Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Težave s ščitnico - hipotiroza - nova

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SREČA3



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2008 17:50    Naslov sporočila: Težave s ščitnico - hipotiroza - nova Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem nova na tem forumu, tako, da se še malo lovim. Nekaj tem mi je uspelo že prebrati, večino še ne. Odločila sem se, da se vam pridružim, ker počasi postajam že obupana in glede na vse prebrana menim, da ste tukaj tisti, ki dobro veste kako se počutim.

MOJA ZGODBA: Za ščitnico se zdravim skoraj 10 let in ko sem dobila zdravilo Etroxin, se nisem sploh obremenjevala s tem, da imam sploh kakršnekoli težave oz. da sem na kakršen koli način sploh bolna. Toda od junija 2006 je vse postalo drugače.

Takrat sem prvič morala na umetno prekinitev nosečnosti zaradi nepravilnosti ploda - takoj sem pomislila, da je to zaradi težav s ščitnico (jedla zdravila in redno hodila na dajanje krvi, res se pa nisem nič posebej posvetovala s strokovnjaki). Vsi so trdili, da ne (ginekolog, genetiki). Po novem letu sem ponovno zanosila in tudi pri tej nosečnosti sem morala na umetno prekinitev zaradi nepravilnosti ploda, ki niso združljive z življenjem. Takoj, ko sem zvedela,da sem zanosila sem se obrnila na zdravnika osebnega in dozo smo povečali za 1x (namesto 50 na 100). S partnerjem sva dala kri, da bi ugotovili ali je kdo prenašalec kakšne kromosomske nepravilnosti - nič, izvidi normalni.

Poleg zgoraj omenjenih težav imam zadnje časa (od aprila 2007) čedalje in čedalje večje vrtoglavice, občutek, da me noge ne držijo in občutek, da bom padla kar dol in se ne pobrala. Zadnje čase pa imam tudi težave z mrljavljinci po telesu - noge, roke (to sem pripisovala prehladu, ampak se mi zdi, da to pomeni nekaj več).

Pred parimi dnevi sem odšla na Golnik za testiranje alergij, ker sem konec meseca novembra dobila po telesu in obrazu rdečico, ki jo osebni zdravnik ni moral opredeliti. Na Golniku so težave takoj pripisali ščitnici (izvide določenih preiskav še čakam) in ne hrani.

Omenjal je, da se lahko začnejo tvoriti ščitnična protitelesa in da zdravila za to ni oz. da včasih dajejo zdravilo Merdol (mislim, da je tako rekel). KAJ JE S TEMI PROTITELESI - kaj to pomeni zame in za mojo prihodnost???

Moje življenje počasi postaja ne aktivno, ker nikoli ne vem kdaj se me bodo lotile vrtoglavice in splošno slabo počutje. So dnevi, ko pa sem polna energije, ampak imam občutek, da je teh čedalje manj. Ker sem ga dosti na poti in v avtu me je tega še bolj strah.

Kakršenkoli nasvet bi bil zelo dobrodošel in nasvet kako se z vašimi težavami borite vi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža



Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Prispevkov: 253
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2008 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.....
_________________
Sem kemik in ne zdravnik!
Za svoje zdravje je dobro več vedeti!
Roža


Nazadnje urejal/a roža 12 Nov 2010 17:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
SREČA3



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2008 22:26    Naslov sporočila: HIPOTIROZA - NOVA Odgovori s citatom

Roža najlepša hvala za odgovor, čeprav moram priznati, da veliko od napisanega sploh ne razumem. Nedelovanje ščitnice do nedavnega nisem štela kot 'bolezen' in res sem zaupala slepo zdravnikom, ko so mi predpisovali dozo zdravila. Vmes sem zamenjala zdravnika, ki je ugotovil, da sem imela porazne izvide, dozo pa mi niso spremenili.

Sama sem dajala kri 1x letno ali prej in vedno sem bila sama tista, ki sem prosila, za napotnico, da sem šla dati kri. V izvide same se nisem nikoli poglabljala, tako, da ne morem govoriti o nobenih številkah (kot sem napisala - zaupala sem izbranemu zdravniku). Držala sem se, da po zaužitju zdravila enio uro nisem jedla, velikokrat pa sem prej pila kavo.

Na začetku zdravljenja sem bila na preiskavah na kliničnem na nuklearni medicini, nato pa sem začela dajati kri v zdravstvenem domu. Ker nikoli ni nihče rekel, sem mislila, da zdravila pomagajo, kljub temu, da včasih moje počutje ni bilo briljantno, nikoli pa ni bilo tako kot je sedaj (pa še to sem velikokrat pripisovala stresu).

Za nepravilnosti ploda vem že točno vse kaj je bilo narobe (od srčnih napakic, premajhni možgančki, deformacije takšne in drugačne) - v obeh primerih so z kariotipom ugotovili kromosomske napake.

Verjetno je težko, toda prosila bi te, če lahko bolj po domače napišeš to v zvezi s protitelesi in kaj pomeni MB! Res o tem ne vem skoraj nič. Ali ob preverjanju TSH preverjajo tudi protitelesa ali ne? Če me občutek ne vara, naj bi to ustvarjanje protiteles ni vedno prisotno?

Se opravičujem, ampak o teh stvareh nimam pojma. THX.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roža



Pridružen/-a: 15.01. 2007, 22:28
Prispevkov: 253
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2008 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

......
_________________
Sem kemik in ne zdravnik!
Za svoje zdravje je dobro več vedeti!
Roža


Nazadnje urejal/a roža 12 Nov 2010 17:27; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2008 09:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh ja, no, meni se pa zdi, da ce imas ze 10 let to bolezen, da bi se lahko pozanimala vsaj, kako se ji rece, kaksne imas izvide, kako vpliva na nosecnost...ne mores prelagati odgovornosti kar na zdravnike...
Skratka, ce zelis pomoc, se pozanimaj, kaksne imas izvide in kaksno bolezen scitnice sploh imas?!
Vec o razlicnih tipih obolenja scitnice pa najdes med starimi sporocili na forumu. Skatka osnove o bolezni si lahko preberes, da se lahko suvereno pogovoris z zdravnikom. (tudi ce v najdi.si vpises scitnica ali bolezni scitnice, ti izpise marsikaj, pa tudi kak leksikon se najde v knjiznici ;)

Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SREČA3



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2008 11:50    Naslov sporočila: težave s ščitnico - hipotiroza - nova Odgovori s citatom

Pikapolonica - res je, da imam bolezen cca 10 let, ja res bi lahko si kaj več prebrala o tem. Vse to drži -ampak zakaj? Da ne bo pomote, za nastale težave ne krivim nobenega od zdravnikov (ne od splošnega, ne od ginekologov,....) in ne prelagam odgovornosti na zdravnike.

Zdravniki so tisti, ki leta in leta študirajo, da nas zdravijo in če on meni reče, da to ne vpliva na nosečnost ali naj jaz sedaj ne vem kje preverjam ali to drži ali ne, če mi reče, da naj dam kri 1x na leto ali naj grem tja sedaj vsake pol leta,...???? Pred nosečnostjo sem se lepo pozanima kako in kaj - hodila sem na preiskave in če men dohtar reče, da so izvidi ok, kaj naj potem? Začnem študirat medicino in preverjat ali njegove trditve držijo????

Ko so mi po dveh prekinitvah rekli vsi dohtarji, da če je ščitnica zdravljena (kar je bila) ne vpliva na plod jim verjamem, dvom se mi je pa pojavil, ko mi je na Golniku rekel drugače (tja sem šla zaradi kožne alergije in ker je moj splošni zdravnik predvideval, da sem na nekaj alergična). Ker mi je on rekel drugače, sem pa začela spraševati na okoli, gledati po netu in našla ta forum. Tudi na med.over.net sem dr. Pirnatu postavila vprašanje.

Moja mama in tudi težave s ščitnico mnogo let in po jemanju zdravil ni imela nobenih težav. Tudi jaz sem težave sprejela za svoja in jem zdravila, da bi pa vsako stvar/slabo počutje pripisovala ščitnici se mi pa tudi ne zdi pametno/smiselno in zaradi tega hodit od specialista do specialista.

Če mene bolezen ne ovira ne bom zato sedela pri dohtarjih, študirala latinščine, sedela v knjižnici,.....Če imaš ti to željo to počni, ne pa pričakuj isto od drugih.

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2008 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

:) ne gre za zeljo, pac pa za nujnost, če zelis poskrbeti za svoje zdravje...
Odlocitev pa sprejme vsak sam, se strinjam. V koncni fazi gre za tvoje zivljenje...zelela sem te samo opozoriti, da mogoce ni dobro, da se 100% zanasas, da vsi profesionalci svoje delo opravljajo 100%...koliko bos pa preverjala medicinska dejstva pa je seveda tvoja izbira. Je pa lazje, ce poznas svoje izvide in ves, za katero boleznijo se zdravis.
Srecno, Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jadralec



Pridružen/-a: 10.01. 2007, 09:13
Prispevkov: 224

PrispevekObjavljeno: 16 Jan 2008 09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je nevednost blagoslov. Zato je potrebno biti zelo previden pri raziskovanju svoje bolezni.
Iz lastnih izkusenj lahko zatrdim, da karkoli sem se novega naučil o bazedovki, nikoli me to ni razveselilo ;)

Lp
Jani
_________________
50 let, bazedovka, hipertiroza

Vse napisano predstavlja moje osebno mnenje in ni zagotovila, da je karkoli od tega pravilno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2008 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

:D :D :D Jadralc, ti pa vedno znas ljudi nasmejat :)
Hehe ja seveda je blagoslov in tudi to je namen zdravnika, da bolniku pove samo tisto, kar je nujno, da ga ne obremeni prevec, samo moje izkusnje so zal take, da bi brez svojega znanja in brskanja verjetno namesto hipotiroze zdravila boreliozo (vsaj tako so najprej zeleli), pa se zdravila bi verjetno dobila nekaj let prepozno...se mi je pa tudi ze zgodilo, da sem zdravniku povedala, da imam smrtno nevarno alergijo na penicilin (kar je z velikimi rdecimi crkami napisal na kartoteko, nakar mi je napisal naslednjic recept za zlo mocan penicilinski antibiotik)...in ne vem, kaj bi se zgodilo, ce ne bi bila sitna, kakor sem :)....

Lep dezeven dan vsem skupaj...
Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.