Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KRONIČNO VNETJE ŠČITNICE Z EVTIROZO

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iščemodgovore



Pridružen/-a: 03.06. 2020, 13:45
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2020 18:01    Naslov sporočila: KRONIČNO VNETJE ŠČITNICE Z EVTIROZO Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
prosila bi za pomoč. prebrala sem zelo veliko na tem forumu in tudi na drugih ter razne članke, a sem še vedno zmedena. pred tremi leti sem bila na UZ ščitnice, saj je bila na videz povečana (malo me je tudi motilo), rekli so, da je povečana (torej golša) a še v mejah normale, zato me ni več skrbelo. eno leto nazaj sem prebolela zelo hudo obliko infekcijske mononukleoze, zato sklepam, da je to imelo kaj vpliva na moj imunski sistem (nevem, vsaj meni se zdi tako, saj sem zelo dolgo rabila, da je utrujenosti minila, zdaj pa me še vedno občasno bolita jetra in vranica). ravno tako sem nekje prebrala, da je virus ebv, ki je kriv za mononukleozo povezan tudi z obolenji ščitnice.
torej, letos, tri leta po prvem uz ščitnice sem imela ponoven pregled v tirološki ambulanti, tokrat drugje. diagnoza: kronično vnetje ščitnice z evtirozo.(vem da evtiroza pomeni, da normalno deluje). TSH je v mejah normale, nekaj mesecev nazaj je bil 1,43 sedaj pa 2,47. ščitnica je zadebeljena, hipoehogena in bolj prekrvavljena. je difuzno povečana 1 stopnje in mehka na otip. terapije nisem dobila, priporočena kontrola enkrat letno pri osebnem zdravniku.
torej, nekje piše, da je kronično vnetje isto kot hashimoto, a v to nisem prepričana, saj bi potem verjetno pisalo na izvidu, a ne? prebrala sem tudi, da ne morejo diagnosticirati hashimota samo glede na tsh vrednosti. (malo sem razočarana, ker sem mislila, da mi bojo testirali tudi t3 in t4.)
moji simptomi, ki bi lahko bili povezani s tem so utrujenost, veliko pozabljam (a se tega tudi ne upam priznati niti nisem povedala na pregledu saj me ni vprašala), slabo spim, veliko me zebe, imam depresivne trenutke (a to že dalj časa, zato sem tudi upala da bom mogoče imela hipotirozo pa bom dobila tablete pa bo boljše), moteča golša, rahlo naraščanje telesne teže kljub zdravemu načinu življenja, zelo pogosto me že nekaj let bolijo sklepi, predvsem noge in sklepi dlani (za nekaj simptomov na pregledu sploh nisem povedala, ker nisem vedela, da je to lahko povezano s tem. a če poveš da je vse 'v redu' te sploh nebojo dali naprej na preiskave?) in pa hashimoto imamo tudi v družini(teta in babica).
zanima me, ali je kronično vnetje ščitnice res hashimoto, glede na to sem imela samo pregled tsh... sem že na enih forumih spraševala, pa so rekli da je hashimoto a nevem ker nočem pretiravati. a je potem enostavno samo kronično vnetje ščitnice pa je to to? pac tiroiditis? (brez hashija?) ker so mi starši rekli da se naj ne sekiram, da bo boljše ko bom dala gluten in mlečne izdelke iz prehrane. nočem pa komu reči, da imam hashimoto, če ga res nimam. v bistvu me zanima razlaga diagnoze :)
zanima me še nekaj... če imaš hashimoto z normalnim delovanjem ščitnice, kako to zgleda? ker sem brala forume, pa so se osebe pritoževale o simptomih, a so eni zdravniki rekli da morajo odgovore iskat drugje, torej da pri hashimotu ko ti ščitnica normalno dela nimaš problemov. to mi ni čisto jasno.. a se moram enostavno nehat sekirat?
+kaj pa lahko naredim, ker me golša moti? ponoči se dušim, težko požiram..

najlepša hvala za kakršnekoli nasvete in odgovore in vaš čas. vem da je že veliko tem o tem, sem skoraj vse prebrala a sem še vedno zmedena. se opravičujem za pravopisne napake.

lep pozdrav vsem :)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.