Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Priporočene vrednosti TSH - ponovno (ang)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2008 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PREVOD ČLANKA :

Turški raziskovalci so, kot poročajo v International Journal of Clinical Practice, preučevali ščitnico stimulirajoč hormon TSH in njegove povezave s številnimi kardiovaskularnimi dejavniki tveganja, vključno z homocisteinom, C-reaktivnim proteinom (CRP), fibrinogenom, D-dimerom in serumskim holesterolom.
Vsi opazovani bolniki so jemali levotiroksin, sintetično ščitnično zdravilo.

Opazovanih in ovrednotenih je bilo več kot 400 bolnikov , kot del treh skupin:

Prva grupa bolnikov je imela vrednost TSH od 0.4 do 2.0,
Druga grupa je imela vrednost TSH od 2,0 do manj kot 5,5, in
Tretja grupa je imela vrednost TSH od 5,5 do manj kot 20.

Raziskovalci so ugotovili, da so se z zvišanjem ravni TSH zviševale tudi ravni homocisteina in CRP, najvišje vrednosti so opazili v tretji grupi bolnikov. Zvišana vrednost homocisteina je dejavnik tveganja za bolezni srca in povišani CRP je dodatni označevalec vnetja. V zvezi z ravnjo fibrinogena in d-dimera ni bilo opaziti pomembnejših razlik med bolniki vseh treh skupin. Bilo je nekaj korelacij med nivojem TSH in holesterola.

Najpomembnejši zaključki raziskovalcev?

Za znižanje vrednosti CRP in homocisteina ter morebiti lipidnih parametrov je priporočljiva ciljna raven TSH=2. Vendar je težnja k tej ciljni vrednosti TSH 2,0 ali manj sporna. Trenutno je priporočeni referenčni razpon za TSH od približno 0,3 do 3,0. Laboratoriji in zdravniki, ki ne sledijo zadnjim priporočilom Ameriškega Združenja Kliničnih Endocrinologov, še vedno uporabljajo dosti širši razpon vrednosti TSH – od pribl. 0,5 do 5,0-6,0 (Ta polemika je podrobno opisana v mojem članku »TSH vojne«)

Običajno imajo zdravniki za večino pacientov individualne pristope do nadomeščanja tiroidnih hormonov . Le-te lahko strnemo v 5 kategorij :

1. Minimalna količina zdravil / visok do normalen TSH

Nekateri zdravniki so najraje izbirali najkonzervativnejši pristop – pacientu so dali najnižji možni odmerek hormonov in tako skušli doseči, da bi bil njegov TSH na gornji meji še normalnih vrednosti TSH. To so utemeljili z zaskrbljenostjo nad učinki nižjega TSH na kostno gostoto, kakor tudi zaskrbljenostjo, da bi zdravilo lahko imelo negativne učinke na srce. Ta pristop je bil sporen že sam po sebi zaradi nasprotujočih si dokazov o obstoju povečanega tveganje za razvoj osteoporoze pri bolnikih z nižjim TSH.
Prav tako je bilo dokazano, da je zdravljenje s ščitničnimi zdravili varno za večino bolnikov. Le pri starejših bolnikih in tistih, ki že imajo že od prej anamnezo bolezni srca je potrebno odmerke povečevati zelo počasi in pod skrbnim opazovanjem zaradi morebitnih vplivov na srce.

2. Srednja do normalna količina zdravil

Mnogo zdravnikov ima za cilj zagotoviti pacientu takšno količino hormonskega nadomestnega zdravljenja, ki bi mu TSH obdržala na neki srednji , »normalni« ravni – ki je tako – ker najpogosteje uporabljajo starejši, širši razpon TSH, v območju približno od 0,5 do 5,0-6.0. To zdravniki nekako smatrajo za "varno" strategijo, saj konvencionalna medicina pravi, da je hipotiroidizem primerno zdravljen, ko je bolnik eutirotičen (ima normalno raven TSH).

3. Količina zdravil za vrednosti TSH 1,0 do 2,0

Nekateri zdravniki - vključno z večino integrativnih in holističnih zdravnikov, so se osredotočili na vrednosti med 1,0 in 2,0 kot ciljno območje TSH. Za tak cilj je bilo tipično, da ni baziral da dejanskih raziskavah, temveč bolj na kliničnih izkušnjah beleženja počutja pacientov v nekem časovnem obdobju – njihovi vrednosti TSH, pri kateri so se le-ti po njihovih lastnih trditvah počutili najbolje.

4. Zaviranje TSH vrednosti do 0,0 ali do skoraj nezaznavne ravni

Zaviranje vrednosti TSH , kjer se pacientu dajejo večji odmerki zdravila z namenom, da bi se zavrlo zmožnost ščitnice za proizvajanje kakršnekoli ali vsaj večine količine hormona, je strategija, ki se uporablja pri preživelih z rakom ščitnice. Zatiranje preprečuje da bi kakršen koli ostanek ščitničnega tkiva postal aktiven in lahko pomaga preprečiti ponovitev raka pri mnogih bolnikih in se pogosto priporoča pri zdravnikih, ki zdravijo bolnike z rakom ščitnice. Ta pristop se šteje za pomemben del izvajanja zdravljenja preživelih pri raku ščitnice.

5. Količina zdravil za odpravo simptomov


Nekateri zdravniki - predvsem iz holistične, alternativne ali integrativne skupnosti, verjamejo, da je raven TSH nepomembna pri obravnavi bolnika. Občasno sicer preverijo bolnikov TSH, vendar je njihov cilj razrešiti ščitnične simptome in spreminjajo odmerke ščitničnih zdravil na osnovi bolnikovih poročil o njihovih simptomih, kot tudi na osnovi kliničnih znakov, vključno s srčno frekvenco, krvnim tlakom in opaznimi ščitničnimi simptomi, kot so refleksi, velikost golše, vzdraženost oči ter otekanje obraza in okončin.

Kaj to pomeni za bolnike ?
Z objavo te nove raziskave je sedaj podana znanstvena utemeljitev teze, naj se zdravniki izognejo prenizkemu doziranju zdravila ščitničnih hormonov, ki vodijo pri bolnikih do visokih-normalnih ali srednjih vrednosti ravni TSH, in namesto tega iščejo ciljno vrednost 2,0 ali manj, z namenom zagotoviti, da njihovi bolniki prejemajo optimalno oskrbo.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.


Nazadnje urejal/a Daisy 11 Okt 2008 22:12; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2008 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O tem smo že večkrat pisali, ostane pa samo pri črkah.

Izhajam iz svojih zaključkov. Trenutno počutje ni bilo dobro, zato sem se napotila na samoplačniški pregled TSH in holesterola.

Marsikomu s TSH= nad 3,0 pomeni normalno vrednost, ni pa pravilo. Ob takem izvidu imam tudi dokaj povišan holesterol. To spremljam že nakaj let in izvide hranim. Kaj to pomeni za nas, ki smo že tako "kroniki" pa malo v razmislek.

Kaj se nam bolj izplača? Preventiva ali kurativa? Kako to izgleda skozi finančne stroške? In še več drugih vprašanj je tu.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Razni članki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.