Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




operacija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucaluca



Pridružen/-a: 12.03. 2007, 11:18
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2007 11:30    Naslov sporočila: operacija Odgovori s citatom

v januarju so mi odstranili ščitnico. Kasneje je bilo ugotovljeno, da so je bil poškodavan živec glasilke. Sedaj imam podobne težave kot pred operacijo: hitro sem utrujena, se potim, težko diham.....
Specialist je povedal, da je to zaradi mirovanja glasilke in zmanjšanja dihalne poti. Tudi sicer se navajam na življenje po operaciji in mi je vse popolnoma neznano.
Ali je imela morda katera enak slučaj. Kako naprej?
Hvala za odgovor.
_________________
IVANA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Barbara



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 09:42
Prispevkov: 373
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2007 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živijo Ivana,

upam, da se ti bo katera oglasila s podobnimi težavami. Kar se pa tiče potenja in slabega počutja pa je morda tudi zaradi tega, ker se ti telo navaja na nov ritem dodajanja hormonov telesu. To pa vemo, da ni čez noč boljše.

Ali te lahko vprašam, zakaj si bila operirana?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mango



Pridružen/-a: 12.01. 2007, 20:22
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2007 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivana, jaz sem bila operirana decembra in sem tudi imela poškodovan živec, tako, da en mesec in pol skoraj nisem imela glasu. Pojavil se mi je, lahko rečem kar čez noč. Čeprav že dalj časa čisto normalno govorim, pa me govorjenje še vedno utrudi.

Kar se potenja tiče, pa nisi napisala, koliko si stara. Moja soseda je bila operana pri petdesetih in je istočasno izgubila menstruacijo in ni imela nobenih menopavznih problemov, jaz pa sem po letih tudi tam nekje. Vročina me je zdelovala že prej in me sedaj tudi, čeprav se mi zdi, da redkeje. Sama sem precej manj utrujena kot prej, če se pa česa lotim, sem takoj zadihana. Sem tole malo čudno napisala. Pred operacijo sem veliko spala popoldan, zdaj pa ne, zmatra me pa vsako fizično delo.

Po mojem pa ta operacija ni čisto tako, kot sem jo jaz v začetku vzela. Greš v bolnico, drugi dan domov, kakšen dan malo odležiš, pa misliš, da si dobra. Verjetno je potrebno kar nekaj časa, da se telo stabilizira.

Kaj si mislila s tem, da imaš dihalno pot zmanjšano, ker jaz sem šla prav zaradi tega na operacijo, ker sem zaradi pritiska ščitnice težko dihala.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucaluca



Pridružen/-a: 12.03. 2007, 11:18
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2007 17:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore.
Res sem pomanjkljivo napisala podatke glede svoje starosti in razlogov za operacijo. Stara sem 53 let. Težave z ščitnico imam že od 30 leta dalje. Takrat so mi opravili prvo punkcijo (infarkt ščitnice). Potem mi je začela rasti golša (notranja). Potem so mi še dvakrat opravili punkcijo zaradi krvavitve in gnojne vsebine, ki je pokazala tudi degeneracijo tkiva ščitnice. Zaradi težav z dihanjem in pojava večjega števila gomoljev, ki bi lahko postali rakasti, so se odločili, da je potrebno ščitnico odstraniti. Težave so bile tako kot jih imamo vse: težko dihanje, nespečnost, nervoza, utrujenost, potenje……..

Glede menopavze pa v bistvu nisem imela težav. Pri 40. letih sem ostala brez menstruacijo, zato sem 8 let jemala hormonske tabelete (trisekvens). Potem mi je menstruacija izostale tudi ob teh tabletah, močnejših nisem hotela jemati in sem nehala s tabletami in menstruacijo.

Kar pa se odstranitev ščitnice in težav z dihanjem tiče pa tole: nekako po 14 dnevih se mi je zdelo, da pa bi že lahko kaj postorila v stanovanju. Bolj sem se trudila manj sem bila uspešna. Utrujena preveč, dihala pa sem slabše kot prej. Sem šla na kontrolo za grlo, kjer je bilo ugotovljeno, da je poškodovan živec, torej se mišica glasilke ne odpira, kar pomeni, da zapira del dihalne poti (glasilki se namreč pri govorjenju zapirata in odpirata (ŢÜ), če si zamisliš, da je oklepaj sapnik, puščici pa glasilki), kar se pri meni ne dogaja. Torej imam samo polovico dihalne poti. Nekako takole ( Ü);

Sicer sem bolj hiperaktivne sorte, zato me tale utrujenost in težave z dihanjem precej motijo. Zlasti ponoči, ko ne morem spati. Tudi sicer me pri naporu koža kar žge, ne morem pa reči, da se potim v dobesednem smislu – imam občutek, da mi iz por uhaja bolj maščoba (ko bi vsaj), ne pa voda. No toliko kot pojasnilo, morda bom nekoliko več izvedela ob prvi kontroli na Polikliniki.

Lep dan vsem
_________________
IVANA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Mar 2007 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se tiče potenja: Koliko pa je od tega, ko si nehala s tabletami in menstruacijo lucaluca ? Meni je leta 2000 prvič za en mesec izostala menstruacija in ginekologinja mi je rekla, da "se bo počasi začelo".. potem sem imela KT in seveda me je to vrglo v meno kar čez noč.In sedaj smo 2007, in se mi še vedno zgodi, da koža žge, kot bi bila opečena od sonca, da se potim.

Kakšnih večjih problemov z meno nimam - sem mislila tudi jaz. Ker sem se tako odločila, da jih ne bom imela :) In se tudi ne sekiram.

Potenje - včasih kar šprica iz tebe - ponoči, podnevi... kot bi odprl pipo .. je zaščitni znak mene, ki ga imajo tudi druge moje prijateljice, ki jim s ščitnico prav nič ne fali.
Občutek, ko te preplavi vročina - kar veš kdaj bo prišlo - koža žge kot bi se opekel na soncu - in potem kovter dor, kovter gor.... srce začne razbijati, tiščati, potem ti postane vroče... in potem si mokra kot bi te polili... jaz sem imela pri sebi brisačo, da sem si jo dala na povšter in da sem se brisala z njo po obrazu ponoči... pa podnevi...
In resnično imajo to tudi prijateljice, ki so sicer totalno zdrave.

Prej, po odstranitvi ščitnice se mi je to tudi že dogajalo, a v bistveno bolj blagi obliki. Vedno sem se šalila, da še opazila ne bom , ko bom v meni... Pa sem... :)
Potem pa so tu še boleči sklepi, mišice, utrujenost... vse zelo podobno boleznim ščitnice in res je težko vedeti, kaj je od česa...

Mislim, da si moramo glede teh stvari pomagati kot je za vsako stvar posebej najbolje. Tablet moramo namreč jemati toliko kot nam pokažejo krvne preiskave, tablete so mus. Ravno danes sem bila na kontroli in sem slišala, kako je zdravnik nekomu razlagal, da on ne more in ne sme drugače, kot da se ravna po laboratorijskih izvidih, ker so zanj edini merodajni glede količine tablet. In verjamem, da je res.
Torej se moramo s stranskimi učinki spopadati drugače.

Pri potenju in žganju kože izredno pomaga prehrana. ČE se s prehrano "shladiš " - JIN prehrana, je stvar bistveno boljša. Glede sklepov so spet druge poti - jačanje mišic, ogrevanje, hlajenje, masiranje, kreme itd... kakor pač katera pogrunta. Meni je tudi tu BISTVENA prehrana...
Če bom jedla recimo govejo juho ali meso, tudi bučke (!!!!???) in določene druge reči, me bodo boleli... Tu bi se dalo še ogromno napisat :)

Pa uravnavanje telesne energije - joga, shiatsu, tibetanci itd...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.