Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zloraba ščitničnih hormonov, posledice?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Cita11



Pridružen/-a: 18.06. 2014, 08:33
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2014 08:54    Naslov sporočila: Zloraba ščitničnih hormonov, posledice? Odgovori s citatom

Pred 4mi leti sem "zlorabljala" tablete z ščitničnim hormonom (ne vem ali je bil t3 ali t4) za hujšanje. Jemala sem jih ca. pol leta, počutila sem se super, bila izjemno produktivna in uspešna, izgubila sem vso željeno težo. Par mesecev po prenehanju jemanja pa so se mi začeli pojavljati čudni simptomi, ki jih do danes nisem znala razložit, sedaj pa mi je po branju nekaj člankov končno kapnilo, kako zelo sem ga takrat polomila..

In sicer, muči me huda utrujenost, šibko telo, nezmožnost fizičnega napora, spala bi lahko cele dneve, zjutraj se KOMAJ zbudim. Čez dan komaj funkcioniram, moja produktivnost je na ničli, šolo sem opustila, ker se nisem bila sposobna skoncentrirati in zadeve naučiti (prej sem bila odličnjakinja). Zelo pogosto me zebe, včasih tako hudo da me kar bolijo kosti (pa sploh ni mraz, npr. 18 stopinj), lasje mi odpadajo (imam polovico manj las kot pred štirimi leti, imela sem lepe goste lase, sedaj so redki, suhi), kožo imam bledikavo, pogosto sem zabuhla v obraz, nohte katastrofalne. V zadnjem letu dni se mi je začelo še pojavljati nekaj podobnega kot panični napadi in aksioznost, zaradi česar mi je zdravnik predpisal antidepresive, saj je bil prepričan, da so težave psihičnega izvora, sama sem pa iz sramu zamolčala, da sem pred leti zlorabljala ščitnične hormone za hujšanje. Kaj bi rekla glede svoje prebave ne vem, zelo težko grem na wc, če ne spijem prej veliko kave/kofeina, pa večino časa sem "napihnjena". Imam tudi "motnje" apetita, namreč imam zelo zmanjšan apetit in zelo malo jem, pa teže ne izgubim (pa sploh nisem suha!), če pa kakšen teden dni več jem, se mi TAKOJ pozna, kot da mi gre direkt vse v maščobo! Najbolj me pa seveda od vseh simptomov moti UTRUJENOST in posledično moja neproduktivnost.. rada bi šla nazaj v šolo, a se počutim nesposobno se naučit ! Čez dan se ne počutim zaspane, spim dovolj (oziroma preveč, ampak se mi je nemogoče zjutraj vstat!).

Mi lahko kdo pove kaj več o tem, kaj sem dejansko naredila z zlorabljanjem hormonov in ali je vzrok mojega počutja slabo delovanje ščitnice? Obžalujem, da sem tako nespametno ravnala, ampak sem bila v zvezi z fitnes trenerjem, ki je delal z takimi zadevami in sem takrat tudi jaz "podlegla" obljubljenim učinkom, o stranskih pa ni bilo govora, sama pa tudi dolgo nisem niti pomislila, da bi bilo "tisto" vzrok mojih težav, zdravnik pa je bil prepričan da je vse to "psiha"..

Hvala za odgovore že vnaprej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hiacinta



Pridružen/-a: 11.01. 2012, 21:10
Prispevkov: 12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2014 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Simptomi, ki jih opisujete (utrujenost, brezvoljnost, porast telesne teže, pomanjkanje apetita, motnje spominske funkcije, občutljivost na mraz, motena koncentracija, izpadanje las) so tipični za hipotirozo - funkcijsko motnjo, pri kateri ščitnica ne proizvaja zadostnih količin ščitničnih hormonov. Vzrok za to bolezen je lahko tudi prevelika količina joda v telesu, ki preprečuje nastajanje ščitničnih hormonov. Predlagam, da čimprej obiščete laboratorij in opravite krvne preiskave (TSH, pT4, pT3), nato pa glede na laboratorijski izvid (in obisk pri specialistu tirologu če bo potreben) pričnete z zdravljenjem s tiroksinom. Srečno!
_________________
Hiacinta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2014 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, toler ni bilo vredu kar si storila... Škoda da nisi porej koga vprašala...
Verjetno se je ščitnica polenila, ker ji ni bilo treba delat hormonov, upaj da se bo postavila nazaj... Takega primera še nismo imeli...
Če bodo krvni izvidi kazali na pomanjkanje, bi šla jaz do tirologa, vse povedala in morda oni vedo kaj se zgodi, po mojem se bo sčasoma uravnalo... ?
Morda bi morala čisto počasi zmanjševato tablete... Verjetno se boš itaq začela tudi ful rediti nazaj, kot vsi s premalo hormoni... ?

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.