Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




nodozna struma

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
martina27



Pridružen/-a: 04.01. 2007, 09:15
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2007 11:23    Naslov sporočila: nodozna struma Odgovori s citatom

Rada bi imela nekaj odgovorov na svojo bolezen, če bi mi lahko kdo pomagal. Zbolela sem v začetku januarja, in sicer sem imela najprej malo bulo na vratu, nato sem dobila baje vnetje ščitnice jemala sem antibiotik Ceclor, ki pa mi ni pomagal, šla sem na krvne preiskave, kjer so mi imerili vrednost TSH 0,01, T3 5,12, T4 13,04.Bila sem napotena k specialistu na ORL, kjer sem dobila še antibiotik Efloran, ki pa mi je hitro pomagal.

Golša je bila takrat že velika 5x5x4 cm. Na ORL so me napotili na punkcijo, kjer so mi dejali, da so izvidi v redu.
Prejšnji teden sem imela ponovno krvne preiskave TSH 0,03, T3 5,57, T4 13,66. Golša se mi je v tem času zmanjšala, vendar je še vedno opazna. Včeraj sem imela ultrazvok ščitnice, kjer so mi pa poleg te golše v levem režnju ščitnice, ki je sedaj velika 3x2 cm, našli še v desnem režnju ščitnice dva deloma cistična nodusa od katerih večji meri 1.5x1.2 cm, manjši pa 1cm.Tako so mi postavili diagnozo nodozna struma. Sedaj sem dobila še napotnico za endokrinologa.In čez pol leta moram ponoviti UZ.

Mene pa sedaj zanima, če bi mi lahko kdo odgovoril na vprašanja, kakšno bolezen ščitnice torej imam?Ali so ti vozli oziroma nodusi v ščitnici nevarni?Ali lahko ta bolezen vpliva na psihično počutje(anksioznost)? Ali so lahko te hormonske motnje ščitnice povezane z vnetji (angine) in pa z izostankom in neredno menstruacijo.Če kdo ve kakršen koli odgovor na moje vprašanje se mui že vnaprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Barbara



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 09:42
Prispevkov: 373
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2007 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živijo,

iz napisanega nisem razbrala, za kakšno vrsto nodozne golše gre. Predvidevam, da gre za gomolj, ki je malo podivljal.... imaš kar nizek TSH (mogoče gre pri tebi za hipertirotično nodozno golšo???)
Nodozna golša (gomolji) je lahko evtirotična - deluje normalno, hipotirotična - deluje premalo, ali hipertirotična - deluje preveč.

Pri nodozni golši lahko gre za:
benigen tumor
maligen tumor ali
krvavitve.

Če pride v gomolju do krvavitve, se na tem mestu naredi cista oz. luknja. Meni so s punkcijo kri potegnili iz gomolja, tako da se zdaj bula ne otipa več (upam tudi, da se mi ne bo ponavljalo). Se pa rado ponavlja, ob naporih, lahko le s kihanjem sprožimo ponovno krvavitev....... zdravljenja razen operacije ni, začasne rešitve pa so punkcije.

Telesni znaki hipertiroze (če gre pri tebi za hiper. nodozno golšo) so zelo podobni anksioznosti: povišano potenje, slabo prenašanje toplote, tresenje, izguba tel. teže ob enakem ali večjem apetitu, pospešena prebava ali driska, povišan utrip srca in druge motnje srčnega ritma, srčno popuščanje, utrujenost, mišična šibkost, pičla ali osotna menstruacija.

V primeru, da pride pri hipertir. nodozni golši do povečanega Tg, posumijo na papilarni karcinom ščitnice (maligen tumor).

Stres....tega hudiča pa se izogibaj ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.