Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




MASAŽA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Športnica



Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26
Prispevkov: 64

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2006 21:30    Naslov sporočila: MASAŽA Odgovori s citatom

MASAŽA Z OLJEM ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE

Ali ste pogosto vznemirjeni in čutite, da ste pod stresom in tesnobni? Imate hladne roke ali noge, suho kožo, vas nenehno zebe?

Zima je zaradi suhega in hladnega vremena čas, ko se Vata doša močno poveča. Zato še posebej ljudje, ki so bolj vitke telesne gradnje trpijo za zgoraj naštetimi težavami. Ali bi verjeli, da lahko preprosta, sproščujoča in čudovito udobna masaža s sezamovim oljem izjemno učinkovito uravnoteži fiziologijo ter poživi tako telo kot duha?

Koža je največji telesni organ, zato moramo dobro skrbeti zanj. Preko kože lahko v telo vnašamo zdravju škodljive snovi (npr. med tuširanjem koža absorbira klor, ki je v vodi) ali pa zdravilne snovi (med masažo z oljem). Zato lahko masaža z oljem služi kot terapevtsko sredstvo, s katero lahko zdravimo marsikatero neravnotežje v telesu.

"Abhjanga" - masaža s sezamovim oljem predstavlja del ajurvedske dnevne rutine. Če boste Abhjango redno izvajali, boste zelo kmalu opazili številne dobrobiti, ki jih daje preprosta in prijetna masaža s sezamovim oljem:

* odstrani utrujenost
* daje energijo
* ustvarja zadovoljstvo
* izboljša gradnjo telesa
* kožo zmehča in ji daje lesk
* daje dolgovečnost
* hrani vse dele telesa
* izboljša prekrvavitev
* podmaže sklepe
* poveča mentalno budnost
* izboljša nočni spanec
* odstrani toksine iz telesa
* daje duševno stabilnost


Prav tako sezamovo olje, ki ga vtremo v kožo, nase veže toksine, ki so nakopičeni v telesu. Toksini se iz krvi preko kožnih kapilar vežejo na sezamovo olje, ki ga potem skupaj s toksini speremo s kože. Na ta način močno izboljšamo zdravje, počutje, odpravimo utrujenost (ki je pogosto znak nakopičenih toksinov v telesu) in podaljšamo življenjsko dobo.

Sezamovo olje tudi olji sklepe in notranje organe. Redna masaža s sezamovim oljem je ravno tako koristna kot oljenje motorja v avtomobilu. Če motor redno oljite, bo vedno v dobrem stanju in bo imel daljšo življenjsko dobo.


IZBIRA OLJA ZA MASAŽO

Ajurveda od vseh olj za masažo najbolj priporoča sezamovo olje. Za masažo izberimo hladno stisnjeno, biološko pridelano sezamovo olje brez dodanih kemikalij. Takšno olje lahko zlahka kupite v trgovinah z zdravo hrano ali v Mercatorju na oddelku z olji ali oddelku z eksotično hrano (1.250 SIT za pol litrsko steklenico).

Sezamovo olje deluje tudi kot antioksidant zato zelo dobro vpliva na zdravje in počutje, saj nevtralizira proste radikale, ki povzročajo degenerativne procese v organizmu. Hkrati pa sezamovo olje greje telo, zato je izjemno koristno še zlasti v zimskih mesecih.


KAKO PRIPRAVIMO OLJE


Za masažo je potrebno olje najprej prekuhati. Na ta način iz olja izparimo vodo, zato se potem olje lažje vtira v kožo. Olje prekuhate tako, da ga iz steklenice nalijete v posodo in segrejete na 100 °C do točke vrelišča vode. Če olju pred začetkom segrevanja dodate kapljico vode, veste, da je olje doseglo potrebno temperaturo, ko voda v olju zavre in začne prasketati. Takrat odstavite posodo.

POZOR:
Zavedajte se, da so sezamovo (in druga olja) vnetljiva, zato jih pripravljajte na naslednji način:

olje vedno segrevajte na majhnem ognju, nikoli na velikem - olje se nikoli ne sme segrevati brez nadzora,
ko olje doseže potrebno temperaturo, ga odstranite z ognja in postavite na varen prostor, kjer se postopoma ohladi. Ohlajeno olje nato nalijte nazaj v steklenico.


KAKO IZVAJATI MASAŽO


Najbolj prijetno je, če je temperatura olja pred začetkom masaže enaka temperaturi telesa ali malo višja (majhno posodico z oljem lahko postavite na radiator, da se segreje). Začnite z masažo glave. Majhno količino olja dajte na dlani in začnite z masažo lasišča. Masirajte z udobnim, mehkim pritiskanjem. Masažo glave in ostalih delov telesa izvajajte raje z dlanmi kot pa samo z konicami prstov. Glava je eden najpomembnejših delov telesa na katerega moramo biti med vsakodnevno ajurvedsko masažo posebej pozorni, zato masirajte glavo sorazmerno več časa kot pa ostale dele telesa. V načelu lahko olje na telo nanesete in vtrete v kožo podobno kot nanašate olje (ali kremo) za sončenje. Namažite celo telo; na začetku boste porabili več olja, ko pa se boste navadili, bo zadostovalo zelo malo olja in videli boste, da bo dovolj le tanek film olja na koži.

Vse skupaj vam bo vzelo 5-10 minut, če imate čas pa si lahko privoščite tudi daljšo masažo. Olje pustite na telesu vsaj 10-20 minut, če imate čas tudi dlje. Lahko se oblečete v stara oblačila (taka, ki vam jih ni škoda, saj se bodo oblačila namastila z oljem). Teh 15-20 minut lahko kaj malega postorite, potem pa se stuširajte s toplo vodo in le rahlo milnico. Po masaži s sezamovim oljem se vedno tuširamo in ne puščamo olja na koži cel dan ali čez noč. Po umivanju boste čutili, da na koži ostane tanek film olja, ki čudovito mehča kožo, greje in daje zelo prijeten občutek stabilnosti celemu telesu.

Idealno je Abhjango opraviti enkrat dnevno, najbolje zjutraj pred zajtrkom (Abhjange ne delamo na poln želodec). Če nimate časa vsak dan, bo tudi le parkrat ali celo vsaj enkrat tedenska masaža učinkovala dobrodejno. Že po nekaj masažah boste ugotovili, kako koristna je Abhjanga in če boste redni, se bo vaše zdravje in počutje močno izboljšalo.

vir: www.tm-drustvo.si/eTM_arhiv/24.htm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
moteco



Pridružen/-a: 10.08. 2010, 09:09
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2011 15:57    Naslov sporočila: Re: MASAŽA Odgovori s citatom

Športnica je napisal/a:
MASAŽA Z OLJEM ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE

Ali ste pogosto vznemirjeni in čutite, da ste pod stresom in tesnobni? Imate hladne roke ali noge, suho kožo, vas nenehno zebe?

Zima je zaradi suhega in hladnega vremena čas, ko se Vata doša močno poveča. Zato še posebej ljudje, ki so bolj vitke telesne gradnje trpijo za zgoraj naštetimi težavami. Ali bi verjeli, da lahko preprosta, sproščujoča in čudovito udobna s sezamovim oljem izjemno učinkovito uravnoteži fiziologijo ter poživi tako telo kot duha?



No, pa da postavi nekdo končno vprašanje. Zanima me kakšno masažo mi priporočate, ker imam neprestano mrzle noge, zadnje čase pa tudi roke. Včasih s tem ni bilo problemov, zdej pa so vedno večji. Najhuje od vsega pa je, ker so noge zato tudi skos potne, saj se popolnoma ohladijo, potem pa segrejejo in spet ohladijo,...
Hvala za odgovor
_________________
Wellneo izdelki
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.