|
Metuljčica - naša klepetalnica Medsebojni pogovori bolnikov in svojcev
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Športnica
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26 Prispevkov: 64
|
Objavljeno: 22 Jun 2006 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="zeleno2zeleno"] Športnica je napisal/a: |
Ko sem gledal jaz te stvari na web straneh Dr. D'Adama in gledal njegovo knjigo meso menda ni zame. Pa sem enako A-Rh negativ kot omenjate.
Ceprav dokler sem jedel meso nisem cutil kaksnih problemov. Mi je pa bil zanimiv komentar kjer pravi pisec da bom slej kot prej spremenil jedilnik ali bom v to prisiljen z boelznijo ali pa bo prisel kaksen neznejsi dogodek situaicja tako. No zgodilo se je nekaj vmes.
Ja za A skupino kolikor vem D'Adamo govori o rastlinsko-sadni prehrani prehrani ( geni nabiralcev heheh ).
Indijski oreski in scitnica? Hmm zanimivo...torej imajo napsrotni ucinek
od arasidov? PReverite da niso slani ker potem so verjetno soljeni z umetno jodirano soljo.
|
Prosim ne me vikat....ker se potem počutim nekako staro....
Ja, zanimivo tole o mesu....no, sama ga kar rada pojem in mi kar nekako paše...čeprav pa moram omeniti, da vedno ko ga zaužijem opažam probleme z prebavo le-tega, razen pri ribah. Definitivno pa se bolje počutim takrat, ko pojem porcijo rjavega riža z zelenjavno omako ter obvezno veliko porcijo zelene solate....ni čutiti nobenega pritiska v želodcu ali kakršnekoli napihnjenosti. Sigurno je nekaj na prehrani, le ljudje smo še premalo osveščeni, da bi se zdravi prehrani bolj posvetili....Nas pa zato, tako kot si omenil zgoraj razne bolezni opozorijo na to, da moramo v svojem življenju nekaj spremeniti.
Indijske oreščke pa vedno kupujem neslane, ker so mi takšni ljubši-imajo tak dober sladkoben okus....prav tako se v prvi vrsti izogibam jodirani soli...
Pa kdo bi rekel, da nam lahko jod v soli škoduje, a vendarle..... a niso ravno leta 1999 spremenili zakon, s katerim so sol začeli jodirati s še večjo količino joda ravno iz razloga, da naj bi se golšavost v Sloveniji povečevala:idea: Študija je bila narejena na neki manjši skupini osnovnošolcev, ki je zadostovala, da se je zakonsko količina joda v soli "morala" povečati..... Sprašujem se, ali morda tudi v pretiranem jodiranju morda ne tiči razlog za povečanje števila obolelih na ščitnici, seveda ob vseh ostalih dejavnikih, ki na samo bolezen prav tako vplivajo.
Vsakršno pretiravanje (tudi dobrega) nam lahko škoduje.
zeleno2zeleno, hvala za napotke....grem v akcijo nakupa tako kokosovega olja kot tudi maščobe.... :D
****************************************************
Kaj pa laneno olje? A ni prav tako koristen za nas-ščitničarje?
Kako ga uporabljate oz. kako naj bi delovalo na ščitnico? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26 Prispevkov: 64
|
Objavljeno: 22 Jun 2006 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabila sem povedati še to, da naj bi bili tudi brazilski oreščki bogat vir selena.... :D
Naj me kdo popravi, če širim krivo vero : |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zeleno2zeleno
Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02 Prispevkov: 52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Jun 2006 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="Športnica"] zeleno2zeleno je napisal/a: | Športnica je napisal/a: |
Ko sem gledal jaz te stvari na web straneh Dr. D'Adama in gledal njegovo knjigo meso menda ni zame. Pa sem enako A-Rh negativ kot omenjate.
Ceprav dokler sem jedel meso nisem cutil kaksnih problemov. Mi je pa bil zanimiv komentar kjer pravi pisec da bom slej kot prej spremenil jedilnik ali bom v to prisiljen z boelznijo ali pa bo prisel kaksen neznejsi dogodek situaicja tako. No zgodilo se je nekaj vmes.
Ja za A skupino kolikor vem D'Adamo govori o rastlinsko-sadni prehrani prehrani ( geni nabiralcev heheh ).
Indijski oreski in scitnica? Hmm zanimivo...torej imajo napsrotni ucinek
od arasidov? PReverite da niso slani ker potem so verjetno soljeni z umetno jodirano soljo.
|
Prosim ne me vikat....ker se potem počutim nekako staro....
Ja, zanimivo tole o mesu....no, sama ga kar rada pojem in mi kar nekako paše...čeprav pa moram omeniti, da vedno ko ga zaužijem opažam probleme z prebavo le-tega, razen pri ribah. Definitivno pa se bolje počutim takrat, ko pojem porcijo rjavega riža z zelenjavno omako ter obvezno veliko porcijo zelene solate....ni čutiti nobenega pritiska v želodcu ali kakršnekoli napihnjenosti. Sigurno je nekaj na prehrani, le ljudje smo še premalo osveščeni, da bi se zdravi prehrani bolj posvetili....Nas pa zato, tako kot si omenil zgoraj razne bolezni opozorijo na to, da moramo v svojem življenju nekaj spremeniti.
Indijske oreščke pa vedno kupujem neslane, ker so mi takšni ljubši-imajo tak dober sladkoben okus....prav tako se v prvi vrsti izogibam jodirani soli...
Pa kdo bi rekel, da nam lahko jod v soli škoduje, a vendarle..... a niso ravno leta 1999 spremenili zakon, s katerim so sol začeli jodirati s še večjo količino joda ravno iz razloga, da naj bi se golšavost v Sloveniji povečevala:idea: Študija je bila narejena na neki manjši skupini osnovnošolcev, ki je zadostovala, da se je zakonsko količina joda v soli "morala" povečati..... Sprašujem se, ali morda tudi v pretiranem jodiranju morda ne tiči razlog za povečanje števila obolelih na ščitnici, seveda ob vseh ostalih dejavnikih, ki na samo bolezen prav tako vplivajo.
Vsakršno pretiravanje (tudi dobrega) nam lahko škoduje.
zeleno2zeleno, hvala za napotke....grem v akcijo nakupa tako kokosovega olja kot tudi maščobe.... :D
****************************************************
Kaj pa laneno olje? A ni prav tako koristen za nas-ščitničarje?
Kako ga uporabljate oz. kako naj bi delovalo na ščitnico? |
Športnica,
Ja laneno olje...
Glej lan je bogat z omega 3 ampak v tim obliki ki jo morajo jetra znati predelati v presnovljivo obliko. To je eden del zgodbe.
Drugi del zgodbe je moja praksa ki jo imam z lanenim oljem,
Svoj cas sem ga jaz uzival in moram priznati da nikjer kjer sem kupoval laneno olje nisem dobil neoporecnega. Namrec laneno olje je zelo neobstojno to pomeni da hitro postane zarko in s tem toksicno.
Pa tudi ce ga dobis res dobro pravilno hranjenega ( na hladnem ) in v dobro zaprti steklenici potem moras tudi paziti kako ga doma hranis.
Ce te zanima lan potem ti ga priproocam da ga uzivas v obliki kalckov
( zelno enstavno ga je kaliti - bova eno drugo temo odprla na temo kalckov mar ne ) ali pa v obliki namocenega zrnja ki ga dodas jabolki in v tem primeru dobis sluz ampak semena gredo skozi tebe.
Tretja oblika ki pa ti bo zelo vsec pa je da zmeljese semena v kavnem mlincku jih malo namocis za kaksne dve uri v vodo in potem pojes zmesano skupaj z banano. To je sploh za sportno prehrano.
Zdaj pa dovoli da se vrnem malo k omega-3...
Torej lani in omega-3. Ok omega tri je koristen za vse nas ne samo za scitnicarje. Za vsa kvsekakor ker prispeva k prepustnosti celicne membrane je koristno morda toliko bolj za scitnicarje. Ampak pazi jaz osebno imam nad obliko uzivanja lana v obliki olja slabe izkusnje
( slabost v zelodcu ,..in ocitno so olja pri nas slabe kvalitete ali pa slabo hranijo v skladisicih ). Ja se nekaj nisem se vedno koncal zgodbe z omega-3. Torej kot sem rekel omega-3 so ene tri vrste oznake so ALA, EPA in ...pozabil tretjo oprosti. V cem je finta. Po eni teoriji ki jo jaz ubogam naj bi ta vrsta ki je v lanu bila nepresnovliva ...in da je ces za nas presnovljiva tista ki jo dobis iz zivalskih tkiv ( ribe jetra ).
Ampak rekli smo da bomo ostlai pri rasltinoojedstvu...
Ampak kot receno jetra naj bi znala nasa to nepresnovljivo ( ce jo znajo zivali znamo tudi mi saj smo zivali sicer malo oddaljeni in malo ze v okvari od umetne prehrane ampak vseeno ) torej naj bi nasa jetra tudi znala konvertirati AMPAK pozor ce se omega-3 uzivajo v nekem razmerju z omega-6. In kateri zivilo vsebuje in omega-6 in omega-3 in bojda cel ov pravem razmerju: KONOPLJA.
Zakaj to govorim ker je nedavno koncno bil odprt promet po zakonu se iz stare juge ker so to industrijsko konopljo mesali z ono drogo ( ljudje v vladah pac niso dojeli ali niso hoteli dojeti ralzik ). KAkorkoli promet s konopljo je odprt in sedaj ze lahko dobis tudi konoljina semena kot tudi konopljovo olje. In da preidem kar sem hotel povedati sedaj lahko dobis eno konoljino olje uvozeno iz Nemcije jaz ga testiram in moram reci da nimam stranskih ekefotov ali pomislekov. Poskusi...Mislim da lahko pogledas tudi na spletno stran in kupis preko spletne trgovine hmmm...
kdo bo vtipkal v najdi.si konoplja trgovina...v glavnem v mojem mestu je ze nekaj trgovin in vsi prodajajo od istega distributorja iz nemcije kot tudi ta spletni trgovec ki je tudi iz mojega kraja...
Poskusi ga tako po zlickki in testiraj ce se v redu pocutis.
Sicer je konoplja zivilo number 1 sploh za presnojedce in vegane ker ima bogato zlogo tudi beljakovin , vsekakor pa je pri konoplji neverjetno pomembno to razmerje omega-3 in omega-6. V bodoce mislim da bodo cene padale.
Zdaj da ne bi bil kdo zmeden ko toiko govoriva pa
kokosovo olje, pa laneno, pa konopljino...
clovek naj bi uzival tako nasicene kot nenasicene mascobe.
Naiscene so v svinsjki masti ampak vemo kako je s tem, kokosova mascoba in kokos pa imajo ene posebne nasicene mascobe s srednjedolgimi verigami ki so tako okretne da gredo v prensovi kar skozi celten sistem in se kar direktno pripnejo skozi celicne membrane do mitohondrijev ( strukture ki skrbijo za pretorbo snovi v energijo ).
In tu ni dvoma, kokos je zivilo stevilka 1 za probleme pri scitnici.
Ampak clovek naj bi potreboval tudi nenasciene.
Ampak pozor! Nekatere nenasicene so za hipotiroizem in delovanje scitnice sporne ( zdaj katere in v kaksnem obsegu bi moral se enkrat pogledati ). Vsekakor je sojino olje na crni listi. Olivno mislim da je sprejemljivo. Midva se seveda sprasujeva kako je z konopljinim oljem in kako je z uzivanjem lana in konoplje v obliki semen saj gre za tim super zivila. Vsekakor so kalcki lana sprejemljivi. Morali pa bomo preveriti konopljino olje in lan omega-3 . Jaz mislim da je vsekakor veliko oblj sprejemljivo kot kaksno drugo psoebno olje. Ampak pozor! Konopljino devisko olje je tudi kar drago ne sicer tako kot kokos hocem reci da ga ima smisel tudi uzivati na zlicko ( vsaj jaz tako ) dve zlicki dolocene dneve v tednu...druge dneve pa kokoks ( ne miksam v okviru dneva ali v okviru obroka ).
Za solate torej konopljinega olja ne uporabljam ker mi ga je skoda in ga vzamem v kaksnem delu tescega dela dneva.
Kaj se naj povem...o oljih ja olivno mislim da je eno tako splosno nevtralno in se dovolj poceni da ga uporabljas v solatah ( nikakor za peci - pusca toksine za peko se enkrat jaz uporabljam iz NAjboljsega soseda tiste kokos ploscice ki so na policah ob tofujih, margarinah ).
Se nekaj sem se spomnil: ogibajte se maragrin z transamascobnimi kislinami. To so mascobe ki jih z vodnim curkom iz olja naredijo v margarino. So problematricne ne samo za sctnicarje tudi ostale.
Lahko se kaj razpisemo na to temo. Ce uzivate maragrino obstaja margarina od vitaqella celo v najboljsem sosedu in v sparu ne vem kako v tusu ki je 50% palmovega olja in ostalo sem pozabil.
Ta zadeva bi morda bila za poskusiti ( ker smo prej omenjali palmovo )
ne vem pa kaj to pomeni da je poleg palmovega olja se ....pozabil sem kaj. Mi doma to kupujemo sedaj ...ne vem poskusi seveda ce uzivas margarino ( kot taka je seveda zaradi veliko mascobnih kislin-palmovo primerna tudi za peko ..je pa res da si ne mores privosciti cvrtja ker je drago----ampak misli da cvrta prehrana je taksna ki jo ze zdravnik odsvetuje sctinicarjem tam se namrec porabi vleiko mascobe mar ne? ).
Za kaksno popeko ....pa mislim da bi sla tako tiste rafinirane kokosove kocke kot ta Vitaqell margarina z dodatkom palmovega olja.
JE pa malo drazja kot ostale ampak mislim da je vredna denarja ker edina po certifikatu vsaj tako pise ( zdaj koliko verjeti Vitaquell naj bi bila resna in kvalitetn firma ) da vsebuje pod 1% transmasocbnih skodljivih masocob. Kar nikakor ne velja za ostale navadne margarine ( Becell , Zvijezda, ... ). Tudi barva te Vitaquellove je povsem bela kar bi lahko potrjevalo visoko vsebnost nasicenih obstojnih mascob.
Sem se kaj pozabil?
Ne vem....
Ja veliko energije, narave, dreves, kisika, zbranega gibanja z globokimi vdihi in pocasnimi izdihi zelim in cimmanj slabe volje v sluzbi doma ...
pa ustvarjalnosti mar ne? ta nas lansira da nas energetsko prepoji in nam nobena bolezen vec ne pride blizu...pa prijaznih in namsejanih ljudi okoli zelim te pa si vsi zelimo mar ne hehehe... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26 Prispevkov: 64
|
Objavljeno: 22 Jun 2006 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
zeleno2zeleno...uf, zelo zanimivo te je brat, ker vidim, da se bom lahko še veliko novega naučila od tebe. Pohvalno.... :D
Ja, kalčki...priznati moram, da so pri nas zaenkrat še "eksotika", saj jih drugače kot v solati ne znam uporabljati, ja pa nekaj malega v kitajski kuhinji....torej, zanemarljivo. Imam tudi nekakšen odpor jih kupovati v trgovini, saj kalčki naj bi bili živa hrana, torej si predstavljam, da jih moraš sam pridelati in pojesti takoj, ko jih pobereš....
Sem že pred leti razmišljala o nakupu kalilnika, a potem sem nekako kar malo zanemarila to misel in na koncu na to tudi pozabila...
Torej, tema o kalčkih se mora vsekakor odpreti, da nas boš naučil kako se lotiti zadeve...saj veš, najbolje se je stvar naučiti od nekoga, ki jo tudi prakticira...
O maščobah si mi tudi veliko povedal in žalostna ugotavljam koliko preveč toksinov sem (verjetno lahko rečem kar smo) kot otroci zaužili tudi z ubijanjem-beri cvrtjem hrane....
Te vzorce otroštva in kuhinje mojih staršev poskušam zdaj že kar nekaj časa popravljati in upam, da mi bo to uspelo prenesti tudi na svoje otroke.
Gledam na to, da hrano minimalno obdelam, torej zelenjavo kuham na pari, meso in ribe na hitro popečem na teflonki, pojemo veliko različnih solat in zelenjavnih juh, v katerih je za mojo mamo zelenjava surova, saj je trda, riž in testenine pa so kar kuhani i... Skratka, menim, da sem kar na pravi poti in vem, da jesti zdravo hrano je UMETNOST. Kar dosti moraš vedeti o tem, da lahko kvalitetno in zdravo uživaš v hrani. Jaz vem o tem še bolj malo, čeprav se trudim delati na tem... Npr. moja mama in sodelavke se ne strinjajo s takšno prehrano in pravijo, da se ji smilimo, ker moramo tako jesti. Smilimo? Ne, mi v takšni hrani prav uživamo....Smilijo se mi oni, ker ne vedo, da si s hrano lahko naredijo več škode kot koristi, pa še mučijo se s presnovo nezdrave hrane. Dobro, marsikdo bi rekel, da pretiravam, a pač, takšen je moj pogled...
Seveda kakšna pregreha tudi pade:npr. sirček, pršutek, .... mi še vedno tekneta. A le včasih....Kaj čem, ne gre se vsemu odpovedati....saj včasih si je pa potrebno privoščiti kakšno pregreho, ne?
Ja, za margarino že dolgo vem, da je škodljiva. Ravno zaradi tega jo zelo nerada kupim, celo moža počasi prepričujem, da je ne kupuje već....če že, potem raje kupim maslo, se mi še vedno zdi, da je bolj naravno in zdravo kot margarina....
Torej, čakam na učne ure o kalčkih..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26 Prispevkov: 64
|
Objavljeno: 28 Jun 2006 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo:
"Group A shown to be more likely to have hypothyroidism. Of 162 patients with pernicious anemia whom we studies, 24.1% had clinical thyroid disease; 11.7% were hypothyroid and 8.6% were hyperthyroid. When abnormal serum thyroid-stimulating hormone (TSH) levels were also considered, thyroid disorders existed in 48.3% of 143 patients. Increased or decreased TSH levels as the sole dysfunction occurred in 14.7% and 6.3% of cases, respectively, and were often associated with thyroid antibodies. The high TSH group fits the picture of subclinical hypothyroidism. The nature of the low TSH group remains to be defined. We conclude that TSH screening in patients with pernicious anemia uncovers frequent abnormalities, which are superimposed on a higher coincidence of overt thyroid disease than previously described. Interestingly, also, eight of nine hyperthyroid patients and all seven patients with low TSH levels had blood type O, contrasting significantly with hypothyroid subjects, who more often had blood type A, and with patients without thyroid disorders."
povzeto iz www.dadamo.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 22:26 Prispevkov: 64
|
Objavljeno: 28 Jun 2006 10:04 Naslov sporočila: Re: Krvna grupa |
|
|
Lencha je napisal/a: | En lep pozdrav vsem! :D
Zanimivo, ni kaj! Imam jo v elektronski obliki...sicer v anglescini ampak
Ce koga zanima, naj se mi javi.
Imejte se lepo!
papa
Lenca |
Lencha, se priporočam za elektronsko obliko knjige...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zeleno2zeleno
Pridružen/-a: 16.06. 2006, 12:02 Prispevkov: 52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Jun 2006 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Športnica je napisal/a: | Zanimivo:
"Group A shown to be more likely to have hypothyroidism. Of 162 patients with pernicious anemia whom we studies, 24.1% had clinical thyroid disease; 11.7% were hypothyroid and 8.6% were hyperthyroid. When abnormal serum thyroid-stimulating hormone (TSH) levels were also considered, thyroid disorders existed in 48.3% of 143 patients. Increased or decreased TSH levels as the sole dysfunction occurred in 14.7% and 6.3% of cases, respectively, and were often associated with thyroid antibodies. The high TSH group fits the picture of subclinical hypothyroidism. The nature of the low TSH group remains to be defined. We conclude that TSH screening in patients with pernicious anemia uncovers frequent abnormalities, which are superimposed on a higher coincidence of overt thyroid disease than previously described. Interestingly, also, eight of nine hyperthyroid patients and all seven patients with low TSH levels had blood type O, contrasting significantly with hypothyroid subjects, who more often had blood type A, and with patients without thyroid disorders."
povzeto iz www.dadamo.com |
- pernicious anemia...podoben simptom kot pri problemih z B12..
- grupa A...po Adamovi raziskavi naj bi ljudje iz A grupe jedli pretezno
sadje in zelenjavo...in imajo najbolj obcutljiv imunski sistem
ce vemo da je pri hipotiroizmu posledica ta da
je omejeno prozenje kisika do mitohondirjev - proces ki ga
pospesujejo T4,,,ali lahko to povezemo? mislim da ja...
V Evropi je A grupa druga najmocnejska krvna grupa ( cez 40% ).
Ja dajte objavit knjigo na strezniku ...se full priporocam za PDF... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 01 Jul 2006 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla!
Spet sem z vami...samo cez vikend je kaksna urica prosta, drugace sem pa zasedena...maximalno.
Z veseljem vam posljem knjigo, samo E-mail mi napisite...ce ga nocete javno objaviti, mi pisite na Lencha@siol.net
Z2Z...HVALA, res! Se bom zvecer malce posvetila...
Zdaj spet sibam na biciklarjenje
papa
Lenca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zofka
Pridružen/-a: 10.06. 2006, 09:16 Prispevkov: 49 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2006 17:48 Naslov sporočila: o indijskih oreskih |
|
|
ne bi rada izpadla neumna,
ampak boljse da vprasam, preden naredim napako
ko govorite o indijskih oreskih, mislite na te, ki se jim v anglescini rece 'cashew nuts'?
iskala sem jih po internetu, in ce prav razumem, so v anglescini 'indian nuts' nekaj podobnega temu, cemur po nase recemo pinjole.
hvala za pojasnilo in lep vikend |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica1
Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12 Prispevkov: 115 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 04 Jul 2006 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Lencha....hvala (ti že veš zakaj)....... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lencha
Pridružen/-a: 22.05. 2006, 16:01 Prispevkov: 195
|
Objavljeno: 04 Jul 2006 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Sure, Sportnica...welcome! :P
Po pameti s soncem v dusi! :P
papa
Lenca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maga
Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45 Prispevkov: 137 Kraj: primorska
|
Objavljeno: 08 Sep 2006 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
športnica je napisal/a: | Pa kdo bi rekel, da nam lahko jod v soli škoduje, a vendarle..... a niso ravno leta 1999 spremenili zakon, s katerim so sol začeli jodirati s še večjo količino joda ravno iz razloga, da naj bi se golšavost v Sloveniji povečevala:idea: Študija je bila narejena na neki manjši skupini osnovnošolcev, ki je zadostovala, da se je zakonsko količina joda v soli "morala" povečati..... Sprašujem se, ali morda tudi v pretiranem jodiranju morda ne tiči razlog za povečanje števila obolelih na ščitnici, seveda ob vseh ostalih dejavnikih, ki na samo bolezen prav tako vplivajo.
Vsakršno pretiravanje (tudi dobrega) nam lahko škoduje.
|
lep pozdrav vsem.
čeprav z zamudo (ker sem šele kak mesec na forumu), vendar se mi zdi potrebno nekaj povedati.
trenutno, in najbrž tudi v prihodnosti, živim na Siciliji. V Italiji sol ni jodirana, ljudje večinoma uporabljajo navadno kuhinjsko sol. Ljudje o jodu v soli ne vedo praktično nič, vsaj večina. Vendar ko greš tu poleti na plažo, tisto, kjer hodi večina preprostih ljudi....ne moreš ne da se bi vprašal kaj je tu narobe. Tako dosti predebelih, orgomnih ljudi nisem videla na nobeni naši plaži in niti na hrvatskih plažah. Ogromno je otrok ki so že "napihnjeni", predebeli, mamice malo čez 20 s preko 100 kg, cele družine (mati, oče, otroci, vnuki...) eden širši kot drugi. svoje doda tudi navada, ki je tu že del tradicije: vsak dan vsaj krožnik testenin. To moraš pojest, meso lahko pustiš. Nisem zdravnik ne strokovnjak, ampak splošna NEuporaba jodirane soli najbrž doda levji delež.
Kaj mislite?
maga _________________ Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Alma
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 07:37 Prispevkov: 217 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Sep 2006 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljena Maga na Sicilijo. To pa mora biti nekaj posebnega, da se preseliš v tujino, verjetno se pa v tako lepe kraje ni težko.
Zagotovo nejodirana sol ni za vsakega, drugače ne bi tako poudarjali pomen joda, predvsem recimo pri otrocih in mladostnikih. Vkolikor ga kot otrok ne dobiš dovolj, tudi ni v redu. Sicer bi a Siciliji moralo biti dovolj zelenjave, ter dobrot z morja, pa še morska klima, zagotovo so krivi špageti, ti povem , he.he... , sicer so pa res dobri, z dobro omakico, mljask, jim ne zamerim. Verjetno, če vsi bolj okrogli, tega med seboj niti ne opazijo, kar je njim mogoče lepo, nam ni in obratno.
Ti lepo poskrbi zase in za svoje, malce razsvetli sosede in prijatelje, kaj več pa...saj veš... vsak je svoje sreče nekvalificirani delavec. Celo življenje se učimo.
Prisrčen pozdrav :D . Alma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maga
Pridružen/-a: 23.08. 2006, 06:45 Prispevkov: 137 Kraj: primorska
|
Objavljeno: 08 Sep 2006 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Res je, sicilija je lepa, ni pa idealna. Življenje je tu za večino ljudi še težje kot pri nas, ker se še težje najde delo. Tudi morske dobrote - ribe npr, niso ravno poceni. moraš pa tudi vedet kje se splača kupovat.
Da je tukaj okroglo lepo, ne bi rekla, ker slišiš ogromno primerov kako ljudje poskušajo s sebe sklatit odvečne kg. Okusi so različni in to velja za vse kraje. Je pa res da je debelost bolezen revnih, saj so ravno ogljikovi hidrati najcenejša hrana, najhitreje te nasitijo, potem dodaj še kulturo...in smo tam. Pa še nejodirano sol. Za nas smo jo šli iskat v posebno trgovino s soljo, kjer smo kupili sol praktično iz solin - z malo mivke, koščki alg in podobno... Kar pa sem se pogovarjala z ljudmi - sol mora biti bela, čista in drobna. Kar žal niso najboljša merila. Ko sem nekaj mesecev nazaj brskala po internetu, sem ugotovila, da je v Italiji leta 2005 izšel zakon, da morajo na policah v trgovinah ponuditi tudi jodirano sol. V primerjavi z našimi zakoni o jodu so to Rovte.
Imaš pa prav Alma, ko praviš: razsvetli koga okoli sebe, za ostale pa... To je precej stvar države in splošne izobrazbe, katera se mi zdi pri nas boljša.
Ampak vseeno...ogljikovi hidrati gor ali dol...krvna skupina B gor ali dol...vsake toliko "macheroni alla parmiggiana" mi jih ne vzame nobeden!!!
Pa dober tek!
maga _________________ Življenje je tisto kar se nam dogaja, medtem ko mi delamo drugačne načrte...
Kar nam je namenjeno, nam ne uide. Kar nam ni namenjeno, ne bo nikoli naše. Se torej izplača razburjati, če stvari ne gredo tako, kot hočemo mi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Športnica1
Pridružen/-a: 04.07. 2006, 21:12 Prispevkov: 115 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 08 Sep 2006 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
maga pozdravljena, :D
Jaz bi rekla, da so temu krivi predvsem OH-ji, pa nepravilno kombiniranje hrane, potem pa še to, da so testenine narejene iz bele moke, ki je prav tako glavni krivec za debelost, pa kruh iz bele moke, potem še bel sladkor.....Verjetno je tudi hitra hrana (pizza,hamburgerji...), sladke pijače (coca-cola). Skratka so še druge stvari poleg jodirane soli, ki škodujejo in povzročajo debelost....V današnjih časih smo premalo usmerjeni k zdravi prehrani, pa količina zaužite hrane je tudi preko.....prekomerna.
Ja, pa italijani so dobri jedci....se mora nekje poznat....
Uau, ti zavidam južne kraje.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Metuljčica - naša klepetalnica Seznam forumov
-> Zdravo življenje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 2 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|