgavke OK. Mi je pa šel zdravnik gledat še ščitnico, in seveda videl gomolj, nakar sem mu pokazala izvide iz MB, pa se je kljub temu odločil da še enkrat naredi punkcijo na OI (ker tam redno dela). Zanima me zakaj, če so pa izvidi benigni, torej se lahko zgodi, da so se pri prvem pregledu zmotili???Gomolj zaenkrat ne rase!
Je pa res da me grlo skozi cel rač boli, pa vmes sem malce hripava, pa jaz si še vedno tipam bezgavke, včasih imam občutek kot da bi težko požirala. Naj povem da so mi od januarja pa do sedaj že že 4 x gledali bezgvke pa je vse ok. A mislite da bi se lahko zmotili?Sicer mi je zdravnik rekel da se njemu ne zdi rakasta sprememba vendar za vsak slučaj raje naredimo. Torej je možno da 2 meseca nazaj gomolj ni bil rakast sedaj se je pa naredil rakast?Kaj vi menite bi lahko bile te spremembe karcinome? Hvala in upam da nisem preveč napisala nerazumljivo. Hvala in lep pozdrav, Sanci
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sanci



Pridružen/-a: 22.04. 2011, 12:28
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2011 08:28    Naslov sporočila: LEPO PROSIM ZA ODGOVOR Odgovori s citatom

SPOŠTOVANE PUNCE, LEPO PROSIM ZA ODGOVOR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lara



Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24
Prispevkov: 270

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2011 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, morda je prepozen odgovor vendar vseeno. Med punkcijo se lahko zgodi da ne zadenejo jedra z rakavimi celicami. Pri meni je bila punkcija tudi negativna, vendar so se potem vseeno odločili za operacijo. Vsekakor če hočejo še enkrat delati punkcijo je dobro to sprejeti. Bolje več kontrol in preiskav kot premalo. :)

Srečno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2011 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem dobila vprašanje na ZS in že takrtat odgovorila :)) Tudi kar na ZS..
_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Rak ščitnice
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.