|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
talari
Pridružen/-a: 06.06. 2006, 15:14 Prispevkov: 3 Kraj: Rače
|
Objavljeno: 13 Jul 2006 11:08 Naslov sporočila: Nejodirana sol |
|
|
Zdravo
Zanima me, kje se lahko kupi nejodirana sol, in na splošno nekaj o njeni uporabi?!
Hvala,
talari |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabrina
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46 Prispevkov: 975 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 13 Jul 2006 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla; samo na hitrico - "Tradicionalna sol", nejodirana : . Dobiš jo v BOLJŠIH trgovinah - v mojem kraju sem jo dobila na začetku, sedaj pa ne več . Sicer pa je v stari Ljubljani trgovina, v kateri prodajajo izdelke s solin.
Kar se tiče uporabe - čisto tako, kot jodirano sol.
Imajo pa tudi himalajsko sol - zdi se mi, da tudi v Sanolaborju, drugače pa v trgovinah z zdravo prehrano. _________________ sABrINA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica1
Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12 Prispevkov: 115 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 13 Jul 2006 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sama uporabljam bodisi Zdravo sol, bodisi sol iz Sečoveljskih solin....v glavnem glej na to, da ne bo jodirana (torej tudi morska sol v trgovini odpade)....Dobiš jo v vsaki trgovinici z zdravo prehrano....ali pa v Piranu, kjer imajo svojo trgovinico.... Greš lepo na izlet proti morju, se mimogrede okopaš, kupiš 20 kg soli in združiš prijetno s koristnim....
Jaz sem povzela tudi to navado, da jed, ko jo kuham sploh ne solim več, ampak šele takrat, ko je na krožniku oz. ko se odstavim lonec, da se hrana malo pohladi....Tako bi naj ne uničili koristne snovi, ki jih sol sama vsebuje.
Torej, sol + začimbe vedno na koncu....da bomo imeli od njih tudi koristi...Pa še to kar vemo vsi, hrano s kuho čimmanj ubijati-uničevati....zelenjavo kuhati na pari, meso na hitro popečemo....se pravi, manj kot kompliciramo z njo boljša je.... :D
Pa dober tek!!!!! : |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabina
Pridružen/-a: 16.06. 2006, 21:29 Prispevkov: 27
|
Objavljeno: 13 Jul 2006 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Res sem na tem področju nekoliko bosa - ampak zakaj nejodirana sol? Ali ne vodi to počasi k večanju žleze in rasti golše?
Sabina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabrina
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46 Prispevkov: 975 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 14 Jul 2006 07:24 Naslov sporočila: |
|
|
.Oj, Sabina; zato, ker dokazano škoduje tistim, ki gostimo Hashimota .
Škodi pri avtoimunskih oboljenjih ščitnice. Lahko povem iz izkušenj, da sem se po mesecu dni jemanja nekih alg (morskih) počutila kot bi bila zombi. Pol mi je pa vžgalo, da je to to .
Sicer pa sem zdaj zombi že kar brez alg _________________ sABrINA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Neva
Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57 Prispevkov: 1472 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jul 2006 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred leti prenehala s soljo zaradi ledvičnih težav. Pomagalo je in bila sem vesela. seveda sem spila tudi enormno velike količine vode. Vendar ne pretiravajte! Mislim, da sem si malo škodila zaradi prevelikega odplavljanaja elektrolitov. Vendar stanje se je izboljšalo, doklaer na žurkah (ali po njih) nisem ugotovila, da pršut, šunka, salame, siri, itd niso zame. Enostavno nervozna sem se počutila, koža je bila razdražena, kudi srbeča. Potem sem začela spet piti vodo in sem se umirila. To sem ponovila večkrat, tako, da zase trdim, da je to, to.
SEm pa na pregledu omenila, da že nekaj let ne uživam soli in prosila za odgovor, pa menda to ne vpliva na nas.
Povejte svoje iozkušnje. _________________ Nevenka
Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ariadna
Pridružen/-a: 27.06. 2006, 11:54 Prispevkov: 13
|
Objavljeno: 16 Jul 2006 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
...
Nazadnje urejal/a Ariadna 08 Feb 2009 00:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabrina
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46 Prispevkov: 975 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 16 Jul 2006 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sol sama (NaCl) na nas res nima vpliva (razen morda da še bolj zadržuje vodo v telesu), tisti, ki nam nagaja, je jod. _________________ sABrINA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zeleno2zeleno
Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02 Prispevkov: 52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Jul 2006 10:18 Naslov sporočila: Prehrambeni dodatki |
|
|
Nejodirana SOL:
jaz vidim nejodirano sol kot prehrambeni dodatke kot je podobno kot ce bi lekarni kupil Vitamin C ker mi ga kao manjka ker uzivam neuravnotezeno prehrano .
Torej nekaj mi v osnovni prehrani ne stima in to resim s prehramebnim dodatkom.
Za vsak prehrambeni dodatek pa velja da ima dva konca .
Eden konec je da deluje s svojim namenom ce ima podlago dobro to pa je zopet taksna prehrana ki predpostavlja da bo vedno ta prehramben idodatek upravicen. Torej ce uzivamo sol zato da nam bo neko zivilo po okusu uzitnejse ker nam sicer ni ( recimo meso nam ni uzitno neslano ) potem to ni normalno ampak je to odvisnost ki jo pac placamo s kaksno boleznijo morda
celo problemom scitnice.
2. Ce grem eden nivo globlje oz v detajle
Torej ne morem brez soli, sem odvisen od nje...in sedaj
imam problem jodirana sol.
torej na nek prehrambeni dodatek ki smo ga ze zaceli jemati ker smo ze prej delali napako smo sedaj dali se eden prehrambeni dodatek ker se vedno ni nekaj stimalo v nasi prehrani in smo navadno sol spremenili v jodirano sol. Seveda kot je problem nase prehrane vedno jemljemo prehrambene dodatke zato ker vidimo samo kaj se zgodi z dodajanjem nikdar pa ne pomislimo kaj so slabe posledice oz. kaj moramo zaradi tega odvzeti. Tako je z jodom. Je resil eden problem odprl pa drugega.
Nikakor da pridemo do resitve. To je tako kot bi otrok odprl uro jo malo sruafal sedaj pa jo mora sestaviti da jo bo dalje uporalbjal in nikakor ne gre vedno samo nekaj spreminjas dodajas in zmisljas nove in nove prehrambene dodatke da popravis stranske efekte prejsnih prehrambenih dodatkov
3. No to je bila sinfarija kaj pa je resitev?
Ocitno je da s temi rpehrambenimi dodatk isi samo kompliciramo zivljenje navidez se pocutimo placamo pac v ceni odvisnosti in posredno se nekaj
v kaksni novi tegobi ker je ta prehrambeni dodatek odgovoril samo izolirano na tocno dolocen problem.
Ja v tej zgodbi ki smo jo ze vsi dali skozi: bolani, sportniki, utrujeni, ...odvisni od tega ali onega...jaz vidim samo eno:
Zaceti poenostavljati zivljenje in v tem primeru torej prehrano.
Poenostavljati pomeni iti na vedno bolj izvorne urovine
( idealno bi verjenot bilo iz zemlje ali drevesa ali zraka direktno v usta oz. dihala ). Ker idealnega ni pa se temu priblizevati po svojih moceh.
Vsak korak blizje temu pomeni kaksno ozdravitev ali biti blizje bistvu in poslanstvu zdravja.
Ce to prevedemo na scitnico ali na hipotiroizem:
- ce clovek lahko ima zivljenje kjer lahko doma nejevoljno poseda in lezi in meditira kaj je sploh njegov namen potem ni potrebno delati komplikacije iz prehrane in sporta pac zivi in vzame ker pride
- ce pa zeli biti ustvarjalen vsled vseh negativnih energij okoli nas se moras opremiti znati obvladovati se odzvati: prehrana, gibanje...ce nisi opremljen pa si tarca bolezni in hitrih resitev ( prehrambeni dodatki , hitre in ucinkovite medicinske storitve , zdravila ki so tujki za nase telo ki sicer resujejo zacasno ali dolgotrajno nek problem ampak povzorcijo problem kje drugje... )
Tezko je ampak mislim da se da...samo postopoma in premisljeno in prijazno do telesa....telo je svetisce nase duse...kaj so potem zleze z notranjim izlocanjem ( prizgane svecke v tem svetiscu ??? heheh )...
Naj nam bo danes urejen in tekoc uspesen dan ter predvsem prijazen do nasega telesa mar ne? Hehehhe |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mojca
Pridružen/-a: 15.08. 2006, 08:34 Prispevkov: 19
|
Objavljeno: 18 Avg 2006 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tale nejodirana sol pa tudi meni nikakor ne da več miru.
Ravno včeraj mi jo je prinesla prijateljica, ki že 10 let zelo zdravo živi in ves ta čas uporablja samo nejodirano sol. Upam, da bo tale sol pomagala in da se bo poznalo tudi na počutju. Vedno sem imela zelo rada sol in vse jedi kar precej zasolila. Res vprašanje, če si nisem tudi s takšnim načinom prehranjevanja prislužila tale moj hipo.
Sicer pa sama vem, da je tale bolezen skupek večih dejavnikov, ki so dali krasne pogoje za razvoj bolezni. Večji del je prispeval stres, tale sol je pa verjetno tudi malo pomagala in dodala svoj prispevek.
Moram rečt, da se trenutno počutim odlično, v primerjavi s počutjem pred tremi meseci, ko še nisem jemala Eutyrox-a. Pa vsak dodatni delček še boljšega počutja nikoli ni odveč.
A je kdo od vas občutil razliko po nekajmesečnem soljenju hrane z nejodirano soljo?
Mojca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tina
Pridružen/-a: 23.05. 2006, 13:36 Prispevkov: 187 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2006 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Sama se že dalj trudim, da uporabljam čim manj soli, tako da o razliki ne morem govorit. Sem pa našla v Intersparu nejodirano sol, ki pa je groba in bolj rjavkasta, kar pa me ne moti.
lp
Tina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabrina
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46 Prispevkov: 975 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 18 Avg 2006 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Tdi jaz, če mi le uspe najti jo, kupim nejodirano.
Počutje pa se mi najbolj popravi, ko se umirim. Samo kaj, ko je to takooo težko _________________ sABrINA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mojca
Pridružen/-a: 15.08. 2006, 08:34 Prispevkov: 19
|
Objavljeno: 18 Avg 2006 16:13 Naslov sporočila: |
|
|
Pa smo spet tam. Začetek in konec težav. Ravno berem knjigo z naslovom Do odpornosti z glavo.(avtor: Dr. Alojz Ihan) Podrobno razlaga povezavo med čustvi, stresom in imunostjo. Branje, ki ga priporočam!
Kar si vedno dopoveduemo: vzeti si čas zase.
Pozdrav!
Mojca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Neva
Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57 Prispevkov: 1472 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2006 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Mojca,
saj veš, da imamo vse dobre želje, da bi prebrale to in ono, a žal ne gre. Nam lahko kaj več napišeš na forum o tej knjigi. Kakšen stavek, ki ti je posebej šeč. Tako bomo skupaj utrjevale temo. Lepo prosim. _________________ Nevenka
Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
čebelica
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:46 Prispevkov: 54
|
Objavljeno: 22 Avg 2006 08:58 Naslov sporočila: komentar na članek? |
|
|
Ščitnica in jod
Ščitnica lahko deluje preveč, premalo, ali pa se poveča. Ob spremenjeni aktivnosti, žleza izloča več oziroma manj hormonov, kar se odraža na celotnem organizmu. Ob pomanjkanju joda v hrani, pa se žleza poveča. Poveča pa se tudi ob vnetjih in zaradi različnih strumogenih snovi, ki jih v organizem vnašamo s hrano ali zaradi prirojenega defekta v biosintezi hormona ščitnice. Tako se postopoma razvije golša. Pri preslabem delovanju danes zdravimo premajhno aktivnost s sintetičnimi oblikami hormonov ščitnice, pri prevelikem, pa zaviramo aktivnost z zdravili, radioaktivnimi izotopi ali z operacijo.
Pomen joda v prehrani so spoznali že zelo zgodaj. Jod je halogeni element, in se v naravi nahaja kot elementarni jod ali kot spojina. Najpogosteje je vezan z natrijem ali kalijem. Le spojine so topne v vodi. Padavine izpirajo jod in ga odnašajo v morja in jezera. Tako se v naravi nahaja največ elementarnega joda v morski vodi, v zraku ob morski obali, prav tako pa je povečana koncentracija joda v rastlinah, ki rastejo v bližini morske obale. Jod kopičijo nekatere morske alge, veliko pa se ga nahaja tudi v ribah, in ostalih morskih sadežih. Nekatere soli vsebujejo veliko joda, vendar se ga s tehnološko predelavo soli veliko odstrani.
Že v staro Kitajski medicini so priporočali uživanje pepela morskih alg ( peto stoletje pred našim štetjem). Tako se je času cesarja Shen-Nunga priporočalo, da je pepel alg uživala cela vladarska družina. Golšavost so opisovali tudi Egipčani, stari Grki, Arabci a tudi v srednjem veku ni bila prezrta. Iz zapiskov starih Rimljanov je razvidno, da so poznali golšavost v Alpah in so jo povezovali s kvaliteto vode. V Evropi so cenili sol iz Tassilovih rudnikov v Hallu, saj je bila zdravilna, v Južni Ameriki pa so Inki priporočali uživanje rumene soli iz njihovih solnih rudnikov. Pozneje je nemški znanstvenik, ki je raziskoval življenje Indijancev v Južni Ameriki Humboldt (začetek 19 stoletja) ugotovil, da ta sol iz Andov vsebuje veliko joda.V začetku 19 stoletja, točno 1811 je odkrit elementarni jod. B Courtois, ki ga je odkril, ga prvi poveže z obolenjem ščitnice, in s povečano golšavostjo v posameznih področjih. Povečano golšavost so opazovali predvsem v gorskih predelih, kjer se je zaradi erozije jod izpral iz zemlje. Tako je padla tudi vsebnost joda v rastlinah in živalih, ki so jih ljudje uživali kot hrano, uživali pa so sol iz kamenih rudnikov, ki vsebuje le malo joda.
Tako so sredi 19 stoletja pričeli z raziskavami golšavosti najprej v Švici in Avstriji. Prvo dodajanje joda v prehrano, pa so pričeli Francozi. Zdravljenje z jodom je najprej uvedel v Franciji Prout 1916 leta, v Bernu Coindent, v Ženevi pa Staub 1820 leta. Prvo jodiranje soli je priporočal Boussingault 1831 leta, 1849 pa je Francoska akademija znanosti priporočila jodiranje soli s 100 mg KJ na kg soli. V začetku so dodajali te prevelike količine joda, kar je imelo za posledico precej škodljivih stranskih učinkov.
Jodirano sol so priporočali predvsem ljudem, ki so živeli v endemičnih področjih, torej v predelih, kjer je bila razširjena golšavost. V teh predelih so zabeležili povečano število različnih obolenj, ki so bila vsa povezana z razvojen organizma. Otroci so zaostajali v rasti, bili so tudi umsko nerazviti, pogost je bil pojav kretenizma.
Zato so države uvedle obvezno jodiranje soli. Med prvimi, ki je to uvedla v praksi je bila Avstro Ogrska (1864 leta). Problem golšavosti s komplikacijami v razvoju so bili pogost pojav na področju centralnih Alp. To so bila predvsem področja v notranjosti v predelu visokih gora, v zaprtih dolinah, a tudi na področju Balkana – Dinarsko pogorje.
Te aktivnosti so zastale po prvi svetovni vojni, tako da je leta 1928 v Bernu sklicana konferenca o jodiranju. Predpisana so pravila o jodiranju, saj se je spoznalo, da jodiranje vode, kruha, ali sladkorja ni enako učinkovito kot jodiranje soli. Jod je tudi hlapen, in iz vode in sladkorja hitreje izhlapeva kot iz soli. Večina držav danes uporablja za jodiranje soli jod v obliki kalijevega jodida (KJ). Od 1930 se je soli dodajalo 5 mg KJ na kg soli. Pri nas je bila to praksa vse do 1955 leta, ko se je količina dodanega joda povečala na 10 mg na kilogram soli.
Jod in sol
V tehnologiji jodiranja soli sta uporabni dve metodi; suha in mokra. Po prvi se v posebnih strojih meša KJ s soljo, pri drugi pa se škropi sol na tekočem traku z raztopino kalijevega jodida. Danes se pri nas dodaja 10 mg KJ na kilogram soli, v tropskih deželah pa kalijev jodat (KJO3). Pri nas je obvezna uporaba jodirane soli tudi za prehrano živali.V nekaterih državah so te količine nekoliko višje, v drugih pa jodiranje sploh ni obvezno.
Naravno pridobljene soli iz morja ali solnih rudnikov, vsebujejo različne količine joda, v različnih oblikah. S prečiščevanjem soli se ta količina zelo zniža, zato se priporoča uživanje polnovredne soli. Za normalno delovanje organizma človek potrebuje 35 do 50 mg soli letno kar je približno 80-100 mikro gramov joda dnevno. Jod se resorbira v prebavnem traktu, po krvi potuje v žlezo ščitnico, kjer se v celicah veže na beljakovine. Tvorbo hormona nadzira hormon TSH in možganski center v hipotalamusu.
Delovanje hormona sem že opisal, menim pa, da je pomembno, da opozorim, da nekatere snovi zavirajo normalno delovanje ščitnice. Tem snovem pravimo strumogene snovi. To so posamezne umetne kemične sestavine, ki se uporabljajo tudi kot zdravila. Snovi naravnega izvora pa se nahajajo v številnih rastlinah. Poznano je, da so krave, ki so se pasle po travnikih kjer so rasle rastline poznane kot zeljnice iz rodu Brassica, povrgle nenormalno razvita teleta. Z raziskavami so ugotovili, da te rastline in nekatere vrste zelja, redkvice in še druge rastline vsebujejo veliko snovi, ki zavirajo delovanje ščitnice in povečujejo nastanek golše. Prisotne so predvsem v sveži rastlini, s kuhanjem pa razpadejo.
Prisotne so tudi v soji in sojini moki, kjer pa delujejo nekoliko drugače. Tako se priporoča, da se pri pripravi jedi iz soje, soja termično obdela. Danes so tako ogroženi predvsem jedci presne hrane, zlasti če ne uživajo dovolj soli. Na presnojedce prežijo še druge nevarnosti.
Termična obdelava hrane je koristna. Uniči številne klice, spremeni pa tudi različne snovi, ki postanejo aktivne šele po kuhanju ali dušenju. Kot primer naj navedem samo paradižnik. Z dušenjem paradižnika se tvori posebna snov likopen (prisotna je v paradižnikovi mezgi, v surovem paradižniku je ni), ki zmanjšuje možnost mutacije celic in se priporoča moškim, ki imajo težave s prostato.
Na drugi strani pa priporočamo uživanje rib. Najpogosteje se priporočajo sardele, skuše, losos.. (1- 2 krat na teden). Ribe, ki živijo po več let kopičijo v svojem sicer kvalitetnem mesu težke kovine, zato priporočamo uživanje teh, le občasno. Tudi rastline kopičijo jod. Veliko ga je v špinači, ohrovtu, koruzi, polnovrednih žitih, jabolkih in hruškah. Količina joda v teh rastlinah lahko zelo niha, saj je odvisna od joda, ki se nahaja v humusu.
Največ joda pa je v morskih algah. Alge kopičijo jod in se zato in zaradi drugi mikroelementov in beljakovin priporočajo kot dodatek k hrani. Najbolj poznane in uporabne za kuhanje in pripravo jedi so alge: Arame, Kombu, Wakame, Hiziki, Nori;.. a tudi alge Algea, Chlorela in Spirulina vsebujejo precej joda. Alge dodajamo kot začimbo prikuham, omakam in predvsem zelenjavnim juham. Po različnih receptih Japonske kuhinje se pripravljajo tudi kot samostojna jed. Nekatere so pripravljene tako, da jih lahko uživamo tudi v obliki tablet.
Ob rasti in povečani fizični aktivnosti a tudi v času rekonvalescence, se poveča potreba po vitaminih, mikroelementih a tudi po jodu. Zelenjava in sadje, ki rastejo hitro na osiromašenih tleh vsebujejo premalo mikroelementov in vitaminov. Nekateri dodatki hrani, ki vsebujejo vitamine in mikroelemente, vsebujejo tudi jod. Preparat ABC vsebuje nekoliko več joda, kot je predpisana dnevna doza (RDA) in ga priporočamo športnikom z velikimi obremenitvami. Nam z vsakodnevnimi obremenitvami pa zadostuje že 1 tableta mineralno vitaminskega kompleksa Full Spectrum ( BIOTOP) dnevno.
Za vsakodnevno uporabo v gospodinjstvu priporočamo uporabo polnovredne morske soli, kateri je dodan tudi jod, saj se v takšni soli nahajajo tudi drugi, organizmu koristni elementi. Danes se pri zdravljenju nekaterih obolenj ščitnice priporoča sol z višjo vsebnostjo joda. Če kupujemo sol za pripravo jedi, izberimo grobo zrnato, saj takšna v svoji kristalni strukturi ne zadržuje samo več joda, ampak ga zadržuje tudi dlje.
Prim. J.Tasič |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|