Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kurkumin

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2008 19:06    Naslov sporočila: Kurkumin Odgovori s citatom

Tule bom nanizala kar sem našla na internetu o kurkuminu.

Podatke iščem predvsem zaradi njenih protirakavih učinkov, danes pa sem naletela tudi na študijo, ki omenja pozitiven učinek pri zdravljenju avtoimunih bolezni (omenjen je tudi thyroiditis).

Članek, ki je sicer v angleščini, je v posebni obliki E knjige in ne morem skopirat besedila za semle. Zato podam lahko le link:

http://books.google.si/books?id=p-koaRyZGJ8C&pg=PA472&lpg=PA472&dq=curcumin+capsule&source=web&ots=6Mp-OITJ8g&sig=LHKwN9J0zubEpRUB9fTCF1SFNyQ&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=8&ct=result#PPA441,M1

Malo se sprehodite gor in dol, vsa knjiga govori o zdravilnih raziskavah o kurkumi.
Zaključek vpliva na avtoimune bolezni je na strani 441.

Priporočala bi predvsem tistim, ki niste "ne tič ne miš" - kar pomeni, da se že slabo počutite, imate že protitelesa, krvna slilka pa je še normalna in vas zdravniki ne tretirajo, da preberete in malo preučite te zadeve morda še na drugih internetnih straneh... morda vam lahko kurkuma pomaga ?

Včeraj sem izvedela, da prodajajo tudi CURCUMIN (kar je v bistvu ta zdravilna sestavina v kurkumi v kapsulah). Ponudnikov je več, ne poznam pa nobenih, niti ne vem ali so vredu ali ne. Kdo kaj ve o tem?
Prav tako ne vem, če ima količina, ki jo sama dobim s tem, da pojem zvrhano žličko kurmume (začimba) na dan, v sebi dovolj kurkumina.

Vsekakor izziv tako za bolnike z rakom kot tiste z avtoimuno boleznijo (pa še enim kupom drugih bolezni). Pomagajte mi razvozlati te zadeve - naj še kdo drug pobrska in malo poizve kaj je na stvari ??

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.


Nazadnje urejal/a Daisy 11 Dec 2008 19:13; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2008 19:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole sem že objavila v temi Rak ščitnice, pa dajem kopije še tule, da bo na kupu:

KURKUMA Curcumin, turmeric

V bistvu gre za ayurvedsko zdravilo, pa tudi indijsko kuhinjsko začimbo ( je studi sestavni del currya), ki jo lahko najdete v vsaki trgovini med začimbami..

Veliko o njej piše tule:
http://www.drugdigest.org

ko se stran odpre, dajte levo v iskalnik CURCUMA in potem jo potrdite med najdbami, pa se vam odpre veliko teksta na to temo

Človek kar ne more verjeti, za kaj vse jo uporabljajo - proti krčem v maternici, pri problemih z očmi, aknah in drugih kožnih problemih.. proti vnetju itd... Je tudi antioksidant.
Najpomembnejše za nas tule pa je proti rakavo delovanje. Seveda nas ne bo čudežno ozdravila, lahko pa pomaga pri preprečevanju ponovitve ali zaviranju rasti tumorjev...... Itak je zdrava za sto stvari, Preberite si članek in še malo pobrskajte po internetu. Povsod velliko piše o njej.

Citiram odlomek, ki se nanaša na protirakavo delovanje:

Kurkuma je v obetajočih rezultatih laboratorijskih, živalskih in človeških študij, zadržala različne vrste raka v samem začetku rasti, v nadaljnji rasti ali širjenju.
Kurkuma je sposobna pospešiti smrt določenih rakastih celic, ki umrejo zaradi poškodbe svoje celične DNA. Sposobna je prekiniti obliko prenosa v celici in se s tem vmešati v delitev rakave celice, prav tako lahko preprečuje razraščanje ožiljanja celic, ki podpira rast tumorja - tako zavira prehranjevanje teh celic.

Ker se ne absorbira prav dobro v tankem črevesju, preide v dovolj velikih količinah do debelega črevesa in tam deluje proti tovrstnemu raku in drugim boleznim črevesja (kronova bolezen..).

Prav tako se je v nekaj preliminarnih študijah na človeških rakavih celicah izkazala možnost, da ima kurkuma sposobnost narediti rakave celice bolj občutljive na obsevanje. Lahko tudi poveča protirakavo delovanje določenih zdravil.

V kliničnih študijah na ljudeh, so bile za uživanje jemane doze od 0,5 grama do nekaj gramov na dan. Niti enkratna doza 12 gramov niti dnevne doze do 8 gramov v obdobju 3 mesecev niso povzročile nobenih stranskih učinkov na ljudeh, ki so jih jemali. ... (konec citata)

O kurkuminu (učinkovina kurkume) piše tudi v zborniku farmacevtske fakultete, ki sem ga že omenjala. Povzetek:
Zbornik navaja, da gre za zelo zanimivo sestavino, ker deluje na celo vrsto za razvoj raka pomembnih mehanizmov. Deluje protivnetno in anitioksidativno. Zavira mutageno aktivnost določenih kemijskih kancerogenov. Pospešuje popravljanje poškodb DNK. Inhibira promocijo tumorjev. Deluje citostatično. Novejše raziskave so pokazale, da spodbuja programirano smrt rakastih celic (apoptoza). Deluje tudi antimetastatsko.

Kako pa v praksi, če bi jo želeli uživati?
Kurkumo dobimo v skorajda vsaki z začimbami malo bolje založeni trgovini (Kotany začimbe-država porekla Indija). Ima značilno temno-oranžno-rumeno barvo. V steklenički je 50 gramov začimbe, kar naj lahko zadoščalo za cca teden dni (po 1 čajno žličko na dan) .
Ne topi se z vodo, zato jo je najbolje najprej zmešati z malo vode, da nastane gošča, to popiti in takoj nato (ker imamo polna usta kurkume...
Confused ) v isti kozarec natočiti še vodo in jo popiti ter si tako dobesedno splakniti usta. Morda še malo požvrkljati.. potem okus takoj izgine in ni več nobenega problema Laughing

Napisano je zgolj informacija o kurkumi, povzetek iz interneta in zbornika ter nasveta ayurvedskega zdravnika, pri katerem sem imela priliko biti na posvetu in mi je tudi svetoval naj jem kurkumo zaradi moje bolezni.
Prav veliko raziskav še ni bilo narejenih, stara zdravilstva pa jo poznajo že dolgo. Ni čudežno zdravilo, lahko pa je podpora drugim zdravljenjem.

Vsak naj si sam prebere in naštudira o njej in se potem sam odloči ali mu lahko koristi ali ne (tu mislim predvsem na "nas", ki smo imeli rakasto obolenje).
Jaz jo pridno jemljem.. škoditi mi ne more - lahko pa mi pomaga..

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
biotrgovina



Pridružen/-a: 04.02. 2013, 17:34
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2013 17:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kurkuma (znanstveno ime Curcuma) je rastlina doma v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije. Danes jo gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, v Indoneziji in še posebno na Javi. Kurkuma je tesna sorodnica ingverja. Trsju podobna trajnica v višino zraste do enega metra. Ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite belo rumene cvetove. Imenujejo jo tudi »Indijski žafran«, »rumeni ingver« ali »kitajske korenine«. Deli rastline, ki jedi in oblačila obarvajo rumeno, so rizomi, torej podzemna stebla.
Kurkuma v svoji koreniki vsebuje eterično olje, ostre snovi in rumeno barvilo.
Uporaba v naravnem zdravilstvu
Kurkumo uporabljajo v zdravilstvu za pospeševanje izločanja žolča, ker stiska žolčni mehur. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, skupaj z barvilom pa razkužujeta žolčni mehur in žolčevod ter blažita njuno vnetje. V indijski tradicionalni medicini (ajurveda) se uporablja že tisočletja za zdravljenje rakastih obolenj in pri pojavih luskavice (psoriaze), prav tako pa tudi v kozmetičnih pripravkih.
Uporaba v kulinariki
Uporabljamo jo kot dodatek in začimbo, ki da jedem rumeno barvo, njena aroma pa ni bistvena za jed. Uporablja se v indijskih in šrilanških jedeh. Pospešuje prebavo in ima antiseptične učinke. Pridobivajo jo večinoma iz zmlete korenine rastline Curcuma longa, ki raste na Šri Lanki in predstavlja pri barvanju jedi cenejšo alternativo za kašmirski žafran (saffron). dobite jo pri meni po ugodni ceni

www.biotrgovina.com
_________________
biotrgovina.com spletna trgovina namenjena bio izdelkom in izdelkom za zdrav način življenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.