Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




depresija in hiper delovanje ščitnice, alergija na jod

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ABC



Pridružen/-a: 26.08. 2008, 17:51
Prispevkov: 1
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2008 08:27    Naslov sporočila: depresija in hiper delovanje ščitnice, alergija na jod Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sem nova in sem pa tja kaj zamešam na netu. Napisala sem že pol vsebine, pa glej ga smenta nekaj pritisnila in je vse izginilo. Upam da se ne bo pojavilo na forumu 2x. No bomo videli.Skratka pred dvajsetimi leti se mi je sesul avtoimunski sistem in postavili so mi več diagnoz od sjegranovega sindorma do hiper delovanja ščitnice. Ugotovili so tudi mčno alergijo na jod. Pred dvemi leti so mi urgentno odstranili žolčnik. Jemljem eltroksim 100. Pred nekaj meseci sem spet zacela hujšati, težave zelo nihajo, enkrat malo bolje pa spet slabše. Vse sorte preglede sem opravila, osnovni pregled krvi za ščitnico je bil menda normalen. Po prehladnem obolenju, ki ga kar ni hotelo biti konec (tri tedne) so se vse težave še stopnjevale. Shujšala sem že 10 kg in še vedno ne vemo ali gre za depresijo ali za ščitnico. Antidepresive sem začela jemati 21.6. pa Coaxul 3x dnevno in po potrebi pa še Helex 0,25. pa težave, tesnoba napetost, slabo spanje, vročinski polivi pospešen utrip, tiščanje v grlu, krhki nohti, krči v mišicah itd. še vedno niso prenehale.
Ali je možno, da je prvi izvid osnovnega pregleda krvi za ugotovaljanje obolenja ščitnice lahko negativen in so to vendarle težave nepravilnega delovanje ščitnice? Namreč po vseh teh antidepresivih stanje še vedno ni boljše. Opravila sem preiskave želodca, črevesja, pljuč, ginekološki pregl. Nič sicer ni b.p. , vendar nebeno od najdenih odstopanj ni tašno da bi smela imeti take težave kot jih imam, pravijo zdravniki. Predvsem pa ni razloga za takšno hujšanje.
Glede na to da sem močno alergična na jod ali bi to lahko predstavljalo kakšno oviro pri zdravljenju ščitnice, če bi se izkazalo da je vzrok vsemu vendarle ščitnica?
Kakšne preiskave bi morala še narediti, da se ugotovi da mi ščitnica res ne nagaja? V zadnjem času me sili na kašelj, zdi se mi kot da se nekaj naveša na glasilke. Izkašljam prozorno belo kepičasto sluz. NI sicer pogosto, včasih sem tudi hripava, dokler se ne izkašljam. Je to kaj povezano s ščitico?
Težav, ki so menda značilne za depresijo, to je umik iz družbe, nedejavnost, suicidne misli ipd. vsega tega nimam, želim si delati in skušam biti fizično čimbolj aktivna, kljub vrtoglavicam in težavah pri koncentrciji. Mi lahko kdo kaj odgovori in pomaga z nasvetom? Vse tole že tako dolgo traja..... Vsem, hvala in upam da nisem bila predolga Ana
_________________
ANA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2008 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne spomnim se, kaj ima sjorgenov sindrom skupnega s čitnico, ampak mislim, da ej Pika dala nekaj o tem na oddelek o STROKOVNIH ČLANKIH.

Težave, ki jih naštevaš (večino) niso direkto povezane s ščitnico, so pa pogosto naše spremljevalke. Tudi sama imam veliko teh težav, vendar je kar nekja teh zaradi metabolnih motenj.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2008 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm ja tule si malo pomešala stvari verjetno. Če imaš diagnozo hiper=pretirano delovanje ščitnice in hkrati dodajaš ščitnične hormone v obliki Eltroksina, potem so ti verjetno ščitnico uničili z radioaktivnim jodom, ali pa odstranili, ali pa si pomešala in imaš hipotirozo=zmanjšano delovanje ščitnice.
Sjorgenov sindrom je avtoimuno obolenje, ki se kot vsa ostala, lahko pridrugi ščitničnemu. Ugotavlja se ga s protitelesi in s simptomi (suhe oči, suha usta, ter še množica drugih).
Simptome, kot jih opisuješ, posebej tiščanje v grlu, so lahko povezani s ščitnico, čeprav so bili izvidi na videz normalni (nisi napisala vrednosti in kaj so ti sploh merili). Morda bi prilagoditev odmerka Eltroksina izboljšala opisane težave. Lahko tudi, da te hkrati mučijo kakšne menopavzale tegobe, ne vem, koliko si stara...Skratka vrednost TSH je dobro imeti okoli 1, čeprav so normalne vredosti do 5.5, ker je počutje pri nižjih vrednostih navadno boljše (koncentracija, manj utrujenosti, manj nihanj razpoloženja, manj težav z aritmijami, tudi mišični krči so povezani s tem in otekanju v vratu).
Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.