Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov Metuljčica - naša klepetalnica
Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Eksoftalmus (pred in po radiojodu)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
naati



Pridružen/-a: 01.08. 2008, 11:58
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2008 12:08    Naslov sporočila: Eksoftalmus (pred in po radiojodu) Odgovori s citatom

Ker sem na tem forumu nova, se vnaprej opravičujem, če je ta tema ali karkoli s to temo že bilo odprto. (če je bilo bi koga prosila, da mi pove kje bi si lahko prebrala kaj več Cool )

Glede na to da je to forum o obolenju ščitnice sklepam, da jih je tu veliko takih, ki so imeli kakorkoli kakšen problem z njo. Meni so leta 2003 ugotovili hipertiroidizem oz. avtoimuno hipertirozo, kasneje sem bila zaradi tega poslana na radiojod, po katerem se mi je stanje umirili in zdaj jem le še tablete za nadomeščanje ščitničnih hormnov.
Najbolj od vsega pa me motijo oči, ki so še vedno zabuhle in rahlo izbuljene. Zato me zanima, če je imel kdorkoli na tem forumu kakršnekoli enake probleme z očmi, da mi svetuje, če se da to kako odpraviti (pozdraviti) ali to ostane celo življenje?

Za kakršne koli nasvete ali pomoč vam bom zelo hvaležna.


Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xx_girl_xx



Pridružen/-a: 02.12. 2007, 10:13
Prispevkov: 7
Kraj: bliz lublane ;D

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2008 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!
Tudi jaz imam podobne probleme z očmi in sem vesela da sem končno našla
nekoga, ki se tudi srečuje s tem. Koliko časa pa že imaš ti te težave ? jaz jih imam dobro leto. baje da gre to nazaj, mojemu stricu je šlo. tudi jaz prosim tiste, ki ste imeli/imate na forumu podobne težave, da mi poveste, kako se jih da rešiti, saj si zelo želim ozdraveti.

že vnaprej hvala za odgovore.

LP, Tina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
naati



Pridružen/-a: 01.08. 2008, 11:58
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2008 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, težko bi opredelila od kdaj mam to. Sam najbolj me je začelo motiti kakšna 3 leta nazaj. Saj počasi je bilo bolje, res ni bilo več take izbuljenosti. Samo ko gledaš vse ostale ljudi vidiš, da čeprav se ti je stanje poboljšalo ni ravno tako kot bi "morlao" biti. To mi pa prav nič ni všeč.
Na en mail sem pisala, pa so mi posredovali številko dr.oftalmologije v Ljubljani, zasebno ordinacijo. Pa bom poklicala in se probala naročiti, ker bi zelo rada to težavo odpravila, ker je neprijetna=/.

A kaj veš, če so zdravila, ki to pozdravijo? ali gre to samo s operacijo in kakšno?Nikogar še nisem spoznala, ki bi si izbuljenost rešil z operacijo.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xx_girl_xx



Pridružen/-a: 02.12. 2007, 10:13
Prispevkov: 7
Kraj: bliz lublane ;D

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2008 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Daj pošlji mi na zs če si že bila na pregledu in kaj so ti rekli kako se to pozdravi. Ja baje da se lahko z operacijo ali nekimi tabletami vendar to delajo pri težjih primerih in starejših ljudeh. Ja mene oči izredno motijo prav zavidam ostalim ljudem ki nimajo teh težav in mi gre na živce ker sm mela pred tem prav lepe očke Crying or Very sad . se slišiva na zs
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kalika



Pridružen/-a: 20.08. 2007, 12:39
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2008 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo

tudi jaz imam probleme z očmi že dobro leto, sicer nimam tako zelo izbuljenih ampak se pa vidi razlika med levim in desnim očesom, saj je levo oko za 1 mm bolj izbuljeno kot desno... vem da se sliši zelo malo, ampak to razliko merijo, da vedo kdaj je treba it na operacijo, namreč pri 3 mm razlike se gre na operacijo... v tem času sem začela hodit na očesno kliniko v ljubljani (ordinacija ščitnična oftalmopatija) pred tem pa sem hodila k navadnemu okulistu. Pa še to nisem šla na napotilo tireologa, ampak mi je pregled "zrihtal" družinski prijatelj in lahko samo rečem hvala bogu da sem šla pravi čas (precej na začetku bolezni), sicer bi lahko bilo dooosti hujše... Odkar se zdravim v lj, sem dvakrat dobila medrol; prvič je bilo takoj boljše ampak potem spet poslabšanje in drugič po prejemu radiojoda, saj se v tem času lahko kratkotrajno oči zelo izbulijo, kar seveda pusti posledice in se zato daje ob jodu še medrol. mene je ta medrol najprej zelo skrbel, saj so stranski učinki zdravila (lahko) zelo hudi, ampak so bile oči skoraj iz dneva v dan boljše... sicer pa je pomembno zdraviti dovolj zgodaj, sicer so posledice bolezni hujše in jih je težje zdraviti in odpraviti...

meni je oftalmolog povedal, da popolno izboljšanje lahko omogoči le operacija, kar pomeni neke vrste večanje očesnih jamic zaradi oteklin (če sem takrat prav razumela in mislim da sem saj sem se kar malo zgrozila..), kar pa tudi pusti posledice, še posebej če sta očesi neenakomerni in mora operacija potekati le na enem, kar pomeni skoraj 100% dvojni vid do 6 mesecev in potem še eno manjšo operacijo da se še to popravi...

sedaj imam ta teden pregled prvič po radiojodu in medrolu, tako da bomo videli kako bo, ampak sama vidim izboljšanje in upam da bo boljše... je pa vsekakor pomembno, da se najprej "porihta" ščitnica, šele potem prihaja do pozitivnih rezultatov glede zdravljanja oči... vsaj pri meni je bilo zaenkrat tako ... in če so zadeve s ščitnico kronične je najboljše it na radiojod ravno zaradi težav z očmi, ki so lahko hujše in pomembnejše.

toliko o tem, upam da sem kaj pomagala...

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xx_girl_xx



Pridružen/-a: 02.12. 2007, 10:13
Prispevkov: 7
Kraj: bliz lublane ;D

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2008 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kalika, hvala za svojo izkušnjo!

tudi sama imam preglede na očesni kliniki.
moje stanje s ščitnico se nič ne izboljša, tako da so mi rekli, da če se v enem letu(zdaj že ene 6mescov) stanje ne izboljša, grem na radiojod. zanima me , če se je komu uspelo samemu pozdravit za to, da bi šla na radiojod.
tudi sama imam eno oko malo bolj izbuljeno kot drugo. in stanje se je v enem letu vseeno izboljšalo. vendar eno oko se je kar dosti popravilo, drugo pa ne preveč. in res ne maram teh problemov z očmi. na očesni kliniki so mi povedali, da če grem na radiojod, bi mi potem dali te kortikosteoride al kako se že reče.
16.12. imam pregled na pediatrični kliniki in me je prav strah, kaj mi bo zdravnica povedala. ne vem zakaj, ampak strah me je radiojoda.

LP, Tina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
...polonA...



Pridružen/-a: 09.11. 2006, 16:09
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2008 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

oj...se ena iz pediatricne.....in sicer je radiojod ze za mano...sej ni nc tok hudga sam tecno je...kr moras bit v izolaciji...pa se dodatno moras na higijeno pazit.....mene je se malo v vratu bolelo...kr ti kur scitnco...to je pa to...sej ti bo zdravnica vse razlozila....ti jo pa kar vprasaj vse kar te zanima....drugace pa kar se oci tice....meni se je stanje po radiojodu malo poslabsalo in od takrat je konstantno....glede mojega pocutja...pa bi vse dala, da mi ne bi bilo treba it na jod in sedaj ziveti od umetnih hormonov...ampak na athyrazol-u pa tudi ne smes biti dolgo.....ti jo kar lepo vprasaj kar te zanima.
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kalika



Pridružen/-a: 20.08. 2007, 12:39
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2008 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo,
ja tudi mene je blo radiojoda zeloooo strah in še zdaj ne vem ali sem se prav odločila, ker rezultati se ne kažejo kot preveč dobri, razen tega da so se mi oči res popravile (0,5mm razlike imam sedaj) ni nobenega izboljšanja s hormoni pa še bolela me je ščitnica. sedaj po treh mesecih imam še vedno athyrazol (kar mislim da je običajno) ampak kar me zelo skrbi (in zaradi česar se ne morem preveč veselit izboljšanja na očeh) je to, da imam sedaj TSI vrednost 31, medtem ko sem ga imela tam nekje avgusta že 3,2... ker TSI je neke vrste prognostične narave, pomeni da se bodo oči kmalu zelooo poslabšale česar se zelo bojim, saj je moj zadnji izvid na očesni kliniki bil zelo dober in sem bila zelo vesela... 31 še pravzaprav nisem nikoli imela, še na začetku bolezni, ko sem bila zelooo hiper (3X2 tableti athyrazola če ponazorim) sem imela TSI 23... ne vem, po zadnjem pregledu pri tireologu sem res zaskrbljena,čeprav je rekel da po radiojodu je normalno da se tale TSI kar zviša...
kljub temu je odstranitev ali uničenje ščitnice mislim da ključno za vsakršno izboljšanje na očeh in kot je rekla polona ne moreš bit na athyrazolu preveč dolgo, umetni hormoni so pač boljši, če pač že se moraš zdravit, je boljše da se s hormoni kot tirostatiki, zato nas vse hiper poskušajo spravit v hipo :)
ti se kar pozanimaj pri zdravnici, zato ker meni se zdi čudno kako vsak govori drugače...ne bi te rada prestrašila,ampak meni je tireolog rekel, da ni nobenega problema, glede na to da sem stara 23 za prihodnost za otroke ipd. da se jod koncentrira v ščitnici in ne bo vplival (preveč) na ostale dele, tako da ni nevarno, v bolnici ko sem prišla tja pa so me spraševali, kdo me je poslal,ker sem tako mlada in še nimam otrok in zakaj itd.... potem spet drug zdravnik je rekel da nebi smelo bit problemov, da itak boljše zdaj kot kasneje... ma ne vem, bomo vidli....
upam da bo ok, ti se samo pozanimaj, ampak kljub temu mislim da je radiojod rešitev če bi rada dolgoročno izboljšala oči...

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nalfy



Pridružen/-a: 08.02. 2009, 11:32
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2009 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo kalika!
Jaz se od leta 2003 zdravim zaradi bazedovke, leta 2005 pa sem dobila radiojod, ker naj nebi bilo druge rešitve. Poleg radiojoda sem dobila tudi medrol, vendar se mi oči niso bistveno izboljšale. Zdaj po 4 letih od prejetja radiojoda imam še vedno izrazit eksoftalmus. Pred enim tednom sem bila pri zasebni oftalmologinji in mi je povedala glede te operacije oči. Najprej naj bi te 2 leti opazovali, da se stanje ne spreminja in šele potem te pošlejo na operacijo, ki pa je baje zelo tvegana. Po njej pa naj bi imel dvojne slike, zanima me če kaj veš ali se po operaciji da dvojne slike odpraviti in ali se res oči potem popravijo. Izbuljenost me res moti in rada bi to "popravila" pa nevem če je na kakšen drug način možno kot z operacijo.
Zanima me, če morda veš kaj več o tej operaciji oz. poznaš koga ki bi znal kaj več povedati?
Mene na očesni kliniki samo pregledajo in pravijo, da nimam problemov z vidom, skoraj nikoli pa ne poslušajo, da bi rada odpravila eksoftalmus. Zato sem se tudi obrnila na zasebno očesno ordinacijo. Že vnaprej se ti zahvaljujem za odgovore!

ps. Ali je kdo že imel tako operacijo?

Natalija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov -> Kako si pomagamo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.