Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zmanjšanje želodca zaradi hipotiroze-da ali ne?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Clementine



Pridružen/-a: 18.08. 2007, 11:02
Prispevkov: 27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2008 22:52    Naslov sporočila: Zmanjšanje želodca zaradi hipotiroze-da ali ne? Odgovori s citatom

Slišala sem, da je ta poseg priporočljiv za nas bolnike s hipotirozo, ki imamo tako ali tako probleme s težo. Pri tem ne mislim na zmanjšanje želodca s trakom, temveč z resekcijo (ne vem, če sem prav napisala). Zakaj o tem razmišljam? Znanka je eno leto po tem posegu kot rožica, je malo, zato ker ji nov obseg želodec ne dovoli in se je na to navadila. Jaz sem pa stalno lačna, kruli mi v želodcu, dobesedno. Malo sem se nazaj zredila, ampak niti ne toliko. Vendar pa me ta lakota res utruja. Zdaj pa vas vprašam. Ali mi svetujete, da naj grem na ta poseg? Stara sem 22 let, res sem velikokrat sama že hujšala, ampak to hipotirozo so mi odkrili prejšnje leto. Sama sem v dvomu. Naj mi da katera od vas nasvet.
PA ŠE NEKAJ: Imam pravico do odstranitve ščitnice, če bom kdaj opazila (upam, da ne), da postajam hripava brez razloga? Sem klasična pevka, razmišljala sem o študiju petja tu ali v tujini, ko končam še ta fax, ki ga trenutno delam. Torej, imam v tem primeru pravico do te kirurške odstranitve?

P.S Kregajte me, ker še zmeraj nisem uradno članica društva, ampak pridejo obdobja, ko imaš druge skrbi. Upam, da bom tisto prijavnico čimprej odposlala. Jo imam že prenešeno na komp. Torej, bom to kmalu storila. Hvala vnaprej za odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2008 08:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm tega o zmanjševanju želodca se jaz ne bo lotila zgolj zaradi občutka lakote...po moje gre za razvado, ki se jo da drugače odpraviti...
ščitnice se tudi ne odstrani kar tako brezveze, saj pri operativnem posegu lahko poškodujejo glasilke in ostaneš povsem brez glasu, skratka, dokler ti želodec in ščitnica približno normalno delata, ju pusti pri miru, da opravljata svoji funkciji ;), proti preveliki teži pa obstajajo drugi načini, predvsem sprememba v razmišljanju in navadah in čustvenem stanju...Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maja



Pridružen/-a: 02.10. 2008, 17:59
Prispevkov: 71

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2008 05:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pij veliko vode. Velikokrat lakoto zamesamo za zejo in potem jemo, ceprav hrane sploh ne potrebujemo. Prav tako ze najmanjsa sportna aktivnost zelo pozitivno vpliva (fizicno in psihicno). Poskusi najprej vse naravne poti, glede na to, da si stara skoraj toliko kot jaz, mislim, da ti komot lahko rata izgubit kilce :)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2008 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom tule skopirala kar sem napisala pred meseci nekam drugam v naš forum:

*****************************
Hujšanje in ščitnica....

Včeraj sem slučajno ujela en del oddaje "obljube in zaobljube: Hujšanje " ali kakor je že oddaji naslov....

Prikazanih je bilo nekaj oseb, ki so pod vodstvom osebnega trenerja hujšale.
Zanimiv je bil primer dekleta, ki so mu naredili želodčni obvod (?? - oddaje nisem gledala od začetka) in ki je res vestno ubogala trenerja - tako glede prehrane kot tudi glede fizične aktivnosti. Kljub vsem naporom in disciplini se ji je teža celo malo povečala. Majprej je trener misli, da od povečane mišične mase, potem pa je postalo jasno, da nekaj drugega ne štima.

Šla je ne pregled ščitnice in ugotovila, da ji praktično ne dela. V glavnem je bila zelo hipotiretoična.

UGOTOVITEV:
Če si v fazi HIPO, nimaš šans za hujšanje, zdravik ji je rekel, da si je z vsem trudom (pa se je res grozno trudila - kar predstavljajte si večjo in redno fizično aktivnost v hipo stanju) samo obdržala težo na enakem nivoju.

Poleg tega ji je nagajala še ena finta: če sem prav razumela, želodčni obvod (ali karkoli je že imela) zelo slabo vpliva na delovanje ščitnice in zato ji je delala še manj...
Torej je bila storjena dvojna škoda... Brez veze narejen obvod (če bi si prej dala pregledati ščitnico ga ne bi bilo treba - pa celo v rodu so imele ženske probleme z njo !) pa še poslabšanje delovanja ščitnice zaradi obvoda....


SKRATKA
In vsega naštetega je jasno, da je prvi korak k hujšanju pri ščitničnih bolnikih uravnava ščitničnih hormonov. Brez tega ne gre, ne pomaga nobena dieta in noben trud. Vsaj vidno ne.

Ko pa so hormoni urejeni, ko glede tega postanemo "normalni", lahko normalno zapopademo hujšanje.

Vse to nam je bilo sicer že itak najbrž jasno, ni pa škode še enkrat napisat, predvsem v oporo vsem tistim, ki se trudijo in trudijo - pa zaman. Niso krive same, ni premalo truda, ni premalo discipline (no, včasih tudi, čeprav je tudi to najbrž povezano - težje se discipliniraš, ko te začne premetavat vrtiljak hipo - kemija - lakota, inzulin, pa spet lakota ).

*******************************

Menim, da je manjšanje želodca popolnoma neprimerno. Štos je v neuravnovešenih hormonih in z zmanjšanjem želodca se to ne popravi, kot je razvidno iz gornjega, si lahko še krepko škoduješ.
Prevero si količino hormonov in naj ti zdravnik malenkostno dvigne količino hormonov, če si na tabletkah. Sicer pa je večina problema - kot so že omenili drugi - na prehrambenih razvadah in psihi. Prej bi ti svetovala kako pomoč pri hujšanju kot operativni poseg. Take posege delajo pri zelo debelih ljudeh, iz določenih razlogov..

Kar se tiče odstranitve ščitnice - še nisi brala na forumu, daje EDEN OD RIZIKOV VSAKE ŠČITNIČNE OPERACIJE hripavost ozioroma to, da ti med operacijo poškodujejo kak živec, ki oživčuje glasilke?
Po operaciji (mislim da )vsakega pošljejo na pregled k specialistu za grlo, ravno zaradi tega. Torej se - če misliš biti poklicna pevka, operacije raje izogibaj, razen če ni življenjsko nujna zate.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Lara



Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24
Prispevkov: 270

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hipotirozo se da odpraviti (kot so že napisale) z tabletami, ne vem pa kako se da vrniti tvoj želodec v prvotno stanje po tej operaciji.

Skratka, vsaka operacijo ni prijetna stvar in dvomim da bi tvoje zavarovanje plačalo odstranitev ščitnice ker ni tako poceni stvar. Jaz poznam primere ko so ščitnico kirurško odstranili samo zaradi raka (morda kdo drug pozna tudi drug primer). Sama operacija ima lahko nezaželjene posledice kot je ta da moraš biti na tabletah doživljenjsko.

Mlada si še in pri 22ih (ok, jaz sem pa stara 21) človek dostkrat ravna nepremišljeno, kar potem lahko obžaluje. Težo lahko uravnavaš sama, sicer je potrebna disciplina in redna telesna vaja. Če bo pa prišlo do hripavosti bo najbolje da rešuješ to takrat in ne v naprej.

Zares ne bi priporočala kakršnih koli operacij ker imajo določen delež nevarnosti, slabega počutja, tvoje telo se spremeni, imunski sistem pade in pri odstranitvi ščitnice si na tabletah do konca življenja, kar po eni strani ni prijeten občutek (vem iz lastnih izkušenj).
Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mango



Pridružen/-a: 12.01. 2007, 20:22
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imela sem kar precej povečano ščitnico in vidno, pa me ni motilo in sem odlašala z operacijo, dokler me ni začela dušiti, ker mi je stiskala in odrivala sapnik. Ne želi si odstranitve in bodi srečna, da jo še imaš. Sama sem bila dva meseca skoraj brez glasu , ta se je sicer povrnil, še vedno mi včasih kar zmanjka zraka med govorjenjem, pa je že skoraj dve leti od operacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Clementine



Pridružen/-a: 18.08. 2007, 11:02
Prispevkov: 27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2008 01:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz sem mislila na resekcijo želodca (del ti ga odrežejo) in ne na obvod, kakor delajo v slovenjgraški bolnišnici. Jaz sem zelo debela, sodeč po ITM. Če mi ne bo uspelo ukrotiti težo, to ne bo dobro vplivalo na zdravje. Zato se počutim kot v začaranem krogu. Če se ne odločim za to operacijo, bom še vedno v nevarnosti pred infarktom, holesterolom, pritisk je pa zaenkrat v redu. Tablete bom po vsej verjetnosti jemala itak celo življenje, ker imam pač hipotirozo, pa tudi to mi je rekla tirologinja. Skratka, če mi ne bo uspelo težo spravit na ITM vsaj okoli 28, potem ne bom dolgo živela,bodimo realni. Seveda da se trudim shujšat, se redno gibam, poleg tega ne uporabljam dvigala, skratka ne uporabljam bližnjic. In dejstvo, da bom težko shujšala, je pač nesprejemljivo, nevarno za moje življenje. Jaz enostavno moram shujšat, če ne zlepa pa zgrda. In če bo treba čez nekaj časa iti na to metodo, bom pač morala. Ali pa mogoče še nekdo ve za boljši nasvet?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2008 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, kakšen BMI imaš, moj je kar visok, pa sem kar živahna, prožna in se ne bojim infarkta Crying or Very sad Crying or Very sad (no, ja..)

Vsekakor če je zadeva tako resna, se obrni na strokovnjake - nisem zasledila iz kje si, a v Ljubljani in v Mariboru so specialisti - Dr.Sentočnikova, Dr.Pirnat.. gotovo imajo tudi vse zdravstvene ustanove ambulantno hujšanje... Če je kriza res velika, boš sama težko zmogla. Za dr.Sentočnikovo vem, da je dobra in ima poleg individualne terapije hujšanja, ki ti jo "napiše na kožo" vse živo - skupinsko telovadbo, tek itd...

Jaz bi zagotovo probala vse preden bi si dala rezat želodec. Če pa bi mi ZDRAVNIK rekel, da je to moja edina šansa, da je to najpametneje, potem pa bi resno razmišljala o tem.

Res najprej počakaj par mesecev, da se telo navadi na Eltroxin, potem pa ponovno probaj shujšat, potem pa se skupaj z osebnim zdravnikom odločita kako naprej.

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Clementine



Pridružen/-a: 18.08. 2007, 11:02
Prispevkov: 27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2008 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jemljem Evthyrox 100, že skoraj dve leti, BMI imam pa 42.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tina



Pridružen/-a: 23.05. 2006, 13:36
Prispevkov: 187
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2008 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi celo9 življenje hujšam. Enkrat mi je celo uspelo za nekaj let biti z ITM 25. Spomladi sem zlezla že čez 30 in se odločila. Šla sem v zdravstveni dom in skoraj brez problema spravila dol 10 kg v dobrih dveh mesecih. Samo z več gibanja in zdravo prehrano. Lačna nisem bila, luštal pa se mi je jesti, vendar sem zdržala in se odpovedala sladkarijam. Meni osebno, je bilo to najlažje hujšanje dosedaj. Na 14 dni smo imeli tehtanje in sem uživala, ko so šli kg dol. Je lažje, če te nekdo kontrolira. Od takrat bolj stojim na mestu in se mi teža noče nič več zmanjšat, ker imam preveč prekrškov, ker ni kontrole. Če si lahko privoščiš 50 EUR na mesec, ti res priporočam, da poskusiš še s tem. Če ti uspe, se boš lahko še kdaj najedla čokolade in sladoleda, z odrezanim želodcem pa ne boš smela.

lp
Tina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daisy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 25.01. 2007, 16:15
Prispevkov: 1286
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2008 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eltroxin jemljem že več kot 18 let.
Začela sem z 200, sedaj sem na menjaje 125 in 150.
Tudi jaz imam BMI malo čez 30 in mi je že večkrat uspelo shujšat, in to brez problema. Obdržat pa ne, pa točno vem, da niso tu tablete prav nič krive.
Če bi bile, bi morala imet že 200 kil, pa jih nimam. Odkar malo bolj "razumno" jem, se nisem zredila niti kile, celo šla sem kake tri kile dol (pa ne delam NOBENE diete), pa čeprav sem prejšnje leto zaradi poškodbe na nogi pretežno ležala ali lazila naokrog z berglami. V glavnem nič gibala.

Ne krivimo tablet. krivimo lahko neuravnano dozo hormonov - kar pomeni nepravilno količino tablet, in pa svojo trdno voljo ... Wink

_________________
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Hipotiroza
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.