Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Očitno se poslavljam...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
* Mateja *



Pridružen/-a: 13.04. 2007, 22:59
Prispevkov: 36

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2007 20:42    Naslov sporočila: Očitno se poslavljam... Odgovori s citatom

Presenetljivo hitro sem dobila izvide iz bolnice. Na samoplačniškem pregledu TSH 4,1, zdravnik je to opredelil kot latentno hipotirozo. Poslal me je na nadajlne preiskave. Rezultati pa so:
TSH: 1,5782 mlU/L
Anti TG: manj kot 20,0U/ml
Anti TPO: manj kot 10,0U/ml

Naj še enkrat dodam da pijem propalolol, ki nj bi vplival na rezultate preiskav!!
Naj ktera kaj pokomentira!! Kri pa so mi vzeli v razmaku dveh dni od prvih rezultatov. Koklikšna odstopanja so možna pri TSH-ju?

Hvala!
Mateja[/quote]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 06 Maj 2007 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protiteles ocitno nimas povisanih, ti pa scitnica zgleda dela premalo (zvisan tsh pri eni meritvi). Mogoce bi morali dolociti se tsi protitelesa. Zakaj pa jemljes propranolol? Menda res vpliva na meritev. TSH lahko niha za nekaj enot. Pomembno je, da ga meris zjutraj pa po moznosti na tesce pa v istem laboratoriju. Lahko da imas neko prehodno vnetje scitnice, ki bo scasoma izzvenelo. Vseeno je dobro, da spremljas vsake toliko izvide, da se ti stvar ne razvije v kronicno vnetje., posebej, ce ze imas simptome. Mislim, da je bila nasa cebelica v podobni situaciji?
Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
* Mateja *



Pridružen/-a: 13.04. 2007, 22:59
Prispevkov: 36

PrispevekObjavljeno: 06 Maj 2007 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor!
Propalolol jemljem ker mi srec preveč bije, dala mi ga je kar moja os. zdravnica. Šele nato sem šal na tele ščitnične preglede. Pri prvih rezultatih, ki kažejo na hipo sem bila v Adrialabu na tešče. Druge pa sem delal v bolnici sred popoldneva, nisem bila tešča! Drgač imam pa nekja simptomov, ki spominjajo na ščitnico in v sorodstvu jo je imelo kar nekaj žensk!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
čebelica



Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:46
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2007 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, jaz sem v podobni situaciji. Pred tremi leti se je pri meni podobno začelo, pa je bil TSH enkrat normalen, drugič pa spet rahlo povišan. Ker sem imela precej hude težave mi zaradi mejnih vrednosti TSH niti niso verjeli, da je vzrok ščitnica. Tako sem bila 8 mesecev brez zdravil, v obupnem stanju. Nakar sem končno prišla do tirologa, tam je bil kljub katastrofalnemu počutju TSH 2,5, protitelesa normalna, le na UZ je bilo vidno vnetje in sem bila takoj opredeljena med Hashije. Le zdravil še vedno nisem dobila in zopet prepričevanje, da hiter pulz, tiščanje v prsih, vrtoglavice, panični napadi in anksioznost ne morem imeti glede na take mejne vrednosti, naj grem psihiatru.
Pa vendarle, ko sem končno dobila zdravila (pri dr. Pirnatu, ko sem šla samoplačniško) so kar naenkrat vsi simptomi izginili.


LP:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
* Mateja *



Pridružen/-a: 13.04. 2007, 22:59
Prispevkov: 36

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2007 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O hvala čebelica za pojasnilo!!
Jaz sem bila že pri kardiologu, tirologu al kak se mu že reče, sam so bili vedno drugačni rezultati. Na uz takrat ni bilo nič videt! Simptome si pa napisala kot da bi ti jaz narekovala!! In kaj naj nardim??!! Tud mene so poslali k psihiatru in čakam datum! Sam če ni psiha in mi bo dala antidepresive, kaj sem zastopla. In če je res psiha, a je možno da imam veliko težav, ki jih opisujete ve, ki imate dejansko težave s ščitnico?!
Migam v krogu, tavam v temi in na koga naj se obrnem?
Dobro, da se na forumih lahko mal izlijem in mi da katera kakšen nasvet!!
In kako so pri tebi pol na koncu ugotovili, da je to to? Po enmu letu, pa saj ni res, sej pridejo dnevi ko sploh ne funkcioniram!!

Hvala Čebelica, se še kaj nate obrnem, če lahko!!

Mateja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
čebelica



Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:46
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2007 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene so takrat prepričali, da je psiha in sem imela 4 obiske pri psihiatru. seveda sem dobila antidepresive, pa so se simptomi samo še potencirali, zato sem jih takoj nehala jemat. Pri psihiatru pa dejansko niosem vedela kaj počnem, on je hotel da govorim o problemih, ki jih razen bolezenskih znakov nisem imela. Takrat sem bila tudi zelo občutljiva in sem brez vzroka kar naprej jokala. No po 8 mesecih pa sem se začela tudi med spanjem grozno potit, tako, da je bila pižama čisto mokra. Takrat me je zdravnica ponovno vzela kri in TSH je bil 6.Seveda mi tirologinja ni hotela na mejne vrednosti dati zdravil. Ker sem načrtovala nosečnost sem zato šla samoplačniško dr. Pirnatu in on mi je takoj predpisal zdravila. Če ne bi načrtovala nosečnosti najbrž tudi zdravil še ne bi imela.
A na UZ niso nič videli? Pri meni je bilo videti majceno vnetje. Pa telesna temp. je bila kako leto povišana na 37,4.

Kaj naj ti rečem. Smiselno bo mogoče it še samoplačniško do tirologa. Mislim, da nas je na forumu kar nekaj, ki smo dobile zdravila šele, ko smo šle samoplačniško na pregled in dejansko postavile zdravnika pred dejstva, da so simptomi odraz ščitnice.

Mateja, upam da ti bo uspelo zadevo rešit.

LP:) Čebela
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2007 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mateja, s tem namenom je ravno bilo ustanovljeno drustvo, saj ljudje pogosto dobijo zdravila prepozno in jih sibajo od specialista do specialista...Ce si imela ths enkrat 4, pomeni, da ti scitnica ne dela dovolj (mogoce ne ves cas, ampak ocitno se nekaj dogaja). V zda so normalno obmocje skrcili na 3.0, torej tam bi bila obravnavana kot bolna, tukaj pa nisi. Preveri malo stara sporocila o normalnem obmocju....
Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
* Mateja *



Pridružen/-a: 13.04. 2007, 22:59
Prispevkov: 36

PrispevekObjavljeno: 11 Maj 2007 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla, se spet malo javlam.
Bila sem pri osebni zdravnici, nesla sem ji pokazat vse moje izvide. Diagnoza: preutrujena, izčrpana, peobremenjena maldostnica, ki rabi pomoč psihologa, da si bo znala organizirat svoje življenje. Mislim halooooo???!!!
Alora, mi ne fali nič, sem popolnoma zdrava.
Sam zakaj se tako dejansko ne počutim? Tale vročina ubija, vsake tok časa mi začne pol še bolj srce nagajat, zvečer sem pa prav fuč, se mi kar pred očmi megli, da grem v avto brez očal, pa ne vidim sploh nič. P še ta smotan fax, sami izpiti.
Mi je rekla dohtarca naj neham že vrtat kaj mi fali, ker mi ne fali nič. Pa sem ji rekla, da moji simptomi močno slišijo na ščitnico, mi je rekla, naj grem brat psihiatrijo in se bom tudi tam dobila, pa naj preberem še mal kardiologijo in se bom tud tam našla.
Ne vem kaj naj naredim, al naj čakam res še psihiatra. >SE mi je pa čudno zdelo, ker je rekla, naj nesem izvide od tirologa pokazat psihiatru. Kaj ima to veze, mi zna katera razložit?

No, lep večer oz. noč še naprej!!!

Mateja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikapolonica



Pridružen/-a: 24.06. 2006, 12:56
Prispevkov: 658
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2007 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile mogoce bi tvoja osebna zdravnica poslala k psihiatru tudi amerisko endokrinolosko zvezo, ki je ze pred nekaj leti izdala priporocilo, da se tsh nad 3 obravnava patolosko in se ga zdravi.
Glej, osebn zdravniki pri nas o scitnici v glavnem ne vedo skoraj nic.
Moj osebni zdravnik je celo tako posten, da to prizna.
S prepricevanjem ne bos dosegla nic, odlocit se moras edino, kaj bos storila sama.
Lahko je, da si res preobremenjena, da si pod psihocnih/fizicnim stresom, morda potrebujes psihiatra, tega jaz ne vem, ampak dejstvo je, da je clovek povezan sistem, ce imas psihicni stres, ti to vpliva na delovanje scitnice in tebi ocitno ne dela idealno (v tem primeru je scitnica fizicni odraz morda pshicnega stresa). Sicer pa zdravniki vse prepogosto odrivajo bolnike, katerih simptomov ne razumejo dobro, k psihiatrom.
Glede na moje izkusnje in prebrano literaturo, sem skoraj prepricana, da imas simptome od scitnice (pa sem prebrala verjetno vec na to temo kot tvoja osebna zdravnica).
To pa se ne pomeni, da se ne splaca zmanjsat stresa in izkljucit drugih dejavnikov.
Pomagal bi tudi rahel odklop, manj sekiranja glede faksa - ni vredno,
razporedit obveznosti, si vzet cas zase ;-), ne pa letanje okoli specialistov, ki te bodo samo se bolj znervirali Smile.
Lp Pika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
* Mateja *



Pridružen/-a: 13.04. 2007, 22:59
Prispevkov: 36

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2007 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla, čau!!
Spet se mal oglašam. Gledala sem Tednik in sem slišla, da so nekatet bolehale tudi več let, celo 15, preden so jim ugotovili da je vse od ščitnice. Halo??!!
Jaz ne vem kaj naj naredim. Prejšnji teden sem bila pri psihiatru, ki mi je predpisal Cipralex. Ga pa nisem še pila. Nekako se mi ne zdi, da imam take preobleme s psiho, da bi mogla antidepresive jemat. Sam tale strah pred paničnim napadom me spremlja, pa občasno tiščanje v prsih in srčni utrip. Lahko rečem, da se zadnja dva tedna bolje počutim, trkam sicer trikrat. Ampak se mi zdi, da več dela ko imam, manj mislim na to kaj mi fali!!

Še eno vprašanje. V tedniku je bilo omenjeno slabšanje vida. V kakšen smislu, da rabiš očala, ki jih prej nisi, al da se ti dioptrija še bolj slabša? Mal me zanima. Brala sem samo o izbuljenih očeh, ki jih imam tudi sama, pa o nekem občutku peska v očeh. Če mi lahkom ktera pove svoje izkušnje.

Lepo se imejte in lep pozdrav!!!

Mateja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lara



Pridružen/-a: 17.09. 2006, 19:24
Prispevkov: 270

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2007 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Neki malega sem poslušala o antidepresivih pri enem predavanju. Vem, da začnejo nekateri delovati šele po dveh tednih in v primeru stalnih depresij ali anksioznosti po prenehanju jemanja se stvar lahko še poslabša. Dolgoročno je psihološka pomoč plus depresivi mnogo boljša kot sami antidepresivi. Wink Je pa tko, verjetno je tvoje samo prehodno, tako da pozanimi se še za kako mnenje glede antidepresivov in kšno literaturo o tem najdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
čebelica



Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:46
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2007 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antidepresive je treba jemat minimalno 1 leto do 2 let, da dosežejo željeni učinek, se pravi odpraviti anksioznost ( tako trdi stroka). Od njih naj ne bi postal odvisen, vendar jaz poznam osebo, ki je imela simptome odvisnosti po prozacu. Po 6 mesečnem jemanju je ob prenehanju jemanja preživljala abstinenčno krizo 1 mesec.
Mateja glede oči ti lahko opišem svoje težave, ki so se pojavile hkrati z diagnozo. Zelo suhe oči in posledično zaradi suhosti tudi slabši vid. Če ne bi nosila kontaktnih leč, najbrž tudi ne bi opazila, da so oči čisto izsušene. Kasneje se je pojavila tudi bolečina v očeh, tako da niti gledati nisem mogla. Pomagajo umetne solze v velikih količinah.

lp, Čebela
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BEBICA



Pridružen/-a: 26.12. 2008, 20:30
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2008 14:13    Naslov sporočila: hipotiroza in nosečnost Odgovori s citatom

Pozdravljene vse metuljčice!

Zelo rada bi nasvet, kako si izboljšati počutje s prehrano ali kakšnimi vitamini. Najprej bom razložila sploh kakšna je situacija pri meni. Po porodu lansko leto aprila sem bila diagnosticirana s hipotirozo(TSH=11,891). Osebna zdravnica mi je dala napotnico za tirologa, kjer so mi rekli da bo moje zdravljenje doživljensko(zdravim se z euthyroxom za 50q). Letos novembra sem občutila, da sem bolj utrujena, nespeča Embarassed .
Šla sem na kontrolo k osebnem zdravniku in mi je povišala odmerek še za 25q, torej sedaj jemljem že 75q euthyroxa. Z možem načrtujeva še enega otroka in me zanima, koliko časa naj počakam še z nosečnostjo?

Zelo bi bila vesela za kakšen nasvet in se že vnaprej zahvaljujem za odgovor!! :D
Lep pozdrav in srečno 2009
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Neva



Pridružen/-a: 21.05. 2006, 19:57
Prispevkov: 1472
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2008 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če prav razumem, gre za hipotirozo (Haši) torej to pomeni, da boš dosmrno jemala nadomestni hormon. Če imaš TSH ustrezno urejen, potem ni zadržkov za nosečnost. Je pa potrebno nekoliko zvišat dozo in bolj pogosto kontrolirat TSH. Sploh v prvi triadi. Pogovori se z zdravnikom.
_________________
Nevenka

Vsak dan je priložnost za novo, lepo in prijetno doživetje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Bolezni ščitnice-drugo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.