Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zanimivo o holesterolu in krvnih skupinah

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2008 11:08    Naslov sporočila: Zanimivo o holesterolu in krvnih skupinah Odgovori s citatom

http://www.nutrigenomika.info/bolezenska_stanja/holesterol.html

---------------------------------------------------------------------------------
Holesterol, zdravje in prehrana

(Povzeto po Cholesterol has benefits too)



Holesterol: previsok ali prenizek?
Medtem ko mnoge skrbi, da je njihov holesterol previsok, se le malo ljudi sprašuje o škodi, ki lahko nastane zaradi prenizkega holesterola. Ko gre za holesterol, manj ni vedno bolje. Če se holesterol spusti prenizko, se poveča tveganje –

- depresije

- kapi

- nasilnega obnašanja

- samomora.

Holesterol torej ni tako slab, kakor se o njem piše. Prav nasprotno, holesterol:

- je nujno potreben za popravljanje škode v telesu

- pomaga prebaviti maščobe

- je predhodnik vitamina D

- je nujno potreben za proizvodnjo hormonov v telesu

- deluje kot močan antioksidant.

Telo naravno izdeluje določeno količino holesterola, ki ga med drugim uporablja za izdelavo celičnih membran, hormonov, vitamina D in žolčnih kislin, ki vam pomagajo prebaviti maščobo. To jasno kaže, da je holesterol nujen in koristen za vaše zdravje. Človeško telo potrebuje holesterol, da lahko preživi. Iz tega logično sledi, da holesterol ni v celoti slab za nikogar.




Sladkor in žitarice
Približno 75 odstotkov holesterola v krvi proizvaja telo, preostalih 25 odstotkov pa izvira iz hrane, ki jo uživamo. Holesterol nastane v jetrih, njegovo proizvodnjo pa spodbuja prisotnost nasičenih maščob. Viri nasičenih maščob so živila živalskega izvora, tipično meso in mlečni izdelki. Nekatera živila, ki vsebujejo holesterol, spravljajo telo iz ravnovesja, medtem ko druga živila delujejo prav v nasprotni smeri, se pravi, spodbujajo vzpostavljanje ravnovesja. Med najpomembnejše ukrepe, ki vodijo k znižanju holesterola v krvni, spada zmanjšan vnos sladkorja in žitaric.

Kaj imajo sladkor in žita opraviti s holesterolom in vašim srcem? Prevelik vnos sladkorja in rafiniranih žit je glavni vzrok visokih trigliceridov. Izkušnje kažejo, da omejevanje sladkorja in žit normalizira raven trigliceridov pri večini ljudi. Tako kot holesterol tudi trigliceridi spadajo v družino lipidov (maščob). Predstavljajo bistven vir energije za telo, dobimo pa jih iz hrane ali pa jih proizvedejo jetra. Kadar ima telo več trigliceridov kot jih lahko porabi, se presežni trigliceridi transportirajo v maščobne celice. Trajno povišana raven trigliceridov lahko povzroči arteriosklerozo in poškoduje srce.

Z drugimi besedami, povišana raven trigliceridov predstavlja izredno veliko tveganje srčnih bolezni. V primeru visokih trigliceridov skupaj z nizkim »dobrim« holesterolom (HDL) se tveganje še poveča; razmerje trigliceridi/HDL je še pomembnejši pokazatelj zdravstvenega stanja vašega srca kot standardno razmerje med »dobrim« in »slabim« holesterolom (HDL/LDL). Študije kažejo, da obstaja pri ljudeh z zelo visokim razmerjem med trigliceridi in HDL 16-krat večje tveganje srčne kapi kot pri tistih, pri katerih je to razmerje izrazito nizko. Treba si je torej prizadevati za čim višji HDL in čim nižjo raven trigliceridov.

Kako? Vaš HDL lahko povečate z vadbo, ki je ustrezna za vaš nutrigenomični profil, in z uživanjem obilice omega 3 maščob iz kar se da čistih virov (in brez vsebnosti omega 6 maščob), n.pr. iz ribjega olja. Vadba bo imela tudi pozitiven učinek na znižanje trigliceridov, ki jih nadalje znižate tako, da se izogibate uživanju sladkorja in žitaric.



Holesterol in krvna skupina
Vedno več raziskav kaže, da je povišan holesterol veliko večji faktor tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja pri krvni skupini A in AB kot pri krvni skupini O in B. Eden od razlogov za to je dejstvo, da organizem s krvno skupino A ali AB izloča relativno malo prebavnega encima alkalna fosfataza, ki razgrajuje maščobe (holesterol) v hrani in pospešuje absorpcijo kalcija. Pri nesekretorjih je to tveganje še toliko večje.

Verjetno ni naključje, da ima prav krvna skupina A najvišjo bazalno raven stresnega hormona kortizola, ki se sintetizira iz holesterola. Kronično povišana raven kortizola v krvi (ki je na primer posledica kroničnega stresa) ima različne negativne posledice, med drugim tudi povečano količino maščobe na trebuhu, ki je povezana z večjo količino zdravstvenih težav kot maščoba, ki se kopiči na drugih delih telesa. Med zdravstvene težave, povezane s povečano količino abdominalne maščobe, spada naročajoča raven »slabega« holesterola (LDL) in padajoča raven »dobrega« holesterola (HDL), kar vodi v prej opisane zdravstvene težave.




Referenčne vrednosti »zdrave« ravni holesterola
Če že govorimo o holesterolu, velja omeniti, da ne obstajajo nobeni dokazi, da je raven holesterola, ki v strokovnih krogih velja kot »zdrava«, resnično zdrava. Namesto da se osredotočate na višino vašega holesterola v krvni, se torej raje osredotočite na prehrano skladno z vašim nutrigenomičnim profilom, hkrati pa se izogibajte sladkorju in žitaricam. Sladkor nadomestite s sirupom agave, namesto žitaric pa uživajte obilico zelenjave in sadja z nizkim glikemičnim indeksom z vašega seznama hrane, ki je priložen vašemu nutrigenomičnemu profilu. Zdrava vadba in učinkovito obvladovanje stresa (Raz-stresite se! 1. del, Raz-stresite se! 2.del, Raz-stresite se! 3.del) prav tako v skladu s priporočili, ki izhajajo z vašega nutrigenomičnega profila, bo prav tako pripomogla k tisti ravni holesterola, ki je optimalna za vaše zdravje in dobro počutje.


--------------------------------------------------------------------------------

Ne poznate svoje krvne skupine?
Test za ugotavljanje krvne skupine A/B/AB/O vam da odgovor že v nekaj minutah.



Ste sekretor ali nesekretor?
Secretor Kit omogoča ugotavljanje statusa sekretor/nesekretor na podlagi vzorca sline.



--------------------------------------------------------------------------------

Izdelava vašega osebnega nutrigenomičnega profila

Res je, da je krvna skupina eden glavnih dejavnikov, ki določa, kako se vaše telo odziva na hrano in pijačo, ki jo uživate, in na okolje, v katerem živite. Vendar pa obstajajo tudi drugi faktorji, ki lahko bistveno vplivajo na ravnovesje vašega organizma – v pozitivnem in negativnem smislu – in ki jih je nujno treba upoštevati, če naj organizem deluje optimalno.

Zelo pomembno je tudi trenutno stanje vašega organizma oz. nastala škoda, ki je posledica vašega načina prehrane in življenja v preteklosti, ter genov, ki ste jih podedovali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2008 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no pa še tole je zanimivo:

http://www.right4eu.com/?id=1490
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2008 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://vitamini.finechance.com/holesterol-nivo.htm

Zdrave vrednosti
holesterola

Sigurno ste že kdaj opazili koga, ki je pri jajcu zavrgel rumenjak in pojedel samo beljak? Včasih niso vedeli, da s tem zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni zaradi holesterola. Ni čudno, da ste bili presenečeni, saj smo si jajce včasih lahko privoščili samo nekajkrat letno.

Danes sem hvaležen, ker imam boljše razumevanje o povezavi med holesterolom in mojim zdravjem. Kaj pa ti? Ali se bojiš imeti visok holesterol? Ali tudi ti ne uživaš jajčnega rumenjaka, ker misliš, da ni dober za tvoje zdravje? Ali mogoče uživaš zdravila za nižanje holesterola ali mogoče samo razmišljaš o tej možnosti?

Če si odgovoril/a pritrdilno na katero koli od zgornjih vprašanj, potem si moraš prebrati mnenja nekaterih vodilnih strokovnjakov na področju povezave holesterola in človeškega zdravja:

holesterol ni smrtonosni strup, ampak sestavina, ki je nepogrešljivo potrebna za dobro zdravje. Visok holesterol sam zase ne povzroča bolezni srca in ožilja.


ljudje z nizkim holesterolom imajo ravno tako pogosto bolezni srca kot ljudje z visokim holesterolom. Holesterol v tvoji krvi pride iz dveh virov:

holesterol iz hrane, ki jo uživaš

holesterol, ki ga proizvajajo jetra iz ostalih hranil

Pri tem je zanimivo to, da je količina holesterola, ki ga proizvajajo jetra, odvisna od količine zaužitega holestrola. Če ješ hrano z veliko holesterola, potem ga tvoja jetra proizvajajo zelo malo. Če ne ješ veliko hrane s holesterolom, potem ga tvoja jetra proizvajajo več. Zato dietna prehrana z malo holesterola ne zmanjša nivo holestrola v krvi za več kot nekaj procentov.


zdravila, ki zmanjšujejo nivo holestrola, ne zmanjšujejo tveganje za srčnimi boleznimi in tudi ne podaljšujejo življenja. Ta zdravila so nevarna za tvoje zdravje in ti lahko skrajšajo življenje.

Najnovejša zdravila za nižanje holestrola, imenovana statini, zmanjšujejo tveganje za nastanek srčni bolezni, toda na način, ki ni povezan z zmanjševanjem nivoja holesterola v krvi. Na žalost pa so statini, npr. lipitor mevacor, zocor, pravachol, in lescol, znani po tem, da stimulirajo nastanek raka pri glodalcih!


Velika večina zdravnikov verjetno o holesterolu ne razmišlja na tak način. Na njihovo prepričanje, da zmanjšanje nivoja holesterola pomeni bolj zdravo srce, v ogromni meri vplivajo velike farmacevtske firme, ki služijo ogromne dobičke na račun zdravil za nižanje holesterola.

Priporočila za nivo holesterola v krvi, ki so neodvisna od raziskav farmacevtskih firm, so naslednja:

nivo holestrola 150 mg/dL (3,9 mmol/L ) ali celo nižji ni zdrav za večino ljudi. Nizek nivo holesterola na daljši čas povzroči depresijo, poveča tveganje za kap in povzroča mnoge težave, ki so povezane s hormonskim neravnotežjem.


če s hrano ne dobivate dovolj vitamina D, potem nizek nivo holesterola povzroča pomanjkanje vitamina D, ker sončni žarki lahko tvorijo vitamin D v vašem telesu samo z delovanjem na holesterol v vaši koži.


razmerje HDL/skupni holesterol bi moralo biti vsaj 0,25 - 0,30. Višje, kot je razmerje, tem boljše je. Če je to razmerje samo 0,1 do 0,15, potem nastane veliko tveganje za srčni napad.

Razmerje med trigliceridi/HDL mora biti manjše kot 2,0.


če so vaša razmerja HDL/skupni holesterol in trigliceridi/HDL v zgoraj napisanih mejah in če uživate razmeroma nepoškodovan holesterol, potem nivo celotnega holestrola 200 mg/dL (5,2 mmol/L ) ni problematičen.

Obstajajo celo ljudje, pri katerih je visok nivo holesterola gensko pogojen in dosegajo celo vrednosti nad 350 mg/dL (9,0 mmol/L ). Tudi pri takšnih vrednostih niso povečane možnosti za razvoj srčnih bolezni, če imajo zgoraj napisana razmerja v redu in če se izogibajo uživanju poškodovanega holestrola.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2008 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.cenim.se/157-1-a.html
----------------------------------------

Vpliv hrane na holesterol v krvi
Že v 60-ih letih prejšnjega stoletja so znanstveniki odkrili povezavo med povišanim krvnim holesterolom in srčno-žilnimi obolenji. Hkrati se je izoblikovalo tudi osnovno zdravstveno priporočilo za nadzor nad krvnim holesterolom: uživajte nemastno hrano. Maščoba je zlo!

V zadnjih 15 letih je postalo jasno, da holesterol, ki ga vsebuje hrana, zelo malo vpliva na tistega v krvi, informiranost javnosti pa žal ostaja na nivoju izpred 50 let; jajca npr. pri večini še vedno veljajo za zdravju škodljivo živilo. Dejstvo je, da 75% v krvi prisotnega holesterola nastane v telesu, le 25% pa ga absorbiramo iz hrane. Poleg tega podatek o skupnem holesterolu ni najpomembnejši; veliko pomembnejše je razmerje med dobrim in slabim holesterolom oziroma razmerje med skupnim holesterolom in HDLH ali skupnim holesterolom in LDLH. Katero razmerje je boljše za napovedovanje možnosti nastanka srčno-žilnih težav, še vedno ni do konca določeno, se pa strokovnjaki bolj nagibajo v prid razmerju med skupnim holesterolom in HDLH:

idealno razmerje je 3,5 ali nižje;
razmerje 4,5 pomeni povečano možnost nastanka težav;
razmerje 5 ali višje pomeni visoko tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.
Zgornja razmerja prevedena v absolutne številke pomenijo, da naj bodo pri zdravih ljudeh ciljne vrednosti

skupnega holesterola v krvi manjše od 200 mg/dcl (oziroma 5,2 mmol/l),
HDL večje od 40 mg/dcl (oziroma 1 mmol/l) in
LDL manjše od 100 mg/dcl (oziroma 2,6 mmol/l).
Pri ljudeh, pri katerih že obstaja velika nevarnost srčnih obolenj, ponavadi priporočajo še nižje vrednosti skupnega holesterola in LDL holesterola v krvi ter sorazmerno nekoliko višje vrednosti HDL holesterola.

Vpliv hrane na krvni holesterol in razmerje med HDLH in LDLH pa ni odvisen (samo) od količine maščob, pač pa predvsem od vrste maščob. Spodnja tabela prikazuje, kako določena vrsta maščob vpliva na oba tipa holesterola (več o maščobah lahko preberete v članku Maščobe v prehrani).

Vrsta maščobe
Glavni viri
Vpliv na holesterol

mononenasičene
oreščki (mandlji,lešniki, arašidi…), olive in olivno olje
nižajo LDL; višajo HDL

polinenasičene
sojino, koruzno, laneno in svetlinovo olje, ribe
nižajo LDL; višajo HDL

nasičene
maslo, sir, mleko, kokosovo mleko in olje, kakav
višajo LDL in HDL

trans
margarina, hidrogenirana rastlinska olja, ocvrta hrana
višajo LDL; nižajo HDL



Glavna naloga zdravega človeka v povezavi s kontrolo holesterola v krvi je tako posvečanje pozornosti dejavnikom, ki negativno vplivajo na količino HDL v krvi. Ti dejavniki (na katere ima povprečen, relativno zdrav človek lahko vpliv) pa so: uživanje nasičenih in trans maščob, kajenje, prekomerno pitje alkohola, stradanje, debelost in premalo telesne aktivnosti.

Za konec
Samo zato, ker običajno diagnoza "povišana raven holesterola" pomeni, da moramo raven holesterola znižati, to ni razlog, da bi o holesterolu razmišljali kot o absolutnem zlu. Kot smo pokazali, obstaja škodljiv holesterol (LDLH) in dobrodejen holesterol (HDLH). Z uravnoteženo prehrano, ustreznim kalorijskim vnosom, zmanjšanjem uporabe alkohola in tobaka ter z redno telesno aktivnostjo bomo pripomogli k zdravemu cilju: nižanju LDLH in višanju HDLH. Predvsem ženske, preobremenjene z miti o škodljivosti prehranskih maščob, bi morale redno preverjati ravni svojega holesterola, saj so prenizke ravni holesterola tudi nevarne. Kljub temu, da prenizkim ravnem holesterola v krvi ni bilo posvečene toliko pozornosti, pa so v zadnjem desetletju raziskovalci ugotovili, da prenizke vrednosti holesterola lahko usodno vplivajo:

na razvoj srčno-žilnih bolezni;
na ljudi, ki že imajo rakavo obolenje;
prek zniževanja ravni serotonina pa tudi na razvoj depresije, anksioznosti in povečane agresivn
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Zdravo življenje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.