Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ZDRAVLJENJE Z JODOM, HIPER... NATO PA HIPO???

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ula Sara



Pridružen/-a: 03.10. 2006, 14:16
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 03 Okt 2006 14:20    Naslov sporočila: ZDRAVLJENJE Z JODOM, HIPER... NATO PA HIPO??? Odgovori s citatom

Živjo,
sem čist nova tukaj. Pozdravljeni, vsi skupaj!
Imam hipertirozo, v kratkem grem na zdravljenje z jodom. Zanima me, če ima kdo izkušnjo kasnejšega hipotiroidizma (glede na to, da pravijo, da se po zdravljenju z jodom ponavadi zadeva obrne v hipo)?
Kakšne so izkušnje s tem?

Lepo bodite vsi skupaj in hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabina



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 21:29
Prispevkov: 27

PrispevekObjavljeno: 03 Okt 2006 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena in dobrodošla!
Tudi sama sem bila pred letom dni na zdravljenju z radiojodom in moja izkušnja ni tako slaba, kot nekateri tovrstno zdravljenje odklanjajo. Po približno 2 ali 3 mesecih je bilo moje počutje na najnižji točki, in od takrat reguliram delovanje ščitnice z umetnimi hormoni (tabletkami). Odvisno pa je kako telo reagira, nekaterim zelo hitro, drugim se zmanjša delovanje ščitnice šele po enem letu. Kolegica, s katero sva bili skupaj v bolnici mi je pred kratkim povedala, da se počuti odlično in za zdaj ne potrebuje nobenih nadomestnih hormonov. So pa tudi taki, ki morajo zdravljenje ponoviti.
Vsekakor ima radiojodno zdravljenje enak učinek, kot operacija, le da tukaj použiješ tableto in si nekaj časa "v karanteni".Sad Meni se zdi to veliko bolje, kot da te režejo, nekateri pa so nasprotnega mnenja. Question Odločitev bo vsekakor tvoja, želim, da bom čimboljša zate.
Pa še se oglasi,
Sabina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ula Sara



Pridružen/-a: 03.10. 2006, 14:16
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2006 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, Sabina,

hvala ti za spodbudo. Mi lahko malo več napišeš, kako poteka to zdravljanje?
Meni je zdravnica rekla, da grem na ponedeljek v bolnico, v sredo bom obsevana, potem sem do ponedeljka še v karanteni, potem sem doma še en teden v karanteni, po treh tednih pa sevanje pade nekako na nulo.

To je zame (karantena) zelo hud zalogaj, saj imam tri otroke, eno staro šele (ravno) eno leto in bo tole zelo težko. Uskladiti bomo morali z varstvom (še ne vem čisto kako), nehati sem morala dojiti (ravnokar) itd itd.
Na svoje počutje, ki je že kar nekaj časa bolj na psu (od zadnje nosečnosti naprej), sploh ne mislim, ker enostavno v glavnem sploh nimam časa.
Ampak verjamem, da bo bolje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabina



Pridružen/-a: 16.06. 2006, 21:29
Prispevkov: 27

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2006 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pa dajmo: zdravljenje na KC res poteka od ponedeljka do ponedeljka. Prva dva dni so na vrsti preiskave (splošne: kri, urin, pritisk, EKG ipd, ) prejmeš pa tudi poskusno dozo joda, da s pomočjo scintigrafije vidijo, kako ga ščitnica sprejema. Z mano je bila tudi pacientka, za katero so ugotovili, da zdravljenje zanjo ni primerno in so jo po tej poskusni dozi odpustili. V tem času (ponedeljek in torek) so dovoljeni tudi obiski in izhodi (npr. kakšen nakup v pritličju ipd), ko pa v sredo dobiš pravo tabletko, se znajdeš na zaprtem oddelku v 3. nadstropju KC. Obiskov ni več, smeš samo do kopalnice in VC-ja, ni dovoljeno niti sprehajanje med sobami. V sobah sta navadno dva pacienta, vse sobe imajo TV, na oddelku imajo tudi nekaj knjig, oskrbijo te s križankami in družabnimi igricami (alla domine), seveda si lahko tudi sama prineseš kaj s sabo. Ni pa ti treba nositi s seboj pižam, halje in brisač, ker vse dobiš tam – po terapiji se itak tuširaš dvakrat na dan in vedno vse zamenjaš. Enako velja za krpice za umivanje, na oddelku imajo tudi sušilec za lase. Osebje je zelo prijazno, po želji ti vsak dan dvakrat skuhajo tudi pravo kavo, za vsa vprašanja pa so ti stalno na voljo. Z odpustnico dobiš tudi navodila o ravnanju doma. Kakšen teden do deset dni niso priporočljivi intenzivni telesni stiki – predvsem objemanje otrok, ker se sevanje iz tvoje ščitnice prenaša na drugo osebo. Nekoliko več poudarka je pri higieni (dodatno splakovanje jedilnega pribora, večkratno splakovanje školjke ipd). Verjamem, da to ni prijetno, če imaš majhne otroke, a nekaj dni je le treba potrpeti, ni pa treba pretiravati in se odseliti. Svetujejo, da se v roku enega leta po radiojodu ne odločiš za nosečnost, potem pa naj ne bi bilo več ovir. Nosečnost sama pa je absolutna kontraindikacija za radiojod, saj uniči ščitnico tudi otroku. Radioaktivni jod se kopiči le v ščitnici, zato za druge organe ni škodljiv.
Sama sem bila v sobi z gospo, ki je bila nekaj desetletij starejša od mene. Pravzaprav je izkušnja, ko moraš biti z nekom, ki ga ne poznaš, 24 ur na dan, name naredila skoraj večji vtis, kot sama terapija. Prav velike intimnosti ni, eden drugega posluša tudi ko se pogovarjata po telefonu, a tudi pomagaš in bodriš se med sabo in na koncu se tudi na ta način spletejo prijateljstva. Meni kaže, da terapije ne bo treba ponavljati, ne bi pa nič pomišljala, če bi jo bilo potrebno. Reguliranje delovanja z umetnim hormoni pa je po zdravljenju potrebno, ker ti ne morejo uničiti točno določene količine ščitnice – marsikaj je seveda odvisno od trenutnega delovanja in diagnoze.
Na široko sem se razpisala. Upam, da ti bo kakšna praktična informacija koristna. Verjemi - tista dva trije tedni v resnici izgledajo neskončni, a naekrat ugotoviš, da so minili kot bi trenil, posebno, ker veš, da bo šlo na bolje. Ne poznam nevemkoliko ljudi, ki so šli skozi to terapijo, a za nekaj pa jih vem, da je bilo zelo uspešno. Bi bilo pa dobro, če še katera(i) kaj napiše, saj vem, da je med nami še nekaj radiojodk. Povejte svoje izkušnje – mogoče so drugačne od mojih.

Sabina

P.S: novembra planiramo ponovno srečanje v Mariboru - ne vem sicer od kje si, a če utegneš, se nam pridruži
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ula Sara



Pridružen/-a: 03.10. 2006, 14:16
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2006 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Draga Sabina,
najlepša hvala za odgovor. Moram reči, da si mi polepšala dan! Včaraj sem si že prebrala tvoj post, pa nisem imela niti časa ti odpisat. Hvala, res.
Saj veš, kako je. Še veliko vprašanj imam v zvezi z zdravljenjem, pa sem vsakič, ko grem na ponovni pregled na Polikliniko negativno presenečena (ker se zadeva vedno samo poslabša) in v tistem ozračju marsikaj pozabim zdravnico tudi vprašat. Naprimer to, kako poteka zdravljenje. Saj mi je dala osnovna navodila, nisem pa npr. vedela, da dobiš kapsulo. Meni je npr. rekla, "da me obsevajo" - pod kar sem si predstavljala "klasično" obsevanje (npr. tako kot pri scientografiji ali kaj podobnega). Z zdravnico sem drugače zelo zadovoljna, mi pa ni pojasnila kar nekaj stvari. Saj jo po drugi strani razumem - pač veliko pacientov, vsakemu posebej razlagat (ponavadi) ene in iste stvari... Ampak meni je to novo in jasno, da me malo bega.
Se bom pa pdločila za zdravljenje, saj v končni fazi - kaj mi pa preostane? Vsak dan je slabše. Zadeva vidno napreduje in se je bistveno poslabšala že od letošnjega junija do sedaj, ko sem bila na zadnjem pregledu.
Glede varstva otrok bomo že nekako uredili - malo bo mož doma, malo bo imela moja mama dopust itd. Skratka, po podrobnih razgovorih z možem sva prišla do sklepa, da je kljub majhnim otrokom pač pomembno tudi moje zdravje. Bomo že zdržali tistih nekaj tednov.

Sicer sem pa že bila v bolnici zaradi prirojene napake na ledvicah (tri tedne), pa potem pred tremi leti zaradi meningitisa in borelioze; pa vedno dolgo ob porodu (pri vsakem okrog 8-9 dni), tako da sem bolnišničnega življenja že kar malo navajena, ha, ha.

Sabina, še enkrat hvala. Če ima pa še kdo izkušnjo s tem, pa prosim... še kaj napišite!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ula Sara



Pridružen/-a: 03.10. 2006, 14:16
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2006 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, tako kot sem napisala že malo prej:
v ponedeljek grem na zdravljenje z jodom. Kako bo, vam sporočim po zdravljenju. Lepo se imejte vsi skupaj!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenči



Pridružen/-a: 24.10. 2006, 19:02
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2006 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Držim pesti, čeprav si niti ne predstavljam, kaj te čaka.
V kakšnem slučaju se zdravniki odločijo za to terapijo? sem še bolj nova, prebrala sem pa v tem tednu kup informacij in sem kar precej zmedena. V vsem kar preberem, se najdem.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ula Sara



Pridružen/-a: 03.10. 2006, 14:16
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2006 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je bilo tako, da bi morala že takrat, ko so zadevo odkrili, na zdravljenje z radioaktivnim jodom.
Ampak - sem bila na koncu 3. nosečnosti in to ni prišlo v poštev. Potem sem dojila in spet ni šlo.
Z zdravnico sva se tekom rednih pregledov na Polikliniki domenili, da bom po enem letu prenehala z dojenjem in da potem končno grem na zdravljenje. No in to je to.
Vmes je bilo pa še polno drugih zadev (želela sem si dojiti več kot eno leto), ampak Bog pomagaj, sem ugotovila, da je pač tudi moje zdravje pri tolikšni družini pomembno.

Zdajle bo kriza, ko bom šla. Me kar zvija, ker ne vem, kako bodo otroci, sploh ta mala, ki jasno še ne razume, zakaj me ne bo (z njimi 14 dni zaradi sevanja sploh ne bom imela stika, pa še potem 14 dni omejenega). Glava me boli od skrbi za otroke in ne od tega, če bo zdravljenje uspešno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenči



Pridružen/-a: 24.10. 2006, 19:02
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2006 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor. Vem, da ti je težko zaradi otročkov. naša dva sta že velika, pa bi me zagotovo pogrešala. Ampak otroci so močni, močnejši kot si mislimo in včasih imam občutek, da gredo čez težave celo lažje kot odrasli. (Mogoče pa v resnici kominicirajo z dobrimi palčki, ki se menda nam odraslim nočejo več pokazati
Držim pesti za vse.
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lara



Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24
Prispevkov: 270

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2006 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V teh štirih tednih boš imela dosti časa zase in za razmišljat, ker drugega tako nimaš za počet, ker manj stikov kot maš z ljudmi boljše je za njih. Priporočam da se pogovarjaš z njimi po telefonu, tudi če so majhni, vsaj da slišijo tvoj glas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.