|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 02 Jun 2007 12:03 Naslov sporočila: Recepti |
|
|
No, pa začnimo! :P Ravnokar zamesila testo za spodnji recept. Ne more spodletet, bolj enostavnega recepta za kruh še nisem slišala ali sprobala. :)
POPRAVEK RECEPTA SPODAJ!!!
Recept za pirin kruh:
1/2kg Polnozrnate pirine moke stresete v posodo. 1 cel pecilni prašek - pecilni prašek sem vrgla ven, je potem en čuden priokus! Zalijete s 4dcl radenske, dodamo še veliko žlico olja ali kokosovega masla. Lahko dodate semenca kot so sezam, laneno seme (laneno seme mora biti zdrobljeno, drugače ne da nobenega okusa)... po izbiri pač, dodate ščepec soli, zamesite v rahlo testo (po potrebi dodate malo moke, da bo res rahlo, ne sme se prijemat na posodo ali roke), pustite, da malo vzhaja (pol ure), še enkrat premesite in oblikujete štručke po poljubni izbiri (jaz naredim tanke, 3cm v višino, kot ene podplatke, da je veliko skorje... MLJASK ), še malo pustite vzhajat, potem jih naložite na vroč pekač in postavite v ogreto pečico na 200 stopinj ter pečete približno 25 minut. Meni je všeč malce bolj pečeno, da je skorjica hrustljava. Testo lahko naredite tudi s pomočjo kvasa, jaz ga ne dam, ker radenska naredi svoje. ;o)*** če delate s kvasom: moko v posodo, v sredini naredite jamico. Pol kocke kvasa zalijte z dvema žlicama mleka, 1/2 žličke sladkorja, čez nekaj minut se zadeva speni, vlijete v jamico v moki in pazite, da ne pride v stik s soljo, ker potem izniči učinek kvasa. Zamesite...ostalo je zgoraj.)
Mljask, mljask!
papa
Lenča
Nazadnje urejal/a Lencha 10 Jun 2007 11:20; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 02 Jun 2007 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Kruh je pečen...kako božansko diši! :P ...gremo naprej... :)
Musliji s sadjem (NIČ MLEČNEGA!)
Sama namešam razna žita, muslije, otrobe...Recimo pirini kosmiči, rženi, riževi...kar vam je všeč oz.je primerno za vašo krvno skupino (jaz brez karkoli pšeničnega). Dodam suho sadje...izkoščičene suhe slive, rozine, lešnike, obvezno laneno seme (mljask) in še kaj po okusu.
Sveže sadje po izbiri primerno oz. dovoljeno, koristno, bla, bla, bla...
Na mešanico muslijev in suhega sadja stisnem sok polovice grapefruita in malce vode, da se napijejo. Dodam jagode, svež ananas, breskve, marelice, pač sadje po izbiri vendar po navadi le eno ali dve vrsti za obrok. Količinsko pa takole...5 velikih žlic muslija, potem pa kar precej sadja, od 30 do 40dag tehta vse skupaj. .
Ravno prav kalorij za zajtrk!
papa
Lenča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 02 Jun 2007 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
En Salada Puebla po Lenčino ;o)
Sestavine: 20 dag najljubše mešane solate (ledenka, radič, kodrasta solata, motovilec ...), 1 sveža paprika, 1 paradižnik, pest kuhanega črnega fižola, malo kuhane koruze, fižol v zrnu, stročji fižol, ananas, 30dag piščančjih prsi, balzamični kis, olivno olje, sol, poper (začimbe in polivke po izbiri).
Najljubšo solato očistimo in naložimo na velike krožnike. Na njo razporedimo narezano papriko, paradižnik, stročji fižol, koruzo.
V voku ali v ponvi na kokosovem maslu prepražimo na rezine zrezano meso, začinimo po želji. Ko je že pečeno (3 minute), dodamo na koščke zrezan svež ananas, ga na hitro popečemo in vse skupaj stresemo na zgoraj omenjeno solatno ploščo.
Olje, kis, sol, poper in origano dobro zmešamo in prelijemo solato.
To je res MLJASK!!! Moja najljubša solata poleg tunine. Nekateri prelijejo z jogurtovim prelivom...saj veste, jaz pač jem brezmlečne zadeve...
Kalorije glih taprave za en obrok!
Dovolj receptkov za danes...
papa
Lenča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 09 Jun 2007 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
No, takole...samo jaz se trudim s temle, pa bom še vseeno napisala, kaj sem skreirala danes za kosilo:
Pečeni piščančji zrezki (naravni)...ni potreben recept , obložene bučke, zelena solata z rdečimi redkvicami in mocarelo, palačinke
Bučke by Lenča:
Bučke narežemo na rezine, potresemo z malo soli in z zdrobljenim origanom. Na njih naložimo na rezine narezan svež paradižnik, papriko, korenček (ali zelenjavo po izbiri). Na vrh naložimo še mocarelo ali kak drug sir po izbiri (jaz sem gorgonzolo zaenkrat ukinila ). Lahko dodamo tudi sveže liste bazilike...da specifičen okus, in je res dobro, če jo imamo radi. Spečemo v pečici...kakšnih 10 minut, da se sir stopi. Vroče obložene bučke postrežemo k mesu.
Za poobedek so bile pa palačinke:
Palačinke brez mleka in brez bele moke
3 jajca, polnozrnata pirina moka, radenska, ščepec soli, pol pecilnega praška, naribana limonina lupina.
Zmešamo v primerno gosto testo, pustimo počivat 20 minut, da moka nabrekne. Spečemo na vročem kokosovem maslu...neverjetno so rahle Namažemo jih z marmelado (višnjeva brez navadnega sladkorja, slajena s sadnim sladkorjem oz.fruktozo...božanski okus ) ali nutello (po okusu). Jaz imam raje nadevane s svežim sadjem...danes so bile maline in malce sladke smetane (rastlinske Hulala)...MLJASK!!! :P
To je vse!
papa
Lenča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pikapolonica
Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56 Prispevkov: 658 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 09 Jun 2007 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
:P Uhh kako se mi cedijo sline ;)
Bo treba probat tole . Včeraj sem za pokusino spekla
pizzo iz pirine moke in je kar uspela. Tele palacinke se pa tud
dobr slisijo ;-).
lp Pika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maga
Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45 Prispevkov: 137 Kraj: primorska
|
Objavljeno: 09 Jun 2007 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Punce, namesto navadnega mleka lahko provate sojino...js mojemu dragemu tako nardim. In sploh ni slabo... _________________ Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 09 Jun 2007 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
Pika, a si testo naredila s kvasom?
Ja, Maga, sojino mleko...mi je okus...no...ne preveč fajn. Radenska je boljša, ker ne pokvari okusa. :P
Punce, pa kje je kak recept???????
papa
Lenča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Neva
Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57 Prispevkov: 1472 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2007 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
Oćitno vse kuhajo in pečejo. Počakaj da še pojedo. Mogoče pa katera povabi vsaj na degustacijo? _________________ Nevenka
Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pikapolonica
Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56 Prispevkov: 658 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 11 Jun 2007 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla,
ja sem dala kar kvas, se mi zdi sicer, pa pirina moka malo manj vzhaja kot psenicna, sam je blo kr ok. Ponavadi itak improviziram in delam bolj po obcutku, je bolj zabavno ;).
Lp Pika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tejčka
Pridružen/-a: 22.03. 2007, 08:41 Prispevkov: 8 Kraj: velenje
|
Objavljeno: 13 Jun 2007 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
lahko uporabite tudi bio pecilni prašek ali pa sodo. za piro pa velja, da je še boljša, če je sveže mleta. potem je šele dober kruhek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
PIAPIA
Pridružen/-a: 07.02. 2007, 10:07 Prispevkov: 88 Kraj: Lovrenc na Pohorju
|
Objavljeno: 14 Jun 2007 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
Super recepti, njami.
Sojino mleko pa kolko vem (samo v opozorilo) ni za hipo.
lp
Alenka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maga
Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45 Prispevkov: 137 Kraj: primorska
|
Objavljeno: 14 Jun 2007 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
PIAPIA je napisal/a: | Super recepti, njami.
Sojino mleko pa kolko vem (samo v opozorilo) ni za hipo.
lp
Alenka |
Alenka..sej nisem dovolj pametna...
Ki za 0 pravijo, da ima leno ščitnico, ne piše pa , da jim soja še dodatno blokira metabolizem. Mislim pa ,da sem to zasledila za B. In da menda enkrat, ko sojo skuhaš, da ni več tolko anti-hipo. Ma ne me primit za besedo. Ko najdem kej bolj sigurnega, se oglasim. Aja, palačinke so se delale menda tudi s pivom.... _________________ Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 17 Jun 2007 15:44 Naslov sporočila: Rolada |
|
|
Oj!
Spekla sem rolado oz. skušala iz pirine moke. Testo se je krasno speklo vendar se je potem prelomilo...testo nekako ni bilo "tapravo". Kaj sem naredila narobe? Delala sem po standardnem receptu...v 15tih letih mi še nikoli ni spodletelo (seveda je bila vedno bela moka) zato mi je hudo čudno, kaj sem ga polomila?!?! Pečeno testo je bilo pa prav lepo voljno, ravno prav mehko in nič žilavo ali zbito. Zato ne razumem, kaj se je zgodilo. Ima katera kakšno idejo?
Seveda sem testo po 12 minutnem pečenju zvila v vlažen prtiček...mah, vse kot vedno...prelomil se je šele potem, ko sem že nafilanega želela zvit nazaj. :evil:
Sicer sem potem improvizirala :P in iz vsega skupaj naredila tortice obložene z malinami in jagodami ampak mišljena je bila pa rolada.
papa
Lenča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
PIAPIA
Pridružen/-a: 07.02. 2007, 10:07 Prispevkov: 88 Kraj: Lovrenc na Pohorju
|
Objavljeno: 04 Jul 2007 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
No pa da še jaz dodam en svoj recept.
Zadnjič nisem več vedla kaj bi naredila za prilogo k dobremu pečenemu meseku (pipika) :D in sem v skrinji našla še malo kolerabe, potem pa naredila kr po svoje, kar se mi zadnje čase pogosto dogaja (da si kr sproti nekaj zmislim :D ).
Kolerabo sem imela v skrinji že prekuhano malo oz. prevreto in narezano na manjše koščke. Nato sem jo malo prepražila na olivnem olju z malo česna (česn je zakon), solila, dodala malo zdrobljenega suhega peteršilja. Pražila sem vse skupaj cca. 15 minut, z zelo malo dodane vode, ki je na koncu povrela. Jener posodo sem namazala z margarino, vsipala not vso maso, jo polila z kislo smetano v katero sem umešala eno jajce in pekla približno 30 minut. Vem da je kisla smetana kalorična ampak je pa okus zelo dober. Za preliv pride v poštev tudi mleko + jajce namesto smetane + nariban sir.
Ženske blo je božansko :D . Probajte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
PIAPIA
Pridružen/-a: 07.02. 2007, 10:07 Prispevkov: 88 Kraj: Lovrenc na Pohorju
|
Objavljeno: 04 Jul 2007 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še eden.
Kupila sem si ovseno kašo, ki pa je kot priloga lahko zelo okusna.
Najprej sem jo skuhala po navodilih (seveda samo za mene, ker moj gospod in hčerka je ne marata). Potem pa posebej na olivnem olju prepražila čebulo, česn, peteršilj in dodala kuhano malo postoječo kašo in vse skupaj narahlo pomešala, solila in priloga je tu. Lahko pa poleg vsega prepražimo tudi gobice in jih dodamo potem v kašo, zelo okusno, njami.
lp
Alenka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|