Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ozdravljena
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
30daisy



Pridružen/-a: 02.04. 2007, 12:08
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2007 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Lenča.

LAhko delim še eno izkušnjo oz. mnenje z vami. Da mi je s pomočjo spremembe mišljenja uspelo, da je izginil psevdotumor iznad očesa, najbrž avtoimunskega izvora, mi še vedno daje motivacijo tudi za ozdravljenje ščitnice.
V trdni veri, da se da kaj narediti, sem 1x že poiskala pomoč zdravnika, celo magistra, ki se sedaj ukvarja s tradicionalno kitajsko medicino. Dejal je, da je normalno, da ščitnica ob dodajanju hormona propada - saj ji ni treba toliko delati. In to je to kar naj bi ti zdravniki, ki jim ni ne vem kako mar, tudi radi dosegli - naj ščitnica propade, pa umetno dodajamo hormon in je vse ok. Sedaj so mi jasne besede tirologa: da se bo ščitnica z leti zmanjšala in ne bom več čutila tiščanja, cmoka...

S takim pristopom k zdravljenju se ne morem sprijazniti.
Kot pri psevdotumorju, ko se nisem pustila zdraviti s kortikosteroidi (ki lahko puščajo strašne posledice - prijateljica je morala v 6. mecu splaviti - kalvarija, ki si je ne znam predstavljati!!!!), tudi sedaj nisem delala po napovedih zdravnika. A ne brez njihove vednosti - kot sem že pisala, sem dozo hormona prepolovila in moja ščitnica že leto dni prav lepo dela tudi tako. Če grem na večjo dozo, bo ščitnica postala, kot pravite, atrofirana... Ne dam se, še vedno imam upanje!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 28 Apr 2007 19:31    Naslov sporočila: Previdno! Odgovori s citatom

Malce sem se zdrznila, ko sem prebrala, da bi "zdravniki, ki jim ni ne vem kako mar, tudi radi dosegli - naj ščitnica propade, pa umetno dodajamo hormon in je vse ok". Hm, moje izkušnje so povsem drugačne. Zdi se mi, da zdravniki zelo neradi predpišejo ščitnične hormone celo takrat, ko simptomi kažejo na pomanjkanje, TSH je pa kar nekako v mejah. Mislim, da zdravnikom ni ravno do tega, da bi nam delali škodo, stvari pa niso tako zelo raziskane in dokazane, da bi se človek mirno zleknil v naslanjaču in vse primere reševal na enak način. No ja, tisti, ki se ravnajo samo po TSH-ju, so si že olajšali delo, kolikor se je dalo. In večina teh je zelo trdno prepričanih, da imajo prav. Če pride k njim pacient, ki si je dovolil preizkusiti še kaj drugega, običajno odreagirajo užaljeno, vzvišeno, ne da bi trenili z očesom so pripravljeni boljše počutje pripisati placebo učinku oz. take paciente kar povprek označijo za hipohondre, ki jim zgolj kradejo dragoceni čas. Tako je pač moje videnje, nimam pa seveda nič proti, če bo še kdo napisal kaj drugega. Dobra stran foruma je tudi v tem, da napišemo čim več različnih idej in drug drugega vzpodbujamo k razmišljanju.

Ni se lahko sprijazniti z jemanjem zdravil do konca življenja. Ampak še težje se je sprijazniti z bolj ali manj hudimi bolečinami do konca življenja. Glede tega smo najbrž vsi enotnega mnenja. Vsak ima pravico do soodločanja v procesu zdravljenja, to sicer vemo vsi, ampak včasih je zdravniku težko reči: "Tega pa ne želim jemati...". Nikdar ne moremo zagotovo vedeti, kako bi bilo, če tega in tega ne bi vzeli, potem, ko smo si z jemanjem "zdravila" že naredili škodo, pa je seveda lahko zvračati krivdo ravno nanj. Običajno je take stvari zelo težko dokazati. Vemo pa, kako se počutimo, če tega ne vzamemo in če vztrajamo z očitnimi simptomi pomanjkanja ščitničnih hormonov tedne, mesece, leta..., bi bilo zelo narobe misliti, da si s tem ne delamo škode. Dlje ko hipotiroza traja, več posledic bo, morda bodo postale celo trajne in bo zaradi njih življenjska doba bistveno krajša, kot bi sicer bila. Ščitnični hormoni so zelo pomembni, vplivajo na delovanje vsake celice v organizmu, zato je treba dobro premisliti, ali je prav odkloniti zdravljenje, ali zmoremo reševati probleme na drugačen način in ali z alternativno terapijo resnično dosegamo rezultate - če se stanje ne popravlja, je po mojem mnenju vsekakor bolje jemati tiroksin. Ni vse izgubljeno, ko človek enkrat jemlje hormone. Na začetku se zaradi dodajanja hormona od zunaj ščitnica res malo zmanjša, vendar obstajajo raziskave o tem, da je možen tudi obraten proces po prenehanju jemanja nižjih odmerkov. Vsekakor je vse odvisno od resnosti obolenja, od tega, kako zelo so simptomi izraženi. Med nami so pač velike razlike. Nekateri smo izkusili stanje, ko je prehoditi 100 m skoraj misija nemogoče, drugi so samo še malo bolj utrujeni kot zdravi ljudje. Posploševati je zato povsem neprimerno. Vsak pa sam nosi odgovornost za svoje zdravje, sam prenaša svoje bolečine in ima tudi pravico narediti tisto, kar se njemu zdi najbolj prav. Tudi v čudeže je prav verjeti. Ker se včasih vendarle zgodijo Smile.

Naj dodam še mojo izkušnjo. Potem ko sem dobila tiroksin sem porabila 3 leta, da sem se pobrala. Zdelo se mi je, da mi gre zelo dobro, kljub temu, da sem morala zelo paziti, kaj jem, ker sem imela vnet želodec (kasneje se je izkazalo, da je poln bakterij H.P.) in kljub temu, da mi je ostalo kronično vnetje sinusov in žrela. Na to, da mi srce ni tolklo čisto normalno, sem se tako že navadila, ker ne pomnim, da bi bilo kdaj drugače. Imela sem pa TSH čisto malo pod spodnjo mejo. Tako zelo sem bila zadovoljna s svojim stanjem, da sem prišla na idejo, da bi začela zmanjševati odmerek tiroksina. Ja, sanjala sem o tem, da bom zmogla svoje probleme reševati drugače. Zdravnica se je z mojim predlogom strinjala in mi je predpisala za četrtino zmanjšan odmerek - iz 100 ug na dan na 75. Po skoraj dveh mesecih so se začele blage bolečine v hrbtu. Ignorirala sem jih. Potem sem vedno slabše prebavljala hrano, imela vedno več trzljajev oz. že kar krčev po mišicah, vedno bolj me je bolel vrat. Sistem je naglo popuščal, TSH je najprej narasel na 2.5, potem je pa padal. Zdravnike sem spraševala, če je vzrok za propadanje v tistih manjkajočih 25 ug tiroksina na dan. Pa so vsi vztrajno ponavljali, da je TSH povsem v redu. Na žalost sem jim verjela 10 mesecev, konec koncev bi res lahko bilo kaj drugega in moji simptomi niso bili povsem tipični za hipotirozo. Potem je vendarle tirologinja predlagala, da poskusim višji odmerek. Delovalo je, ampak od tega je minilo že več kot 6 let, jaz sem pa še vedno do vratu v težavah. In še vedno vsi gledajo moj TSH, jaz imam pa rezultate (samoplačniške!) z znižanim fT4 in TSH-jem sredi "normalnega" območja.

Nisem se tako zelo razpisala, da bi koga strašila oz. mu jemala pogum. Želim samo povsem jasno sporočiti, da je treba vse, kar preberemo in kar slišimo, vrednotiti z veliko mero kritičnosti. Še tako velik strokovnjak z visoko zvenečimi nazivi v vašem primeru nima nujno prav. Včasih so lastni občutki veliko več vredni. Pozorno je treba spremljati vse spremembe v telesu in če obstaja negativen trend, je treba obvezno spremeniti strategijo. Ne čakajte tako dolgo, kot sem jaz.

Lep pozdrav,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lenča



Pridružen/-a: 07.03. 2007, 20:28
Prispevkov: 155

PrispevekObjavljeno: 28 Apr 2007 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alenka, popolnoma se strinjam s tabo. :D

LP :D Lenča
_________________
Zmaga je nagrada za tistega, ki vztraja toliko časa, da premaga bolečino...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zvezdica zaspanka



Pridružen/-a: 20.01. 2007, 10:32
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2007 18:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!
Sem že mislila, da vem kar veliko o ščitnici, ampak, ko sem prebrala te vaše prispevke, sem ugotovila, da nimam pojma. Zato imam par vprašanj, če vas ne moti :D Kaj je pravzaprav tiroksin, v katerih tabletih je? Jaz trenutno jem euthyrox (100), saj sem že kakšen mesec v hipo (imam bazedovko in sem po jodu). V prispevkih opisujete, da vam trzajo mišice pa da imate razne bolečine itd. Meni že dober teden non-stop utripa oko oz.veka in občasno tudi mišice po celem telesu, imam neke čudne bolečine v vratu in rami (zadnjič sem bila celo na urgenci, ker me je od bolečine celo dušilo), grabijo me tudi neki čudni krči... Sedaj se sprašujem, če je to lahko povezano s tableti oz. z velikostjo odmerka? Se pravi, da se da kakšno težavo rešiti tudi če samo povečaš/zmanjšaš dozo? Upam, da to ni res, ker imam nasledno kontrolo šele konec junija, teh težav pa sem že zares sita... Crying or Very sad
_________________
Bral sem, kako mnogim vrstam grozi izumrtje. Včasih se mi zazdi, da je najboljši dokaz za obstoj razumnih bitij drugod v vesolju dejstvo, da niso nikoli poskušala navezati stikov z nami. (Bill Watterson)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
30daisy



Pridružen/-a: 02.04. 2007, 12:08
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2007 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alenka, se strinjam. Ni vse dobro za vsakogar. Zato moram poudariti nekaj, saj se bojim, da je moj zadnji post bil morda napak razumljen:

torej, odmerek Euthyroxa sem iz 50 zmanjšala na 25 po predhodnem posvetu s tireologom. Ne sama, brez vednosti zdravnika! Da me ne bi razumela narobe, Zvezdica Zaspanka.

Res pa je, da sem sama dala pobudo zato, ker sem tako čutila (in že zato da preizkusim besede omenjenega zdravnika, ki se ukvarja s tradic.kitaj.medicino :) ) in zaenkrat mi ni žal.

Sedaj delam naprej na sebi, se poslušam (opažam, da mi pri tem veliko pomaga joga s katero sem se začela pred kratkim ukvarjati (sama)- če ve katera za kako dobro skupino na Štajerskem (MB ali Ptuj), se priporočam za informacije).

Torej še enkrat - strinjam se, da je forum namenjen izmenjavi izkušenj in idej, sami pa se moramo odločiti in ugotoviti ali je neka stvar dobra tudi za nas, čeprav je to najtežje (najlažje se je vdati v usodo in slepo slediti nečemu, kar je nekdo drug rekel (zdravnik, alternativec, nekdo na forumu,...)). Sama sem odločena premagati ali vsaj na minimum zatreti svojo bolezen in še hitro se ne mislim vdati (sploh ne sedaj, ko mi gre tako dobro), če pa bo nekoč treba, pa se bom tudi sprijaznila...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
evaave



Pridružen/-a: 09.04. 2007, 18:38
Prispevkov: 103
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2007 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

xxx

Nazadnje urejal/a evaave 06 Maj 2007 20:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maga



Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45
Prispevkov: 137
Kraj: primorska

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dekleta, ste pomisenle na pomanjkanje magnezija (krci, bolecine...)?
_________________
Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sabrina



Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:46
Prispevkov: 975
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Magnezij in kalcij v kombinaciji sta dobra za tovrstne težave, ampak izničita pa jih ne Crying or Very sad
_________________
sABrINA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem imela sedimentacijo vedno čez 20, pa zdravnica ni temu pripisovala posebnega pomena. Prav tako ne povečanim eritriocitom. ko sem zadnjič vpašala ali je to makrocitoza, in na kaj bi nakazovala, sem dobila možnost odvzema krvi in odgovor, da je s krvjo vse ok. Vendar bom šla po izvid in ga skopiram. Bom sledila naprej. Že pet mesecev se zbujem zatečena v obraz, zvečer pa mi zatekajo noge. Ampak to se dogakja meni, ne njej. Malo sem pikra. Verjetno ne hodim v tiste čakalnice zato, ker ne vem, kaj bi počela v prostem času. Vem, kaj bom počela v prostem času, a kaj pomenijo navedeni simptomi, še vedno ne vem.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
Alenka



Pridružen/-a: 02.08. 2006, 12:42
Prispevkov: 330
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2007 12:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabrina je napisal/a:
Magnezij in kalcij v kombinaciji sta dobra za tovrstne težave, ampak izničita pa jih ne Crying or Very sad


Razen če je za trzljaje oz. krče vzrok ravno pomankanje enega ali drugega ;-). Če pa zraven manjka še kakšen hormonček, je treba poskrbeti tudi za to. Seveda je lahko vzrok tudi v pomanjkanju še česa drugega, pri vitaminih in mineralih ni problema - to lahko zlahka preveri kar vsak sam. Glede hormonov se je pa treba na žalost pogosto pogajati z zdravniki. Zelo hitro namreč razložijo, da to pa res ne more biti to.
Lep pozdrav,

Alenka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.